banner137
banner25

Komşu Kavala’nın da patentini aldı!
Yunanlılar lokum ve baklava’dan sonra Badem kurabiyesi adı verilen Kavala Kurabiyesine de sahip çıkmak için girişimde bulundular.
Yıllarca ortak kültürlerin harmanlandığı iki ülkenin damak zevkleri arasında yer alan Kavala kurabiyesi artık resmen Yunanlıların ürettiği bir damak zevki olarak litarütürde yerini aldı.
Geçmişi çok eski yıllara dayanan ve Yunanistan’ın Kavala şehri çıkış yeri olarak bilinen bademli kurabiye, Türkiye’de değişik illerde imal edilip satıldıktan sonra adından sıkça söz ettirmeye başlayınca Yunanlı esnaflar harekete geçti ve Kavala kurabiyesinin patentini alarak tescilini yaptırdılar.
Yunanistan’ın Kavala şehrinde bulunan ve yaklaşık 40 yıldan buyana Kavala kurabiyesi imalatı yapan Prodromos İosifidis Kavala şehri ile özdeşleşen ve adını Dünyaya bu şekilde duyuran kurabiyelerinin patentini aldıklarını belirterek bundan sonra izinsiz satış yapanlar hakkında Avrupa mahkemelerinde hak talep edeceklerini ifade ederek “biz bu işi 150 senedir yapıyoruz.Ben bu işi nenemden öğrendim.40 senedir de imalatını şahsım olarak yapıyorum”dedi.
Kavala Kurabiyesinin Türkiye’de çıkarılmasının bundan böyle yasak olduğunu kaydeden İosifidis Ticaret sanayi odaları aracılığı ile de gerekli girişimleri yaptıklarını bu konuda üretim yapan bir firma tespit ettiklerinde gerekli işlemleri yapacaklarını söyledi.
Üretim yapanlara bu güne kadar göz yumduğunu söyleyen İosifidis “bizim ticaret odası avukat aracılığı ile Türkiye’ye haber edecekler ve artık çıkarmalarının yasak olduğunu tebliğ edecekler”dedi.
Kavala kurabiyesinin imalatçısı ve patent sahibi İosifidis Almanya,Fransa,İtalya,İngiltere gibi ülkelere ihracat yaptıklarını, günde 2 ton kurabiye işleyebildiklerini belirterek kurabiyelerin Türkiye’ye ihracatını yapamadıklarını söyledi. 
Tescilin yapılmasının ardından Edirne’de bu işin imalatı yapan Arif Meriç ise Kavala kurabiyesinin aslında Edirne kurabiyesi adı ile bilindiğini ancak kendilerinin sürekli olarak Kavala adını zikretmelerinden dolayı bu şekilde ün kazanmasına vesile olduklarını ifade etti.
Meriç Kavala kurabiyesi ile Edirne kurabiyesi arasında tat farkı olmadığını ancak boy ve en anlamında fark olduğunu belirterek “Bizim de köklerimiz 150 yıla dayanıyor ve bizde o bölgeden göç eden insanlarız.Dedelerimiz hep yaptığı için bizde üretici olarak kavala kurabiyesi yapıyoruz.Bizim kurabiyemiz etli değil daha küçük ve minyatür”dedi.
Yunanlıların lokum ve baklavamıza da göz diktiklerini belirten Arif Meriç “dünya o kadar küçüldü ki. Biz yüzyıllardır lokum ve baklava üretmişiz. Bu bir arena elbette.Her kez bir şeyler kapacaktır.Ama biz birbirimizle dost olduğumuz için bu dünyada ona da yeter bize de yeter diyorum”dedi ve tüm dünya insanlarının bu güzel tattan istifade etmesini istedi.
 
Osmanlıya ait bir damak zevki olduğu bilinen Kavala (Edirne-Bademli Kurabiye) o dönemde Rumelinde yaşayan Tükler tarafında da yapıldığı bilinen bir kurabiye.Ancak Mübadele sonrasında Türkiye’de yaşayan Rumlarında özellikle Kavala bölgesine göç ettiğinde evlerinde yaptığı ve adını da bu şekilde Kavala kurabiyesi olarak yaydıkları biliniyor.Kurabiye içinde kullanılan bademlerin ise Kavala bölgesinde yetişen bir badem çeşidinden olduğu ustalar tarafından söyleniyor.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30