banner78
banner25

Teknoloji ileri, kafalar geri!
Tarlasında ürettiği pancarı 40 yıldan buyana aynı sistemle yükleyen ve boşaltan üretici yapılan uygulamadan dolayı sorunlar yaşandığını belirtti.Alpullu’da bulunan şeker fabrikasına şeker pancarı üreten ve alım zamanı malını getirerek Edirne’de belirlenen boş bir alana döken üretici, kısıtlı sürede yapılan alıma tepkili.
1 Ekim 15 Ekim tarihleri arasında alım yapacağını duyuran şeker fabrikasının belirlenen süre içinde üreticiyi boşaltma alanına çağırması ve boşaltım esnasında elle boşaltım yapması üreticinin tepkisine neden oluyor.Yıllar önce römorklarının veya at arabalarının elle boşaltmaya uygun olduğunu belirten üreticiler damperli araçlara da aynı uygulamanın yapılmasına bir anlam veremediklerini ifade ettiler.
50 yıla yakın bir süredir pancar üretimi yapan ve yıllardır aynı alana pancar dökümü yapan üretici Tahsin Alimuto “kaybolan zamana mı tarlamızdan aceleyle çıkartılan ürüne mi yanalım” diyerek “yapılan iş doğru değil ama sistem böyle.Bizim araçlarımız damperli. Direnlerle bu malı araçlardan indirmek vakit kaybı”diyerek yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istediler.
Halil Çamlıöz isimli üretici ise teknolojik olarak araçlarının hızlı boşaltıma yani damperli boşaltmaya müsait olduğunu belirterek “direnlere alıyorlar.Çünkü toprak kalıyormuş.damperi kaldırsam beş dakikada tarlaya döneceğim.50 senedir geri gidiyoruz.Yabancılar bunu damperle yapıyor.Biz neden yapamıyoruz.Böyle devam ederse bir daha pancar ekmeyi düşünmüyorum”dedi.
Boşaltım esnasında yetkililerin yüzde 7 oranında fre adı verilen zarar kesintisi yaptıklarına da dikkat çeken üreticiler yapılan işin doğru olmadığını ifade ederek “pancar alımı konusunda bizlere 15 gün süre veriyorlar.Ne getirdin getirdin.Havalar pancarın yetişmesi için çok uygun.Biraz daha bekletseler daha verimli pancar olacak.Burada bekletecekleri süreyi ürünü tarlada bekletmeye verseler verim bir o kadar artacak”diyerek pancar alımının 15 gün süreye yayılmasının yanı sıra alımların saat 16 ya kadar yapılmasının da doğru olmadığını kaydettiler.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30