banner137
banner25

Suiçmez “abalıya vurun devri bitti”
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez son günlerde sütte yaşanan bir takım oyunlara dikkat çekerek sütte asla oyun oynanmasına izin vermeyeceklerini, birilerinin oyun oynarken sürekli olarak abalıya vurduğunu ve artık abalıya vurma devrinin bittiğini ifade etti.
Suiçmez yaptığı açıklamada günlük olarak 60 ton süt işlendiğini ve bu rakamın çok önemli olduğunu belirterek hava sıcaklıklarının artması ile süt veriminin 30 ton civarına düştüğünü ve bunun üreticide büyük sıkıntı yarattığını kaydetti.
Sütte yaşanan bu düşüş yetmiyormuş gibi yem girdi maliyetlerinden kaynaklı sıkıntılar yaşandığını da belirten Suiçmez “Bugün bir balya saman 7-8 TL gibi.Arpa ve mısır fiyatları çok yüksek.Bu yükseliş yem fiyatlarındaki artışı tetikliyor.Bir taraftan bu artışı bir taraftan sıcak havanın üretimde yarattığı düşüş sıkıntı yaratıyor”dedi.
Büyük sanayicilerin bazılarının her zaman olduğu gibi bu yılda sütü bulandırmak istediğini belirten Suiçmez “Bazı sanayicilerin Süt fiyatlarını geri çekme gibi bir girişimi var.Biz Edirne Süt Üreticileri birliği olarak bu girişimden haberdar olduk.Kendileri ile görüştük böyle bir girişimin hem kendilerine hemde üreticiye zarar vereceğini belirttik”diyerek bir gemide beraber yol aldıklarını ancak aksaklık olması durumunda bunun zincirleme reaksiyon göstererek üreticiye ve sanayiciye zarar vereceğini söyledi.Zor günler yaşadıklarını ve bu zor günde dayanışma içinde olmaları gerektiğini kaydeden Suiçmez kendilerine bindikleri dalı kesmemeleri konusunda uyarıda bulunduk”dedi.
Sütte en büyük sıkıntının 2008 yılında yaşandığına dikkat çeken Suiçmez böylesi bir sıkıntının bir daha yaşanmasının an meselesi olduğunu ve olması durumunda bu yükü bir çok üreticinin kaldıramayacağını ifade etti.
2008 yılındaki sert düşüşten örnek veren Suiçmez “80 kuruştan 51 kuruşa düştüğünde çok ciddi anlamda sağalır hayvan dediğimiz anaç hayvanlar kesime gitmek zorunda kaldı.Zaten bir taraftan Türkiye’de damızlık canlı hayvan sıkıntısı var birde böyle bir olayla karşılaşırsak yine o günleri yaşarız.Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum.Bu konuya acilen el atılsın bu düşüş yaşanmadan önlem alınsın”dedi.
Sanayicinin bir sıkıntı içinde olduğunu gördüklerini ancak bu sıkıntının faturasının üreticiye çıkartılmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Suiçmez “Sanayicininde bir sıkıntısı olabilir ancak illaki bu arz talep dengesinde yaşanan küçücük sorun olduğunda direk bunun yansıtıldığı nokta üretici olmamalı.Bir sorun varsa bunu hep beraber paylaşalım.Bizde bir laf vardır hep vurun abalıya.Artık kimse kusura bakmasın vurdurtmayacağız abalıya ve bu sefer gerekeni yapacağız.Sanayici aklı selim davransın”diyerek uyarıda bulundu ve üretici birlikleri olarak sanayiciye karşı olan güçlerini gerektiği zaman göstereceklerini belirterek “Bunun başını çeken yani süt fiyatını düşürmek için öncülük yapan firmaları teşhir ederiz.Bizim ciddi anlamda gücümüz var.Türkiey’de 180 in üzerinde süt üreticileri birliği ve bunlara bağlı kooperatifler var.Önce bunları halka teşhir ederiz. Zincirleme olarak bir araya gelip bunun devam ettirirlerse ürün vermemeyi göze alır ve bu ürünü başka yere daha ucuza pazarlarız.Onunda akan musluğunu keseriz.Artık vurun abalıya devri bitti”dedi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30