banner78
banner25

İhaleler dikkat çekici!

Belediyesinin Şeffaflık ilkesi ile hareket ettiğini söyleyen Edirne Belediyesi yaptığı ihalelerle bundan uzak olduğunu açıkça gösterdi.

Edirne Belediyesine ait resmi web sitesinde yayınlanan ihalelere ilişkin yaptığımız araştırmada çok çarpıcı sonuçlara ulaştık.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde çalışmalarına hız veren ve genelde yaya kaldırımı ve kilit taş işlerine ağırlık veren Edirne Belediyesinin açtığı ihalelere giren ve bunları kazanan firmaların aynı isimlerden veya paravan şirketler ile sürekli aynı kişilere veriliyor olması dikkat çekici.

Özelikle Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin sürekli olarak yanında dolaşan ve parti yönetimlerinde de yer alan bazı isim ve sahibi oldukları şirketlerin ihaleleri alıyor olması dikkat çekici bir başka boyut.

Kurulan yeni ve paravan şirketler aracılığı ile açılan ihalelere farklı kişiler giriyormuş izlenimi yarattıkları görülen firmaların aslında aynı kişiler üzerine kurulu şirketler olduğu ancak farklı şirketler alıyormuş gibi bir izlenim bırakılmaya çalışıldığı görüldü.

Yıllardır Edirne’nin yaya kaldırımlarını yap boz tahtasına çeviren ve kilit taş ilerini alarak yapan firmaların seçim döneminde de sahnede olduğu ve adeta nokta atış yaparcasına açılan ihalelere girdiği görülüyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarının ilanlarının yer aldığı resmi web sitesine erişimin sadece şifre ile yapıldığı biliniyor.Edirne Belediyesine ait web sitesinde sadece ihalenin yapılacağı yer alan ve benzeri bilgiler yer alırken sonuç bölümünde ise sadece firma adlarının yer aldığı gerçeğinden yola çıkarak yaptığımız araştırmada inanılmaz çarpıcı sonuçlara ulaştık.Edindiğimiz şifre yardımı ile kontrol ettiğimiz Edirne Belediyesi İhalelerinde ihaleyi alan firmaların dosya için sadece 3 veya 4 kişiden ibaret olduğu,ihaleye katılanın yine 2 veya 3 kişi olduğu,alan firmanın sürekli aynı isimlerden veya şirketlerden oluştuğu,yaklaşık maliyet fiyatlarına çok yakın fiyatlar verdikleri, bunun olabilmesi içinde yaklaşık maliyet fiyatlarının birileri tarafından içeriden söylendiği veya birlikte hazırlandığı şüphesini güçlendirdiği anlaşılıyor.

En önemli ve çarpıcı özellik ise çok yüklü işlerde dahi tenzilat adı verilen kırımların yani müteahhitten çıkacak paranın minimum seviyede olması bununda belediye lehine değil müteahhit lehine olduğunu açıkça gösteriyor.

İhale mevzuatını iyi bilen kişilerle yaptığımız görüşmede yapılan her şeyin yasal olduğu ancak bu şekilde kırımların işin içinde iş olduğunu açıkça gösterdiğini belirten yetkililer “eğer bir firma ihaleyi yüzde 3-5 gibi tenzilatlarla alıyorsa, firma o işten karlı çıkar.Ancak yüzde 30-40-50 gibi rakamlarla o iş yapılıyorsa bu kurum lehine olur.Belediyenin ihalelerinde kurum kazancı değil müteahhit kazancı açıkça göze çarpmaktadır”dedi.

Bu konuda başta Emniyet yetkilileri olmak üzere savcılığın araştırması gerektiğine dikkat çeken uzman, “sürekli aynı firmaların alması etik değil.Bir aralar bu çok dikkat çekmişti.Ancak belediyenin müteahhitleri bunu yeni firmalar kurup bunları yeni isimlerden oluşturarak bertaraf ettiler”dedi. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eski bir emniyetçi 10 yıl önce

bu konuda yolsuzlukların üzerine kararlılıkla giden emniyette adam yok.yazılarını yakınen takip ediyorum yazdıkların için tek bir emniyetçi kılını kıpırdatmıyor hatta yazdıklarını istişaresini dahi yapıyor.yani anlayacağın emniyet belediye el ele hep güzel günlere.bunlara hanefi avcı ve ekibi gibi adam lazım böyle boş adamlarla olmaz bu iş .sen bildiğin yoldan şaşma karseş elbet akıllı bir savcı çıkar ve bu işe el atat

banner30