banner137
banner25

Geçiş belgelerindeki belirsizlik sürüyor!

Bulgaristan ve Türkiye kara taşımacılığında yanşan sıkıntı artarak devam ediyor.

Uluslar arası nakliye şirketleri tarafından kullanılan ve Avrupa’da geçerliliği olan tır geçiş belgelerinin (Dozvola) yeterli sayıda olmamasından dolayı kara sınır kapılarında geçişlerde sorun yaşanıyor.

Özellikle Bulgaristan’ın Türkiye’ye anlaşma gereği 2014 yılı için vermesi gereken 250 bin adet dozvola geçiş belgesinin sayısını 125 bin olarak belirlemesi ve ardından 5 bin adet vermesi çok sayıda tır aracının Bulgaristan’a açılan Avrupa’nın en büyük kara sınır kapısında geçişlerin aksamasına neden oluyor.

Perşembe gününden buyana devam eden sıkıntı sonrasında dozvola almak isteyen çok sayıda tır sürücüsü Kapıkule’de bulunan Ticaret Borsasına ait dozvola bürosuna gelerek elleri boş bir şekilde geri dönüyor.

Bulgaristan’ın belge sayısında azaltmaya gitmesini geçtiğimiz aylarda yaşanan ve Bulgaristan taşımacılarına Türkiye tarafından uygulanan, AB yönetmeliğinde de yeri olan taşıma belgesinin zorunlu kılınması neden oluyor.Bulgaristan tarafının Türkiye tarafına elinde bulunan bu kozu kullandığı ve Bulgar plakalı tır araçlarına Türk tarafından verilen taşıma belgesinin tek bir ülke için geçerli olması ve Bulgar tır sürücülerinin Türkiye’den yüklediği yükünü bu belge ile bir başka ülke olan üçüncü ülkeye yük taşımada kullandığı biliniyor.

Yaşanan bu sorunun Türk tarafının dayattığı bir sorun olmadığını ifade eden yetkililer, Bulgar firmalarının bu belgeyi almakta imtina ettiklerini ifade ederek tek belge ile Avrupa’da olan başka ülkelere mal sevkiyatı yaptıklarını bununda AB taşıma kanunlarına aykırı olduğunu belirtiyorlar.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda yaşanan ve Bulgar tarafında bulunan Kapitan Andreova sınır kapısı Bulgar taşıma firması yetkileri tarafından tır geçişlerine kapatılmış ve sorun geçici olarak Türk tarafının esnek davranması ile ortadan kaldırılmıştı.

Bulgar tarafının verdiği belge sayısında ki azlık nedeni ile geçişlerde sıkıntı yaşanırken, sadece elinde defter bulunan yani bir başka ülkenin yıllık olarak verdiği geçiş belgesi (dozvolosı) bulunan tır sürücüleri sınır kapısından sorunsuz bir şekilde geçebiliyor.

Üç,dört günden buyana tır parklarında bekleyen tır sürücüleri sahipsiz olduklarını ifade ederken Bulgaristan’ın küçük bir ülke olmasına rağmen Türkiye’yi bu konuda parmağında oynattığını ve ülke ticaretini sekteye uğrattığını ifade ettiler.

Sorunun çözüme kavuşturulmaması durumunda Bulgaristan tarafının yine sınırı tek taraflı olarak kapatabileceği ifade edilirken, Türk yetkililerin belge sayısının arttırılması için girişimde bulunduğu veya Avrupa’ya Yunanistan üzerinden sevkiyat yaparak soruna köklü çözüm bulmayı amaçladıkları iddia ediliyor.

Bulgaristan’a açılan kara sınır kapıları Kapıkule ve Hamzabeyli’de bu sorunlar yaşanırken Türkiye’nin Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı İpsala’da ise bu sorunun yaşanmadığı ve çok sayıda tır sürücüsünün malının sevkiyatı için bu sınır kapısına yöneldiği biliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30