banner137
banner25

Sedefçi'ye 6 ay hapis cezası!

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin Meriç nehri kenarındaki evine ilişkin verdiği ruhsat başına iş açtı.

24 Aralık 2013 tarihinde Edirne 3 Asliye Ceza mahkemesinde görülen “görevi kötüye kullanma” davasına ilişkin mahkeme kararını açıklayarak sanıkların 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Edirne eski Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İsmail Y., ve Ayşe D., adlı memurların görevi kötüye kullandıklarını belirleyen mahkeme sanıkların 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, iyi halleri göz önünde bulundurulmasından dolayı TCK’nın 62 nci maddesi gereğince 1/6 oranında indirilerek 5 ay hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi.

Yargıtay ceza dairesi tarafından yeniden görülmek üzere Edirne’ye gönderilen dosyada sanıklar 4 ncü celseye katılmazken, avukatlar Necip Başar Aşlan ve İbrahim Karakoç müvekkillerinin savunmaların yapmak üzere davada hazır bulundular.

Kamuoyundan sır gibi aklanan ve duyulmaması için çeşitli önlemler alındığı iddia eden dava dosyasına ulaşan haber merkezimiz Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi başta olmak üzere, Edirne eski Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere hakkındaki usulsüz ruhsat verme işinden 6 ay hapis cezası aldıkları bilgisine belgeleri ile ulaştı.

Görülen mahkeme neticesinde sanıkları 5 ay hapis cezasına çarptıran 3 Asliye Ceza Mahkemesi müdafi avukatlarının talebi üzerine hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını uygun gördü ve sanıkların 5 yıl içerisinde aynı veya bir başka suçtan ceza almamalarını karara bağladı.

TCK’ 53 e göre ise söz konusu cezanın en çok Edirne Belediye başkanı ve aday adayı Hamdi Sedefçi’yi sarsacağını açıkça gösteriyor.Cezanın onanması durumunda 53 ncü maddenin devreye gireceğini belirten hukukçular buna göre; aşağıda belirtilen a,b ve d maddelerine göre adaylığının yanı sıra Belediye Başkanlığı görevinin de tehlikeye gireceğini ifade ediyorlar.

Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan,

c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten,

Yoksun bırakılır.

(2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.

(3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.

(4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

(5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.

(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
tarafsiz vatandaş 11 yıl önce

edirneye yıllarca hizmet vermiş bir insanın bu kadar üzerine gidilmemeli. vatan haini mi bu adam? her çıkarı biten kin kusuyor, nedir bu öfke. sandık var orda engel olunur. neden korkuluyor bu kadar..!

banner30