banner78
banner25

Rumeli'den 150 öğrenciyi ağırlıyoruz!
Edirne Valiliği tarafından yürütülen Akademi Edirne projesinin ardından, 150 öğrencinin katılımıyla "Akademi Rumeli" projesi’de hayata geçiyor.

Halk Eğitim Merkezi'nde bugün düzenlenen törenle başlayan Akademi Rumeli Balkan ülkelerinden gelen 150 öğrencinin katılımıyla başladı.

Edirne Valiliğinin önderliğinde Başbakanlığa bağlı olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukluları başkanlığı desteğiyle hayata geçen projede 150 öğrenci yeteneklerine göre sınıflandırılarak oluşturulan sınıflarda usta sanatçılar tarafından eğitime tabi tutulacaklar.Eğitime tutulan öğrenciler yaşadıkları ülkede farklı bir dili konuşuyor olsalar bile, eğitmenleri tarafından Türkçe başta olmak üzere gelenek ve görenekler konusunda gelecek kuşaklara ışık tutabilecek şekilde eğitim alacaklar.

Akademi Rumeli projesine sekiz Balkan ülkesinden 150 üstün yetenekli Türk öğrenciye Edirne'de 10 gün süreyle, otuz sanatçı tarafından sanat eğitimi verilecek.

Balkanlar'da edebiyattan düşünceye, güzel sanatlardan sahne sanatlarına, lise ve üniversite kuşağındaki 17 – 25 yaş aralığında üstün yetenekli Türk çocukları 10 süre ile Edirne'de atölyelerde sanat eğitimi görerek, sanat atölyeleri bağlamında 30 yazar-çizer, yönetmen, sanatçı ile bir araya getirmek, bu çerçevede Türkçelerinin gelişmesine, ufuk ve vizyon gelişmesine ve yarının sanatçılarının yetişmesine zemin hazırlanacak.

Bugün düzenlenen törene Edirne Valisi başta olmak üzere Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, Emniyet Müdürü Cemil Ceylan,İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve diğer ilgililer katıldı.

Yol yorgunu oldukları gözlerinden belli olan öğrencilerin katılımı ile başlayan 10 günlük eğitim periyodunun ilk ayağı açılışla start alırken aralarında kaynaştıkları görülen Bulgaristan,Gaguz Yeri,Kırım,Kosova,Makedonya,Romanya, Türkiye ve Yunanistan’dan toplam 150 öğrencinin mutlulukları ve ilk defa Edirne’ye geliyor olmanın heyecanı gözlerinden okunuyordu.

Dün akşam saatlerinde Edirne’ye gelmeye başlayan konuk öğrenciler Edirne Güzel Sanatlar Lisesi misafirhanesi ve diğer tesislere yerleştirilerek konaklamaları sağlandı.

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen törende konuşan

Programın sunuculuğunu yapan tiyatro sanatçısı Elif Baysal açış konuşmasının ardından sahneye sırası ile konuşmacıları çağırdı.ilk günkü program da açış konuşmalarını Edebiyatçı şair Ercan Yılmaz yaparak Edirne’nin güzelliklerinden ve bir şehir olarak yansımalarından bahsetti.

TRT’de yayımlanan belgesel programlarının yapımcısı Yönetmen Zafer Karatay,Yazar Ahmet Turan Alkan Hattat ve Akademisyen Prf.Dr.Hsrev Subaşının konuşmalarının ardından sahneye Edirne Valisi Hasan Duruer gelerek Akademi çatısı altında bugüne kadar yaptıklarını,yapmak istediklerini sıralayarak Akademi Rumeli’nin oluşumundan bahsetti.

Duruer konuşmasında  "17 Ağustos 2012 tarihinde Edirne'de göreve başladığımda valiliğe çıktığımda şunu gördüm. 1361 yılında Lala Şahin Paşa ile başlayan uzun bir liste. Osmanlı'dan beri Cumhuriyet'le süren tam 199'uncu valiyim. Cumhuriyet'in de 40'ıncı valisi olmaktan dolayı büyük şeref duyuyorum. Bu da şunu gösteriyor, Edirne ne kadar büyük bir medeniyete ne kadar büyük bir tarihe, kültüre ev sahipliği yapmış olmanın hazzıydı. Bir şeyler yapmak gerekiyordu. Bunun için de kendimize misyonlar tayin etmemiz, şehre de bir vizyon. Ben kendime iki vizyon seçtim. Bunlardan bir tanesi tabi valilik görevlerinin dışında geçmişi günümüze taşımak, ikincisi de Balkanlar'dı. Çünkü tüm Balkanlar Edirne'den fethedilmiş, yüzlerce yıl Edirne'den idare edilmiştir. Balkanlarla ilgili bir şeyler yapmak gerekiyordu. Ne yapabilirdik? Ancak gönül, kültür birliğini oluşturabilirdik. Burada yapacağımız sosyal faaliyetlerle oradaki soydaşlarımıza, vatandaşlarımıza sahip çıkmanın erdemini gösterebilirdik" dedi.

Duruer, yaptıklar çalışma kapsamında öğrencilerin sadece televizyon, gazetelerde gördüğü insanlarla kendilerini buluşturduklarını ve Edirne'yi, Çanakkale'yi, İstanbul'u gezdirerek tarihten ilham almalarını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Programa katılan sanatçıların konuşmalarından sonra, öğrencilerin katılımıyla atölye çalışmaları başladı.

Oluşuma TEK Rumeli televizyonu, Anadolu Ajansı, Balkan Türküsü Sanat Derneği, Bulgaristan Türk Kültür ve Sanat Derneği, Kosova Doğruyol Türk Kültür ve Sanat Derneği, Gagauz Yeri Meras Cümle Topluluk Derneği, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Makedonya Köprü Kültür Derneği proje paydaşı olarak destek veriyor.
Projenin hayata geçisini sağlayan ve etkinliklerin ilimizde olamsını sağlayan Edirne Valisi Hasan Duruer'in Balkanlar danışmanı Fahri Tuna ise tüm yükün omuzlarında olmasına rağmen geri planda kalarak bir yöneten edasında projeyi yönetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30