banner78
banner25

Sağlık Bakanı “Aldığımız bir torba ilaç,manavdan aldığımız bir torba meyve değildir”

Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu seçim çalışmaları için geldiği seçim bölgesi olan Edirne’de esnaf ve halkı dolaştı,STK temsilcileri ile bir araya geldi.

Saraçlar caddesinde esnaf ziyaretini tamamladıktan sonra gazetecilerin soruların yanıtlayan Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu dumansız hava sahası sonrasında normal doğum oranlarında bir artış olduğu yönündeki bir soruya “Şimdi bir defa sigarayla olan mücadelemizde üç tane temel başarıyı elde ettik.Bunlardan bir tanesi toplumsal sahiplenme dünyaya son derece örnek olacak bir şekilde oldu. Sigara içenlerde bu kampanyanın son derece doğru bir kampanya olduğunu destekledi ve sahiplendi.Bu mücadelemiz çok hzlı devam ediyor.Arzumuz sigara içme oranını yüzde 20 lerin altına indirebilmek.Son beş yıllık mücadelemizde akciğer kanseri artışını durdurduk ve akciğer kanseri beş yıl öncesi oranla indi.Normal doğum oranları vaktinde doğrum oranlarında da bir artış var”diyerek sigaranın bir çok yan etkisi olduğunu belirtti.

Alınan tedbirler sonrasında ilerleyen süreçte bunun ülke olarak faydasının görüleceğini kaydeden Müezzinoğlu “sigaranın onlarca faydalı sonuçlarını önümüzdeki yıllarda toplum olarak göreceğiz.Bireysel kendi şahsımızda içenler olarak göreceğiz.Evde içip de bırakanlar eşi,ailesi, çocukları nedeniyle faydalarını görecek. Bu kampanya dünyaya örnek olacak bir medeniyet projesi gibide geliştirerek yürüteceğiz.İnşallah sağlıklı birey diyoruz.Sağlık aile diyoruz.Sağlıklı toplum diyoruz. En önemli sağlık sorunlarını oluşturan nedenlerin başında biri tütün ve tütün ürünleri.İkincisi alkol ve alkol tüketimi.Üçüncüsü ise obezite”dedi.

31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler sonrasında sonuç ne olursa olsun sağlık Bankalığı olarak sağlıklı aileler için yerel dinamiklere ihtiyaçları olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu “biz büyük oranla Belediyelerimizle birlikte çalışacağız. Çünkü sağlıklı birey için yerel yönetim dinamiklerine ihtiyacımız var.Sağlıklı aile için yerel yönetim dinamiklerine ihtiyacımız var.Şehrin havasının,şehrin suyunun,şehrin alt yapısının şehrin çocuğa,gence ,aileye,engelliye,yaşlıya verdiği değer ve onların sağlıklı bir gelecek için oluşturduğu ortamlar önemli.İnşallah yarınki seçimlerimiz sağlık geleceğimiz için,demokrasimizin sağlığı için ve toplumsal sağlık geleceğimiz için çok önemli”şeklinde konuştu.

30 Mart günü oyunuzu nerede kullanacaksınız sorusu üzerine oyunu İstanbul’da kullanacağını belirten Müezzinoğlu “Oyumu İstanbul’da kullanacağım.Milletvekili seçiminde istediğimiz yerde veya bulunduğumuz yerde oy kullanabiliyoruz.Ama yerel seçimlerde ikamet ettiğimiz yerde oy kullanacağız.Bu akşam çalışmaları tamamladıktan sonra İstanbul’a geçeceğim.Yarın oyumu kullandıktan sonra tekrar Edirne’de olacağım”dedi.

Türkiye’de ilaç kullanımında bilinçsiz bir toplumun olduğu ve bu yönde yapılan çalışmalarda en çok ilaç tüketen bir toplum haline gelindiğine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu eczanelerden alınan ilaçların manavdan alınan meyve olmadığını söyleyerek, akılcı ve bilinçli ilaç kullanımı konusunda gerekli çalışmayı yaptıklarını ifade etti. Bakan Müezzinoğlu “Biz şunu vurgulamak istiyoruz.Aldığımız bir torba ilaç,manavdan aldığımız bir torba meyve değildir.Bir kimyasaldır.Faydası kadar yan etkileri de olan, karaciğerimiz, böbreğimiz kan dolaşımımız.Dolayısıyla bizim “nasıl olsa devlet veriyor,nasıl olsa eczaneden alabiliyorum” anlayışı ile değil,tedavim için gerekli mi, değilmi’yi mutlaka hekim kontrolünde ve bilinçli bir şekilde yapmamız lazım.Bazen annelere şu cümleyi söylüyorum.  “Doktor be; bu ağrı kesici şart mı,bu ateş düşürücü şart mı,bu antibiyotik şart mı?” Niye yazmadın değil, Şart mı mecbur muyuz cümlesinin ailelerin, annelerin hekimlere sorması lazım.Bizde genelde “ya hekime doktora çocuğumuz götürdüm bir antibiyotik bile yazmadı”.Bir kusur gibi bir baskı gibi kullanılıyor. Ama sizin antibiyotik dediğiniz bir şişe süt değil, bir tablet kimyasal.O çocuğun karaciğeri,o çocuğun kan dolaşımı,alerjik reaksiyonlarına alt yapı oluşturmamalıyız.İlacı kullanırken,üzerindeki ama dikkat uyarılarına çok titizlikle uymamız lazım.İnşallah önümüzdeki süreçte ilaç tüketimi, akılcı ilaç kullanımı, bilinçli ilaç kullanımı ile ilgilide yaygın kampanyalar yapacağız.Medyadan da çok destek istiyoruz.”şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu daha sonra kendileri için ayarlanan faytonlara eşi Faize Müezzinoğlu ile beraber binerek şehir turu attı. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30