banner137
banner25

Her iki Bakan uyardı!

İki gündür iki bakanını ağırlayan ve Edirne’de önemli açıklamalarda bulunan Hayatı Yazıcı ve Mehmet Müezzinoğlu temaslarının ardından Edirne’den ayrıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu iki günlük bir ziyaret için Edirne’ye geldi.Burada gezi ve incelemelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yaşanan tır kuyruklarını azaltılması için yapılabilecek çalışmalardan bahsetti.

Cumartesi günü Edirne’ye gelen her iki bakan ilk olarak Hamzabeyli sınır kapısına giderek burada sınır kapısında incelemelerde bulundu.İncelemelerin ardından geceyi Edirne’de geçiren her iki bakan, sabah erken saatlerde Kapıkule sınır kapısına giderek burada kahvaltı yaparak yetkililerle bir araya geldi ve bir basın toplantısı düzenledi.

Gümrüklerde yaşanan ve son günlerde gündeme damgasını vuran tır sürücülerinin yaptığı eyleme açıklık getiren Bakan Yazıcı “eylem en doğal hak.Ancak bunu yıkmadan,yakmadan ve kırıp dökmeden yapmak önemli.Tır sürücüleri de bunu demokratik bir hak olarak yapmışlardır.Eğer yapmasalardı bile bizim Bakanlığımız bununla ilgili gerekeni yapacaktı”şeklinde konuştu.

Bakan yazıcı açıklamasında Kapıkule Gümrük kapısının dünya sıralamasında ikinci, Avrupa sıralamasında ise birinci sırada yer aldığını belirterek “Takdir edersiniz ki kapılar, iki ülke arasında ki giriş çıkışı sağlayan yerlerdir.Bir kapının hızı elbette ki alt yapısı ile insan unsuru ile teknolojik araç gereçlerle,bağlantılı olduğu kadar komşu ülkenin de ülkesine girişi sağlayan araçların, eşyanın ve insanın işlemlerini çok seri şekilde gerçekleştirmesine ve onun gümrük hizmetlerinden ne anladığı ile çok yakından alakalıdır.Bizim ara sıra Trakya’da ve Trakya ölçeğinde daha çok Kapıkule gümrüğünde sık sık karşılaştığımız ve gündem konusu olan,kuyruklardan ötürü son derece üzüntülüyüz.Tüccarımız, nakliyecimiz eşyasını yüklemiş, müşterisine eriştirmek üzere bu kapıdan çıkış yaparken saatlere beklemek durumunda kalması kabul edilebilir bir durum değil.Dolayısıyla,bu durumla bağlantılı olarak komşumuzun yaptığı uygulamadan kaynaklanan, bu sorun dolayısıyla, taşıyıcılarımızın tepkilerin dile getirmelerini son derece doğal karşıladığımı ifade etmek istiyorum”dedi.

Bulgaristan’ın yapmış olduğu uygulamaların haksız olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı “Uluslararası taşımacılıkla ilişkili Uluslararası kurallar vardır.O sözleşmenin tarafı olan ülkeler,taşıma sözleşmelerinde yer alan kurallara uymak zorundadır.Hatta Avrupa’da Ulaştırma Bakanları,bu kuralları toplanır müzakere eder,taşıma ile ilişkin kurallar alırlar kotalar belirlerler.Dolayısıyla taşıma açısından faaliyetleri değerlendirdiğimizde,iki ülke arasında taşıma, üç ülke arasında taşıma ve transit taşıma şeklinde olmaktadır.Bütün bunların kuralları,buna ilişkin kotalar belirlemiş oluyor.Bulgaristan ile aramızda ki sözleşme gereği iki ülke arasındaki taşımalardan her iki ülke taşıyıcıları yararlandırılmasını sağlayacak, dolayısıyla tır karneleri buna göre belirlenecek.Ama komşumuz ülkenin taşıyıcıları üç ülke arasında taşıma yaptıkları halde iki ülke arasında taşıma yapılıyormuş havasını vermeleri Türkiye’nin kabul edebileceği bir durum değil.Türkiye bu sözleşmeye dayanarak yaptırımlar uygulamaya başlayınca,komşu Bulgaristan bizim tırlarımıza ceza uygulamaya başlamış, durum bundan kaynaklanmıştır”dedi.

