banner137
banner25

Sezen
Fiyat açıklaması konusunda beklenen açıklamayı yapan Trakya Birlik üreticiyi memnun edemedi.

Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının yüzde 50 sinin karşılandığı Trakya bölgesinde ayçiçeği üreticisinin merakla beklediği ayçiçeği fiyatı Trakya Birlik tarafından önceden belirlendiği gibi 10 Eylül tarihinde açıklandı.

Geçen yıl 1.50 – 1.80. TL civarında seyreden fiyatları bu yılda bekleyen üretici önceden aldıkları bilgiler doğrultusunda rakamların bu noktalara çıkamayacağını tahmin etti ve beklenen oldu.Trakya Birlik yüzde 50 ham yağ oranlı ayçiçeği için 1.346TL/Kg yüzde 45 ham yağ oranlı ayçiçeği için 1.258TL/Kg,  yüzde 40 ham yağ oranlı ayçiçeği için 1.170TL/Kg fiyat açıklamasında bulundu.

Yapılan hesaplamalara göre ülke genelinde 1 milyon 350 bin ton seviyelerinde ayçiçeği hasadı yapılacağı bilinirken açıklanan fiyatın üreticiyi tatmin etmediği ve masrafları karşılar nitelikte olduğu belirtildi.

Türkiye’nin önde gelen yağ üreticilerinden 50 bin ortaklı 48 kooperatifi bulunan ve yağ piyasasına hakim olan Trakya Birlik tarafından yapılan görüşmelerin sonlanmasının ardından dün açıklanan fiyatlar bugün üreticin yüzünü güldürmedi.

Sabah erken saatlerde traktörüne yüklediği ayçiçeğini borsaya getiren üretici yine her zaman olduğu gibi tüccara giderek malını teslim etti.Açıklanan fiyat hakkında ki düşünceleri sorduğumuz üreticilerden Tatar köylü İsmail Çetin “bizi öldürüyorlar.Böyle bir fiyat beklemiyorduk.Hiç olmazsa 1.50 TL olmasını bekliyorduk.Mazot pahalı,gübre pahalı bu böyle olmaz.Bizim başımız yok.Bir işçinin sendikası var hani benim sendikam berede?Bende grev yapayım.Ya 80 kuruşa alsalar ne yapalım.Önüne gelen çiftçiye vuruyor.Vur bakalım çiftçiye.Bize ucuz mazot versinler,ucuz gübre versinler çiftçiyi desteklesinler.Yoksa yok olup gideceğiz biz burada.Adamı silahla öldürmezler ki.Böylede öldürürler”diyerek açıklanan fiyattan memnun olmadığını gösterdi.

Bir başka üretici ise “ne oldu da geçen yıl 1.50 TL olan fiyat bu sene 1.20 TL lere kadar düştü.Mazot mu düştü?Gübremi düştü de, bu fiyatı düşürdüler”dedi.

Ayçiçeği konusunda söz sahibi olan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ise üzerlerine düşeni yaptıklarını söyleyerek “bu rakam benim hiçbir zaman içime sinmeyen bir rakam.Geçen sene bilindiği gibi Trakya Birlik 1.50 TL den piyasayı kapatmıştı.Bugünkü ithal maliyetleri ise 1.115 TL civarında.Bizim açıkladığımız fiyatta tam 1.170 TL ye geldi.Bunun ithalat rakamının bir iki kuruş üzerinde olması Trakya Birliğin riski anlamını taşır.Bu bizim söylediğimiz rakamlarda doların günlük seyrinden kaynaklanır. Bugün dolar hesabı yapmak mümkün değil.Çünkü her gün doların fiyatı dünya bazında da Türkiye bazında da bir yukarı bir aşağı seyretmektedir.Merkez bankası başkanımızda doların yılbaşı kurunu 1.92 TL ye gelirse bu rakamın çok daha aşağı düşeceği aşikardır”diyerek Bakanlıkta alınan dahilde işleme rejimine yönelik yapılacak olan yeni uygulamanın yayarına değindi.Yeni uygulamaya göre dahilde işleme rejimi kapsamında ülkeye ithal edilen ürünlerin dahilde işleme rejiminde önce içeriden ihraç edilecek sonra ithalat yapılacak şeklinde bir karar alındığını söyleyen Rafet Sezen hükümeti de uyararak yaklaşan seçimler öncesinde adeta göz dağı verdi.Sezen “ayçiçeğindeki 24 kuruş olan primin mutlaka 40 kuruşa çıkarılması konusunda baskımız devam etmektedir.Ama Tarım Bakanlığımız bu konuda hiç iyimser bir tablo sergilememektedir.Buda bizi üzmüştür.Burada önümüzdeki yerel seçimler yaklaşmaktadır.Ayçiçeği üreticisi özellikle Trakya’da buradan etkilenerek siyasete sanırım bir ders verecektir diye düşünüyorum”dedi ve açıklanan fiyatın üreticinin maliyetini karşılayacak pozisyonda olduğunu belirtti. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30