banner78
banner25

Kadın girişimciler Edirne'de buluştu!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB Marmara Bölgesi Kadın Girişimciler Kurulu tarafından gerçekleştirilen zirvenin ikincisi Edirne’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda yapılan toplantıya Türkiye’nin değişik illerinden gelen 100 kadar kadın girişimci katırlırken, Edirne Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan’ın yaptığı sunum ve konuşma salonda bulunanlara kadının azmi olarak yansıdı.

Edirne Valisi Hasan Duruer, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Özay Öztürk, Edirne Esnaf Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ,Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel,Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar’ında katıldığı toplantıda katılımcılara yaşam mücadelesini anlatan Edirne Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan doğallı ile dikkat çekerken yaptığı konuşma ile adeta salonda bulunanlara hem güldürdü hemde düşündürdü.

Marmara Bölgesi Zirve Toplantısına katılan ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinden gelen kadın girişimcilere yönelik konuşan Aslan ekonomilerin insan kaynağına değil maddeye önem verdiğine dikkat çekerek “Genelde tüm ülkelerin insan nüfusunun yarısı kadınlardan oluşur. Kadınları iş dünyasından uzak tutmak demek, insan gücünü israf etmek anlamına gelmektedir”dedi.Faaliyetlerinden bahsederken kendisinin Bulgaristan göçmeni olduğunu ve gecesini gündüzüne katarak bir şeylerin mücadelesini verdiğini anlatan Aslan “evimde dahi dün çamaşır makinesi yokken bugün hizmetimde çok sayıda makinenin olduğu fabrikalarım var”diyerek slayt sunumu ile yaptığı çalışmaları anlattı.Tır araçlarının üzerinde yaptığı kontrolleri anlatan bir fotoğrafın ekrana yansıması sırasında “işte bu tır aracının tepesindeki kadın benim.Burada sizlerin huzurunda böyle süslü püslü oluyoruz.Aslında bu benim hayatım”demesi salonda takdirler karşılanan bir davranış olarak algılandı.

Konuşma sonrasında kürsüye gelen Marmara Bölgesi Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal da, "Kadın sadece bir cinsiyet değildir; bir annedir, bir eştir ve bir kız evladıdır. Kadın geleceğin yapı taşını oluşturan kişidir. Biz her zaman eşimizin yanındayız. Babasının kızı olmaktan gurur duyan ve evlatlarını yetiştirmekten, eve gidince farklı bir kimliğe bürünmekten mutlu olan bir cinsiyetiz. Hepimiz eve gidince vazifemizin ne olduğunu hisseden bir toplumuz.Ülke ekonomisinde geriye dönük baktığımızda 1980'i milat olarak kabul edersek, 3 milyar dolardan, 2010'a geldiğimizde 130 milyar dolar ihracat yapmışız. Önceden tarım sektörü önde iken, imalat sektörü öne geçmiş durumdadır. Türkiye bir devrimi yaklaşık 20 yılda yapmış, kişi başı gelir seviyesinde 10 bin doları 2011 yılında geçmişiz. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine girmemiz için hedefimiz kişi başı gelir seviyesi 25 bin doların üzerinde olması gerekir”şeklinde konuştu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ise böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek “Türkiye’de TUİK rakamlarına göre sadece 72 bin kadın girişimcinin faaliyet gösterdiğini göstermektedir.Kadınların genel nüfus oranına kıyasla kadın girişimci oranının bu denli düşük

olması ve girişimciliğin kadınlar arasında Türkiye’de ilgi görememesinin altında finansman sorunu ve iktisadi krizler ve kültürel yapı ile ailevi nedenler yatmaktadır”dedi.

Edirne Valisi Hasan Duruer ise mesleği gereği Türkiye’nin çok değişik noktalarında açılış ve toplantılara katıldığını ancak buralarda kızların ve kadınların hep ön planda olduğunu okullarda mezuniyette başarı sıralamasında kadınlarımızın başı çektiğini ancak bunların ticari hayatta yansımalarını göremedikleri belirterek kadın sayısının azlığından yakındı.Vali Duruer “Maalesef gerçek hayata bakıldığında kadınları ve kızları göremiyoruz. Bakın Edirne'de 300 muhtardan 1 tanesi kadın, 24 belediye başkanından sadece 1 tanesi kadın. İl Genel Meclisi'nde kadın yok, siyasette kadın yok. Dolaysıyla toplumun önünde kadın yok. Müdürlerimiz arasında da bu böyle. Bunu nasıl çözebilmemizi düşünmemiz lazım.Gerçek hayata geldiğimiz zaman maalesef kadınları ve kızları göremiyoruz. Siyasette de bu durum böyle”dedi.

Toplantıya, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz Bölge Başkanı Ayten Çöl, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Başkanı Nurhan Tekocak, Bursa Başkanı Emine Örnek, Tekirdağ Başkanı Beste Güngör, Kırklareli Başkanı Ruhan Altıntel, Kocaeli Başkanı Pembe Kamacı, Çanakkale Başkan Yardımcısı Arzu Tuna’da katıldı.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30