Bayram nedeniyle yurt dışında kurban kesenlerin, Türkiye'ye et getirmemesi gerektiğini belirten Yazıcı, bunun ülke sağlığı açısından büyük risk olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü :

"Yurt dışından gelecek gıdaların denetimini gümrükte işlem yapılmadan önce gerçekleştirecek birim Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığıdır. Kesilmiş eti Türkiye'ye getirilmesi son derece risklidir. Dün kapıdan çıkış yapan bazı arkadaşlara sordum, kurban kesmeye gittiklerini söyledi. Ben de sanıyorum ki gidecek kurbanını kesecek, orada fakir fukaraya dağıtacak, dönüp gelecek. Asıl keseyim buraya getiriyim diyorsa uyarayım buralarda sıkıntı çekebilirler. Yarın öbür gün bize ulaşırlar. Bizim kapımız herkese açık. Hani diyoruz ya esnafın kapısı herkese açık. Bu tür riskli işlere girmemelerini öneririm. İster burada kessin, ister orada kessin, Kızılay'a vekalet versin. Kestiğim eti buraya getireyim gibi bir fiil, bizim tölere edebileceğimiz bir şey değildir. Görmezsek bilmem ama arkadaşlarımızın da uyanık olduğunu düşünüyorum. Gümrükçü uyanıktır, cindir, görür, anlar diye düşünüyorum. Vatandaşlarımızı uyarıyorum bayramlarını kutluyorum. Et getirmesinler, ben onu öneririm, orada yiyebildikleri kadar yesinler. Daha fazla yemek istiyorsa, daha fazla kalarak orada tüketsinler ."

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, kurban etlerinin buçdolabında saklandıktan sonra araçlara konularak 2-3 saatlik süreyle taşınmasının sağlıksız olduğunu söyledi. Bakan Müezzinoğlu, "Etin araba koşullarında transferinin çok sağlıklı olabileceği de yüzde 99 ihtimalle sağlıklı değil. Oradaki eti muhtemelen eti 2-3 gün sonra dolaptan alıp arabaya koyuyor. Dolaptan aldığı et en az 2-3 saat o koşullarda donmuşluğunu gideriyor. Sonra tekrar eve gidince yeniden dolaba koyuyor. Etin sağlığını da bozmuş oluyor. Yurt içinde taşınması sağlıklı değil. Kurban bayramı eti yemekten ziyade, paylaştırmak rutinde eti bulanmayanlara o ikramı yapmaktan geçer. Hiç kendisini de riske atacak, gümrüklerde kendisini sıkıntıya sokacak yollara da hiç tenezzül etmemeli" diye konuştu.

GÜMRÜKLER SURİYE'YE KAPALI

 

Kurban Bayramı nedeniyle gümrük kapılarında alınan tedbirleri de açıklayan Bakan Yazıcı, Türkiye'nin hiçbir sınır kapısını komşu ülkeye, halkına ya da komşu ülkeden üçüncü dünya vatandaşına kapatmadığını anlatırken, "Güvenlik önemli, Suriye'de yaşanan iç kargaşa oluşturduğu güvensizlik nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait araçları, ürünleri korumak bağlamı içerisinde önlemler aldık. Kapılarımızdan Türkiye vatandaşlarımızın girişi, Türkiye plakalı araçların girişleri için gümrük hizmeti vermiyoruz. Çünkü güvensiz bir ortam. Türkiye ile Suriye arasında 910 kilometrelik çok uzun bir kara sınırımız var. Bu sınır üzerinde faaliyet gösteren sınır kapılarımız var. Bu sınırlardan giriş çıkışlar asla söz konusu değil" dedi.

UYUŞTURUCU YAKALAYAN PERSONELE ÖDÜL

Toplantının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır kapılarında 717 ve 313 kilo uyuşturucu yakalayan 4 gümrük personeline ödül olarak başarı belgesi ile i-pad bilgisayar hediye etti. Daha sonra gümrük yetkilileriyle basına kapalı olarak bir süre görüşen iki bakan Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ayrıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30