banner137
banner25

Plevne marşı orkestra'nın repertuvarında!

Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası düzenlediği konser ile adeta salondakileri büyüledi.

Yurt dışında verdiği önemli konserler sonrasında repertuarına Osman Paşa’nın Plevne marşını alma kararı alan Orkestra yönetimi kısa süre içinde yaptığı yeni uyarlamada Plevne marşın bambaşka bir boyut kazandırdı.

Önceki akşam Trakya Üniversitesi Balkan Kongre merkezinde düzenlenen konserde çok sayıda kişi karşısında verdikleri konserle adeta müziğe yeni bir boyut kazandıran orkestra üyeleri sahnede kaldıkları süre içerisinde, 13 eseri seslendirerek farkların ortaya koydular.

Şef Prof. Aminbay SAPAYEV yönetimindeki konserde orkestra tarafından Saraydan Kız Kaçırma Operasından, Waltz Masquerade, Daichovo Horo, Segah İlahi-Ben Yürürem Yane Yane, Yine Bir Gül Nihal, Katibim Türküsü, dünya prömiyeri olan Plevne Marşı, Sözsüz Şarkı, Dans, Telli Turna, Plink-Plank-Plunk ve Türk Marşı parçaları seslendirildi.

Orkestra içine uyarlanan ney sesi dinleyenlerin ruhunu okşarken,klasik müziğin ritmide kulaklardaki pası adeta sildi.

“Bizim Sesimiz” adını verdikleri konser gecesinde 62 kişinin görev aldığı dev orkestranın Balkanlar başta olmak üzere birçok noktada başarılı konserler verdiğine dikkat çeken Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük “Biz Balkanlara Osmanlı ile geldik Osmanlı ile gideriz şeklinde gelen istekler üzerine böyle bir beste yapıldı.Balkanlardaki o acıyı ve direnci, gücü,ordumuzun gösterdiği şanlı kahramanlıkları hissediyorsunuz.Bu anlamda hocamıza teşekkür ediyorum.Kendi müziğimizide orkestrasyon yaparak çok daha güçlü bir şekilde önce bizlere Balkanlara ve dünyaya dinletiyoruz”dedi.

Plevne marşının oluşumu hakkında da bilgi veren Rektör Yörük “Filibe konseri sonrasında Kırcaali konserinde bizden bir istek geldi.Bizde bu marşı orada çaldık ve salon bizleri ayakta alkışladı”dedi.

Orkestranın şefi Prof. Aminbay SAPAYEV ise Rektör Yörük’ün kendisinden Plevne marşını bestelemesi ve yeniden uyarlamasını istediğini belirterek “Kırcaali konserimizde Belediye Başkanı Hasan Aziz konser sonunda bizlerisalondakilerle beraber alkışladı.Biz hiçbir zaman salona bir istediğiniz şarkı varmı diye sormayız.Ancak bu defa sorduk ve bu marş bizden istendi bizde marşı orada çalarak uyarlamasını yaptık”dedi.

2006 yılında kurulan orkestranın Balkanlarda düzenlediği konserlerde insanların ağladıklarını gördüklerini belirten Konservatuar müdürü Prf.Süleyman Sırrı Güner ise orkestrada bir kan değişimi olduğunu belirterek “2008 yılından sonra hocamız yönetiminde gelişme gösterdik ve batı kaynaklı eserler seslendirerek dengelemeye çalışıyoruz.Gittiğimiz her yerde çok duygulu anların yaşandığına şahitlik ettik”dedi.

Orkestranın seslendirdiği ney dinletisi hakkında konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prf.Dr.Hüseyin Sarıoğlu “böyle bir orkestrada müziği sentezlemek ve bunun bir denge olarak yorumlamak çok önemli”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30