banner137
banner25

Jüriye“ fhotoshop“ uyarısı!
 Jüriye “fhotoshop” uyarısı

Edirne Belediyesi organizatörlüğünde yapılan ve bu yıl 14 ncüsü düzenlenen Ulusal Kırkpınar Fotoğraf yarışmasında dereceye giren bazı fotoğrafların şartnameye aykırı olduğu iddia edildi.

58 kişinin katıldığı ve toplam 274 eserin jürinin beğenisine sunulduğu yarışmada, bazı fotoğraflarda resim düzenlemede kullanılan fhoto shop programının kullanıldığı iddia edildi.

Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı  Nihan Akdere, T.G.F Genel Başkan Yard.  Lütfü Karakaş, Fotoğraf Sanatçısı  Muhsin Divan, NTV Spor Genel Yayın Yönetmeni  Fuat Akdağ,

Fotoğraf Sanatçısı  Behiç Günalan, AFİAP Tufan Kartal, Edirne Belediyesi Meclis Üyesi  Mahmut Keskin , TFSF Temsilcisi ve EFOD Başkanı Serdar İyiiz’in jüri olduğu yarışmada jüri eserler arasında dereceye girecek fotoğrafları tek tek inceledi.Sürenin darlığı,eserlerin çokluğunda bazı kuralların göz ardı edildiği yarışmada, Belediye tarafından hazırlanan ve Federasyona onaylatılan şartnamenin dördüncü maddesinin alenen hiçe sayıldığı iddia edildi.

16 maddelik şartnamenin dördüncü maddesinde “Yarışmaya gönderilen fotoğraflarda; bilgisayardaki özel programlarla, fotoğrafın orijinalliği ile herhangi bir oynanma tespit edilmesi halinde söz konusu fotoğraf yarışmaya dahil edilmeyecektir.” Denilmesine rağmen bazı fotoğrafların renk ayarları ile oynandığı, küçültme için kesme ve daraltma işlemlerinin yapıldığı ileri sürüldü.

Jüri tarafından kontrolden geçen fotoğrafların bu tür resim düzeltme programlarına maruz kalıp kalmadığının anlaşılması için özel bir yazılım kullanıldığı ve bu yazılım aracılığı ile kontrol edilen fotoğrafların tamamının fhoto shop adı verilen program yardımı ile düzeltilmiş olduğunun görülmesine rağmen dördüncü maddenin hiçe sayıldığı belirtildi.

Fotoğraf deneyimi olan ve yıllarını bu işe veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir sanatçı ise “evet bu fotoğraflarda bu tür program kullanılmıştır.Ancak bunu çok net veya yüzde 100 söylemek çok zor.Çük kapsamlı bir inceleme yapmak lazım.Fakat bahsedilen yazılım zaten bu uyarıyı vermiştir.En basitinden şartnamenin altıncı maddesinde belirtilen “Eserlerin boyutları, baskılar paspartusuz ve kenarında boşluk bırakılmadan basılmalıdır. Eserlerin uzun kenarı en fazla 45 cm, kısa kenarı 18 cm’den kısa olmamalıdır. Ayrıca yarışmaya yollanacak eserler baskı boyutlarında yüksek çözünürlükte (kısa kenarı 2400 piksel ve 300 dpi) jpeg formatında bir CD’ye kopyalanarak gönderilecektir. CD kayıtlarının adlandırılmaları katılım formu ile

örtüşecek şekilde yapılmalıdır.”denmesine rağmen fotoğrafların hepsinin piksellerinin yani kısa kenar uzunluklarının düşürüldüğü bununda bu program olmadan yapılmasının söz konusu olmayacağını söylemek isterim”dedi.

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz kısa adı EFOT olan Edirne Fotoğraf Amatörleri derneği başkanı ve Federasyon temsilcisi Serdar İyiiz ise iddia edilenin aksine fotoğraflarda fhoto shop kullanılmadığını ve bu tür iddiaları ortaya atanların başka amaçlar peşinde olduğunu ifade ederek verdiği cevapla da olası bir suiistimalin önüne geçmek adına şu cevabı verdi. “Bundan sonra yapılacak yarışmalarda özel bir yazılım kullanacağız.Ancak yarışmacılar bize fotoğraflarını CD ortamında gönderiyorlar.Burada her türlü küçültme yapılma olasılığı var.Önümüzdeki yıl fotoğrafları internet ortamında mail yoluyla yada özel bir siteye göndererek kabul edeceğiz.Ve koyacağımız özel bir yazılım ile bizim istediğimiz orijinal fotoğraf bu süzgeçten geçerek bize gelecek.Yani bir oynanma varsa sistem bunu otomatik olarak algılayacak ve fotoğraf daha müracaat aşamasında elenmiş olacak.Buda bizim kısa zamanda çok sayıda fotoğrafa bakma işimizi kolaylaştıracak”dedi.

İddianın sahibi ise bir yarışmacının kendi ifadesi ile “ben kırptım biraz renk verdim”dediği ve yarışmada bir fotoğrafla dereceye girdiğini, diğer dereceye giren ve belediyenin http://www.edirne.bel.tr/tr/web/70/14ulusal-kirkpinar-fotoraf-yarimasi.html internet sitesinde resimlerin yer aldığını ve profesyonel bir gözle bakıldığında hangi fotoğraflarda oynanma olduğunun kolayca anlaşılacağını ifade etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
AHMET CENGİZ 11 yıl önce

dijital photoshopsuz olmaz derdı hocalarımız,yanı çöp direkler,egiklık vb. gıbı hatalar mutlaka temızlenırdı.bundan sonrakı seneler sanırım tüm yarışmalardakı kurallar eskı halıne dönecektır.kırkpınar bir kültürdür...

banner30