banner78
banner25

Görüntüyü bozan her şey kaldırılıyor!
Göreve geldiği günden buyana aldığı radikal kararlar ile Edirne gündeminde isminden sıkça söz ettiren Edirne Valisi Hasan Duruer tarihi yapıların yakınlarında bulunan çirkin görüntüleri yıkmakta kararlı.
1916 yılında yapılan binada ısıtma sistemi o dönemde soba ile olduğu için belli bir süre bu şekilde idare edilen binada kalorifer ile ısınmaya geçilince dönemin yetkilileri binaya bir ısı merkezi yapımı işine başlamışlar.Isı merkezine ait olan bacayı tarihi binanın çatı kısmına birleştiren ve çatının orijinalini bozarak çatı kısmına dışarıdan monte edilen baca görüntü kirliliğine nede olduğu gerekçesi ile Edirne Valisi Hasan Duruer’in talimatıyla yıktırıldı.
Edirne İl Özel İdaresine verilen talimat ile yıkım işlemi başlanan baca Bayramdan sonra Edirne Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nun binasına sonradan monte edilen ısı merkezinin bacasının yıkımını sürekli olarak kontrol eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin yıkımın kontrollü bir şekilde tamamlanması için işçileri daha hızlı olmaları konusunda uyardı.
1916 yılında İttihat ve Terakki Kulübü olarak Edirnelilerin yardımlarıyla yapılan bina Osmanlı Mimari Stilinde olup mimari çizim ve düzenlemelerinde bir Edirne Sevdalısı olarak bilinen Dr. Rıfat Osman'ın imzasını taşımaktadır.
Tavan süslemeleri görsel zenginlikler sunar. Bu süslemeler evvelden Haznedar Sinan Bey'in konaklarında da bulunmaktaydı.
1918 yılında İttihat ve Terakki kapatılınca bu bina bir süre Cemaat-i İslamiye Dairesi yapılmış, 1930'da Atatürk'ün emriyle onarım görmüştür.
Bir süre Halkevi Binası olarak kullanılan bu yapı son yıllarda yaygın eğitim ve kültür etkinlikleri için hizmet vermektedir.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30