banner78
banner25

Gürkan “ayçiçeği tohumunu İsrail'den alıyoruz“
CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan Ayçiçeği üreticisinin merakla beklediği taban fiyat açıklaması öncesinde düzenlediği basın toplantısında üreticiye sahip çıktığını gösterdi.

Partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Milletvekili Recep Gürkan girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticinin zor duruma düştüğünü ve bu yüzden Dünya çiftçisi ile rekabet edemez hale geldiğini aktardı.

Yurt dışından ülkemize getirilen ayçiçeğinin olumsuz etkilerine değinen Milletvekili Gürkan ithalatın bir an önce müdahale edilerek durdurulması gerektiğini belirterek hükümeti bu konuda uyardı.

Türkiye’nin yağ ihtiyacının 750 bin ton olduğunu ve bu yağı üretebilmek için 2 milyon ton ayçiçeğinin işlenmesi gerektiğini belirten Gürkan “çiftçimiz bin 60 liraya mal ettiği ayçiçeğini şu anda 750 lira ile 950 lira arasındaki fiyattan satıyor ve her tonda ortalama 260 lira zarar ediyor. Kimse yaklaşık yüzde 25 zarar ettiği bir ürünü önümüzdeki yıl ekmez”diyerek ayçiçeği referans fiyatına dikkat çekerek “hükümet 525 dolar olan ayçiçeği gözetim fiyatını vatandaşın tepkilerinin ardından 675 dolara yükseltti.Ayçiçeği gözetim fiyatı 675 dolardan 900 dolara çıkarılmasını bütün üreticilerimiz adına talep ediyoruz. Eğer bu rakam 900 dolara çıkarılırsa 243 dolar vergi alınacak, dolayısıyla sizin yurt dışından ithal edeceğiniz ayçiçeğinin fiyatı ton başına 653 dolara çıkacak. Bu da bugünkü kurla ayçiçeği taban fiyatını bin 273 liraya getirecek. Bir ton ayçiçeğini bin 60 liraya mal olduğu düşünülürse bu fiyat çiftçilerimizin çok acele beklentisidir .”şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sürekli olarak büyük bir devlet şeklinde lanse edildiğini ancak ayçiçeği üretimi konusunda önemli bir yere sahip olmasına rağmen tohumunu üretemediğini belirten Gürkan tohumların İsrail’den ithal edildiğine dikkat çekti.

Gürkan konuşmasında “Türkiye ayçiçeği tohumu üretemiyor, tohumları ağırlıklı olarak sayın Başbakanın çok kızdığı İsrail'den ithal ediyor. Ayçiçeğinin kilosu 1 liradan satılıyor, çiftçi 1 kilogram tohuma 50 lira veriyor. Harçla borçla ürettiğiniz ürünün tohumunun kilosuna 50 katı para ödüyorsunuz. 1 dönüm yeri ekmek için yaklaşık 8 litre mazot kullanıyor çiftçimiz. 8 litre mazot kullana bir çiftçi yaklaşık 35 lira harcıyor.”diyerek verilen desteklemeleri eleştirdi.

“Hükümet dekar başına ayçiçeğinde 12 lira destek veriyor” diyen Gürkan “Çiftçimizin diğer ülkelerin çiftçileriyle rekabet edebilmesi için girdi fiyatlarının düşmesi gerekiyor. 35 liralık mazot giderinin 20 lirası vergi olarak devlete gidiyor. Devlet çiftçinin cebinden peşin olarak 35 liralık mazotun 20 lirasını kendi cebine vergi olarak koyuyor, aylar sonra çiftçiye 12 lira destek veriyor. Bu tipik bir müflis tüccar örneğidir.”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30