banner78
banner25

Gümrüklerde barkod uygulaması
Dünyanın ikinci,Avrupa’nın en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule sınır kapısı yine bir ilke imza attı.

Gurbetçilerin yaz aylarında yoğun olarak tercih ettiği Kapıkule sınır kapısındaki yığılmaları bir nebze olsun azaltmak ve geçişleri hızlandırmak üzere uygulanan yeni sistem ile gurbetçiler ve normal giriş çıkış yapan vatandaşlar artık barkot sayesinde gümrük sahasını 3 nokta kontrolü sonrasında, yoğunluk durumuna göre yarım saat içinde terk edebilecekler.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kapıkule Sınır Kapısı'nda barkod sistemine geçildiğini belirterek, "Barkod sistemi ile artık muayenede pasaport üzerinde işlem yapmayacağız. Çıkışta da pasaportu vatandaştan istemeyeceğiz" diyerek yapılan çalışmayı uygulamalı olarak yerinde anlattı.

Sistemin yürürlüğe girmezden önce 5 ayrı noktada kontrol yapıldığını aktaran Müslüm Yalçın “uygulama yeni. Barkod sistemi ile artık muayenede pasaport üzerinde işlem yapmayacağız. Çıkışta da pasaportu vatandaştan istemeyeceğiz. Doğrudan barkotu okutarak uygulamaya başladık. Bulgar kapıdan Edirne kapı dediğimiz yere kadar hiçbir şey olmasa bile bayağı bir mesafe var. Bu geçişte pasaport ve araç geçiş işlemleri uygulanıyor. Sistem kaydı ve bagaj muayenesini de yapıyoruz. Bir aracın bu saydığım işlemlerle beraber geçişini 43 dakikaya indirdik. Bu geçiş süresini barkot sistemiyle elde ettik" diye konuştu.

Yalçın, barkod  sistemi uygulamasının, Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü işbirliğinde sıfır maliyetle elde edildiğini kaydetti.

Yalçın açıklamasında "Bekleme ve kuyruklar, doğal olarak sahamızın büyüklüğünden
ve işlemlerin yoğunluğundan kaynaklanmaktaydı. Girişlerde güvenlik için bazı kontroller ister istemez zaman kaybına yol açıyordu. Zaman kayıplarını en aza indirmek için yıllardır hayalini kurduğumuz barkot sistemi işlemini başlatmış olduk. Sistemi, TÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile yaptık. Artık bundan sonra muayene ve çıkışta pasaportu istemeyeceğiz. Normalde bize on dakika kaybettiren pasaport işlemlerini şu anda ortadan kaldırmış bulunuyoruz. Normalde geçiş için 5 noktamız vardı. Barkot sistemiyle onlardan 2'sini kaldırdık, geçişler 3 noktaya düştü diyebiliriz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30