banner137
banner25

T.Ü. Hastanesi modernize ediliyor!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran, düzenlediği basın toplantısında hastanenin bugünkü durumunu değerlendirdi ve hastanenin Edirne ekonomisine 4 milyon 500 bin TL aylık katkısı olduğunu ifade etti.

Hastanenin toplantı salonunda yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelen Başaran

Balkanların en büyük hastanesinin adeta yeni baştan ele alındığını ifade ederek modernizasyon çalışmalarına başlandığını belirtti.

30 bin hastanın yatarak tedavi olduğu ve günde ortalama bin, bin 500 poliklinik hasta bakımının yapıldığı hastanenin, bazı bölümlerinde yenilemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük, Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’a hastaneye gösterdikleri hassasiyet ve yardımlarından dolayı teşekkür ederiz.Hastanemizde yılda 30 bin hasta yatarak tedavi oluyor. Günde bin 300 kişi polikliniğe gidiyor. 2013'te 12 bin kişiyi ameliyat yaptık. Hastanemiz üst seviyede ameliyatlar yapıyor, düşük seviyede ameliyatımız yok. Ameliyat kapasitesi olarak sınırımıza gelmiş bulunuyoruz”dedi.

Hastanenin A ve B bloklarının baştan aşağı yenilenmeye başladığını ifade eden Başaran odalar,bekleme yerleri,tuvalet ve banyolar, ısıtma ve soğutma sistemleri, havalandırma gibi önemli yerlerin modernize edildiğini, tavanların alçaltılarak ısı tasarrufu sağlandığını ve aydınlatma konusunda yerel bir markanın kullanılarak elektrik tasarrufunda ciddi kazanımları olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu’nun Edirne Milletvekili olmasından sonra hastaneye özel bir ilgi gösterdiğini ve içinde bulunduğu zor durumdan bir an önce çıkması için gereken desteği sağladığını ifade eden Başhekim Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran “Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanı olduktan sonra hastanemizin birçok sorunu onun sayesinde çözüldü.Kalkınma Bakanlığına sunmuş olduğumuz tüm bu onarım ve bakım işlerinin yapılacağı 3 veya 4 yıla yayılan 73 milyon TL lik bir projeydi bu.Bu projemizin  kabul gördü.Ancak 60 milyon TL lik bölümü 3 yıla yayılacak şekilde kabul gördü.Bu sene 20 milyon TL lik bölümü geldi.Bunun 10 milyon TL si demirbaş, 10 Milyon TL si inşaatta kullanılacak şekilde geldi”diyerek bunda en büyük katkının Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından sağlandığını ifade etti.

Hastanenin en büyük sorunlarından birinin sivrisinek olduğu ifade eden Başaran; hastanenin bodrum katında bulunan su sızıntıları ve toprak zeminin yarattığı bir doğal yaşam ortamı olduğunu,bunun klima motorlarından çıkan sıcak hava ile birleşmesi neticesinde mikro klima ortamı oluşturduğunu bu ortamında sivrisinek üremesi için en doğal ortam olduğuna dikkat çekti ve bu aksaklığın bu çalışmalar kapsamında giderileceğini ve kökünün kurutulacağını ifade etti.

Hastanenin 1100 yatak kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Başaran 2013 yılı içinde 15 bin ameliyat gerçekleştirdiklerini ve bunların küçük ölçekli ameliyatlar olmadığını ifade ederek “hastanemiz şu an 1100 yatak kapasitesi ile çalışıyor. Çok acil durumlar olursa, Allah korusun büyük İstanbul depremi oldu 17 tane aktif çalışabilecek ameliyat masası var. Şu anda da zaten çalışıyor. Bu sayı fena bir sayı değil”dedi.

Organ bağışı konusunda konuşan Başaran yüz nakli gibi önemli ameliyatların dışında birçok ameliyatın ve naklin yapılmaya başlandığını ve bunlarda başarı oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek “Türkiye'de Antalya'da yapıldı en son yine. Yüz nakli çok özel bir nakil. Türkiye yüz naklinde dünyada ikinci sıraya geldi. Şu anda Fransa ve Türkiye'de yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı'na bakıldığı zaman bu yüz nakli izni her yere vermek istemiyor. Çünkü tecrübe çok dağıtıldığı zaman, işte o tecrübe oluşmuyor. Siz bir yerde bir işin verimini ve sürekliliğini sağlayabiliyorsanız işte o zaman tecrübe oluyor. Trakya Üniversitesi'nde de böbrek nakli yapılıyor. Aslında organ nakli konusu kadavradan yani beyin ölümü gerçekleşen hastalardan temin edilmeli. Kanun çok kötü değil aslında ama bir basamak daha üste çıkartılabilir. İspanya gibi ülkelerde bu kanunlar daha serttir. 'Cenaze devletindir' gibi bir mantıkları var" diye konuştu.

Verdiği çarpıcı bir örnekle hastanenin kapasitesi ölçüsünde hijyen anlamında birçok hastaneye taş çıkarttığını söyleyen Başaran “ ben geldiğimden beri söylüyorum.Ben 1996 da Cerrahpaşa’dan geldim.Bu hastaneyi ben çok temiz buldum.Cerrahpaşa çok pisti.Hamamböceği veya fare falan inanılmazdı.Burada fare falan yok ve çok temiz”dedi.

Hasta yatağı bakımından sıkıntısı olduğunu ifade eden Başaran üzerinde çok baskı olduğunu ve çok sayıda hatırı sayılır kişinin kendisini arayarak özel yatak veya oda istediğini kaydetti.

Hastanenin 62 milyon TL borcu olduğunu ve bütçesinin 100 milyon TL olduğunu ifade eden Başaran 180 kişilik temizlik personeli kadrosu ile hastaneyi temizlediklerini yaratılan bu istihdamla Edirne’ye 4.5 milyon TL katkı sağladıklarını vurguladı.

Toplantı sonrasında gazetecilere hastanenin bazı bölümlerini gezdiren Başaran hasta ve hasta yakınları ile görüştü.Yaşlı bir hasta uzun süre beklemekten yıldıklarını belirterek bunların sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti.Bir başka hasta ise kan alımı konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek personel sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30