banner78
banner25

Bulgaristan tarihinde kara bir leke olarak iz bırakan ve isim değiştirme (asimilasyon) politikaları olarakta bilinen ve o dönemin sembol ismi haline gelen “Türkan bebek” artık Edirne’de de ölümsüzleşti.

Göçmen nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Şükrüpaşa mahallesindeki eski parkı yeniden düzenleyen Edirne Belediyesi, Edirne Valiliği ve Balkan Türkleri Federasyonu ile Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğin katkıları ile düzenlenen parka Türkan bebek parkı adını verirken, o günü sembolize eden birde anıt yaptı.

Mermerden yapılan anıtın ve parkın açılışına Bulgaristan’da yaşayan çok sayıda vatandaşımızın yanı sıra Trakya bölgesinde bulunan çok sayıda Balkan dernekleri adına yetkili ve üyeler katıldı.

26 Aralık 1984 tarihinde Bulgaristan’da yapılan asimilasyon politikaları kapsamında isimleri zorla değiştirilmek istenen Bulgar isimlerini almak istemeyenlerin başkaldırısı ile başlayan süreçte Bulgar askerleri tarafından atılan kahpe bir kurşunla annesinin kucağında 17 aylıkken yaşamını yitiren Türkan Bebek her yıl Bulgaristan’ın Kirli kasabasında yapılan etkinliklerle anılmaktadır.

Şükrüpaşa mahallesinde yapılan Türkan bebek parkı açılışında konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer geçmişte yaşanan olaylardan ders alınması gerektiğini ve asla unutulmaması gerektiği belirterek “Balkan aslında Türkçe bir isimdir.Biz Türk milleti olarak yüz yıllar önce Balkanlarda vardık.Türk milleti, dünyada en fazla zulme uğrayan milletlerden bir tanesidir. Belki unutuyoruz ama Balkanlar'da 5 milyon soydaşımız Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı, milyonlarca insanımız da Balkanlar'da maalesef öldürüldü. Biz bunları çok çabuk unutuyoruz. Bir teşhirden dolayı dünyayı ayağa kaldıranlar Türkler uğramış olduğu eziyetlerden dolayı kılını dahi kıpırdatmadılar.Ancak Bulgaristan geçmiş yıllarda yaptığı bu hatanın farkına vararak soykırım,asimilasyon yaptığını kabul etti ve bunu meclisinden duyurdu”dedi.

Düzenlenen program Edirne Valisi Hasan Duruer başta olmak üzere Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, Bulgaristan'ın Kırcaali ile Belediye Başkanı Hasan Aziz ve bu ile bağlı çok sayıda belde ve kasaba belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bulgaristan’dan gelen öğrenciler tarafından okunan şiirlerle günün anlam ve önemi anlatılırken, şiirlerin okunması sırasında o günü yaşayan çok sayıda göçmenin gözyaşlarını tutamaması dikkat çekti ve duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30