banner78
banner25

Mimar Sinan çık-a geldi!

Çeşitli etkinliklerle kente karşı işlenen suçları farklı yönleri ile ele alan ve uyguladığı yaptırımın yanında önerileri ile dikkat çeken Edirne Kent Konseyi Mimar Sinan’ın ölümünün

426'ncı yılında unutmadığını ve eserleri ile düşüncelerine sahip çıktığını gösterdi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yerini alan Selimiye camiinin mimarı Mimar Koca Sinan’ı anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen bir programda Edirne Kent Konseyi üyeleri tarafından gerçekleştirildi.Mimar Sinan anıtı önünde toplanan Kent Konseyi üyeleri ilk olarak burada Mimar Sinan’ı canlandırdılar ve şehrin yeni seçilen Belediye başkanına iletilmek üzere mektubu Sinan’ın ağzından canlı olarak halka okudular.

Mimar Sinan’ı canlandıran tiyatro sanatçısı Erdoğan Eymen giydiği temsili kıyafetler ile Sinan’ın ağzından şunları söyledi. Bugün 9 Nisan ,bu güzel kentimize yeniden geldim.Bundan sonra her 9 Nisan’da kentimize geleceğim.Kentinizi bir uçtan bir uca dolaştım.Dört bir taraftan eserim Selimiye’ye baktım.Gördüklerimi duyduklarımı sizlerle paylaşmak isterim”diyerek Şehri emine verilmek üzere elindeki mektubu okudu ve mektubunda yaşanan çarpık kentleşmeden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kent Konseyi üyeleri buradaki açıklamanın ardından hep beraber şehrin eminine giderek kendisine Belediye önünde ferman şeklindeki mektubu sunarak düşüncelerini aldılar.Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Selimiye cami başta olmak üzere tarihi kentin siluetini bozacak hiçbir yapılaşmaya müsaade etmeyeceklerini ifade ederek “tarihi siluet açısından bu silueti kesecek, bozacak herhangi bir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Tabii ki, Edirne'de imar anlamında olan veya olmayan her şey belediyeden sorulur, buna itirazım yok. Ama bazı şeylerin fark edilmesi ve eleştirirken de ayırım yapılmadan eleştirilmesi gerekir. Örneğin Aliço Pehlivan Gençlik Merkezi, Selimiye'nin kubbesini bir bıçak gibi ortadan kesiyor. Niye Mimarlar Odası, Kent Konseyi bununla ilgili bir girişim yapmaz. Bu kentte hep birlikte yaşıyoruz. Ama bu kentin sorumluluğunu ve yönetimini hep birlikte yapacağız. Hiç kimsenin kaçma lüksü yok. Herkesin peşindeyim sonuna kadar. Kentte sorumluluğu olan herkes bu sorumluluğu yerine getirecek, getirmek zorunda. Bu miras dedelerimizin mirası değil, çocuklarımızın bize emaneti, öyle bakmamız lazım. Biz belediye olarak böyle bakacağız. Edirne Belediyesi yeşil alanlar kamu yararına olmadıkça ve engelliler yararına olmadıkça hiçbir yeşil alan hiçbir şekilde halkın kullanımının dışına çıkarılmayacak. Bu benim sözümdür, bu sözü tutacağı”diyerek bu tür sivil toplum kuruluşlarının her zaman yanlarında olacaklarını kaydetti.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30