banner78
banner25

Sinan’ı kızdırdılar!
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri kapsamında Edirne Kent Konseyi üyeleri tarafından gerçekleştirilen programın ikincisi bu yıl yeniden yapıldı.
Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Caminin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almasının ardından yapılan etkinlikler kapsamında bugün Edirne Kent Konseyi üyeleri bir araya geldiler.
Sinan’ın ölüm yıldönümünde yapılan etkinlikte geçen yıl çok sayıda vatandaş el ele tutuşarak Selimiye caminin çevresinde bir insan zinciri oluşturmuş ve Selimiye camine sahip çıkılacağının mesajını vermişti.Bu yıl ise büyük usta canlandırılarak Selimiye cami önünden ata bindirildi ve Saraçlar caddesine kadar getirildi.Sinan’ı temsil eden Edirne Halk Eğitim Merkezi Tiyatro öğretmenlerinden Erdoğan Eymen at üzerine bindikten kısa bir süre sonra at üzerinden düşme tehlikesi atlattı.
At üzerinde Saraçlar caddesinde bulunan Atatürk anıtının olduğu alana gelen Mimar Koca Sinan atından inerek bir süre yaya olarak yürüdü ve eserleri çevreleyen ve tarihi dokuya zarar veren binaları uzaktan seyretti.
Halkın toplanması ile halka hitaben bir konuşma yapan Mimar Sinan (Erdoğan Eymen) gördüğü manzara karşısında şaşırdığının belirterek “Bugün 9 Nisan, kentinize geldim. Bundan sonra her 9 Nisanlarda kentinize geleceğim. Kentinizi bir uçtan bir uca dolaştım. Dört bir taraftan Selimiye’ye baktım. Gördüklerimi ve duyduklarımı sizlerle paylaşmak isterim.
Ben, hem mühendisliğimi hem mimarlığımı, yaşadığım memlekete ve insanlarına vakfetmeyi bir borç bildim”diyerek gördüklerini aktardı.
“Gecen yıl ustalık eserim Selimiye Camii önünde el ele vererek bu kente sahip çıkacağız dediniz. Hep birlikte söz verdiniz. Beni mutlu ve bahtiyar ettiniz.
Görüyorum ki,
Harekete geçenleriniz var. Eserimin rölevesini çıkarmak için çalışmalara başlamışsınız. Arastanın kapısını yaptırıp taktırmışsınız. Otoparkı oradan kaldırıp, Dünya Mirası Selimiye’ye yakışır hale getirmeye, gelen konuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağı tesisler yapmaya karar vermişsiniz. alaaa..alaaa
Selimiye, Üç Şerefeli, Eski Camii, gibi muhteşem eserlere, hanlara, çarşılara sahip bu kentin hali ne böyle! Bu Üç Şerefeli Cami’nin, Bedestenin önündekiler nedir! Bütün bu derme çatma yapılar, bu eserlerin çevresine yakışıyor mu? Ali Paşa Çarşısının etrafındaki bu çirkinlik ne! Utancından kızarmış bu bina, giriş kapısının yanındaki bina… Kim izin verir bunlara? Bu tabela rezaleti ne? Bu kenti yönetenler siz ne yapıyorsunuz? Bütün bunlara neden izin veriyorsunuz!..
Duydum ki şehrin güneyden girişine, şehir stadının olduğu yere AVM yapacakmışsınız.
Siz bu fikrin sahipleri… Bu kente karşı bu kadar mı öfkelisiniz? Bu kentin esnafına bu kadar mı öfkelisiniz?
Şehrin, doğu girişinde ise devlet binaları, oteller eserimi gölgelemekte,
Batı girişinde ucube binalar,
Kuzey girişinde ise eserimi gölgeleyen, kapatan eserler için de size öfkelendim. Bir de adıma vakıf kurup, yaptığınız binayla eserimi karartmışsınız. Ecnebiler bile buna dayanamamış sizi uyarmış. Ayıptır, yazıktır…”diyerek duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Yapılan canlandırmanın ardından konuşma yapan Kent Konseyi Başkanı Özer Demir ise son zamanlarda yaşanan kentte yaşanan çirkinliklere dikkat çekmek için böyle bir etkinlik yapma gereği duyduklarını belirterek Edirnelileri kentine sahip çıkmaya çağırdı.
 
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30