banner78
banner25

Hurdacılar isyanda!

Edirne’nin Menzilahir Mahallesi'nde yaşayan Romanlar mahallelerinde bulunan ve hurda alımı yapan iki işyerinin Valilik,Emniyet ve Belediye tarafından bulundukları yerden çıkartılmasına tepki gösterdi.

Çoğunluğunu Roman vatandaşların oluşturduğu Menzilahir mahallesinde yaşayan mahalle sakinleri geçim kapısı olarak nitelendirdikleri hurdacılığın mahallelerinden taşınması konusunda kendilerine verilen son gün süresine tepki göstererek iş yerlerinin mahallelerinde kalmasını istediler.

Sabah erken saatlerde kentin cadde ve sokaklarına çıkarak çöplerden veya inşaat alanlarından topladıkları malzemeleri at arabaları veya sırtlarındaki çuvallarla mahallelerinde bulunan hurdacılara getirerek satan ve az miktarda olsa para kazanan roman vatandaşları, son günlerde yaşanan hırsızlık olayların kendilerine fatura edilmesinin yarattığı sıkıntıdan dolayı hurdacı dükkanlarının belirtilen noktaya çıkartılmak istenmesine tepkili.

Kendi mahallerinde yaşayan bazı kişilerin hırsızlık yaptığını kabul eden ve bunun faturasının tüm mahalleye çıkartılmasının haksızlık olduğunu savunan Roman vatandaşları hurdacıların taşınması durumunda çok sayıda çöp toplayıcısının geçimini bu yolla sağladığı ve uzak bir noktaya taşınmaları durumunda sorun yaşacaklarını belirtti.

Menzilahir mahallesinde kararı protesto etmek için gazetecileri mahalleye çağıran roman vatandaşlar başta ilin valisi olmak üzere kentin belediye başkanı ve il emniyet müdürüne tepki göstererek kendilerine yardımcı olunmasını istediler.

Edirne Hurda Toplayıcıları Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Merdin ise hurdacılıkla iştigal ettikleri dükkanlarının kapatılmak ve bir başka yere taşınmak istenmesine tepkili.Kentte çalınan her hurda parçasının mahalleye geldiğini ve kendilerince alındığının bu süreci başlattığına dikkat çeken Merdin “Hırsızlık konusunun önüne hiçbir yetkili geçemez. Bizlere başka türlü el atılması, iş verilmesi, iş sahasının açılması lazımdır. Bu böyle yürümez. Hırsızlık yapmayacak. Kardeşim, nereye kadar yapmayacak. O adam demiri, bakırı gördü mü çalacak. Yani açlık bir yere kadar. Ben bir gün, iki gün aç kalırım. Kusura bakmayın, üçüncü gün aç kalamam. Ama bir iş verirsen, karnım doyarsa, çocuklarıma ekmek getirebilirsem amenna." dedi.

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güğümgüler de şehirdeki hırsızlık olaylarının önemli bir bölümünün kendilerine mal edildiğini belirtti. Şehirde sadece Romanların hırsızlık yapmadığını söyleyen Güğümgüler, "Yapılan hırsızlıkların hepsini Romanlara mal etmeye çalışıyorlar. Her toplulukta hırsızlık yapan, suç işleyen insanlar var. Büyüklere önerimiz, bize biraz daha sevgi ve saygı ile yaklaşsınlar." diye konuştu.

banner148
Anahtar Kelimeler:
EdirneHurdaMenzilahir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30