banner137
banner25

ETSO bu işte kararlı!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi göreve geldiği günden buyana Edirne ile ilgili yaptığı akılcı çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek kentine sahip çıktığını gösterdi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odasının Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısını gazetecilerin önünde yapan ve bunu yaparken de kentinin sorunlarının çözümünü masaya yatırarak kenti bir bütün halinde ele aldığını açıkça gösteren ETSO Meclisi Keşan,Uzunköprü ve İpsala Oda ve Borsa başkanları ile yöneticilerini de davet ettiği toplantıda Edirne’yi konuştu.

Toplantı Salonu'nda, Edirne il ve ilçe oda/borsa başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis gündeminden önce Edirne'nin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Toplantı sonunda çıkacak sonuçlar, ilgili mercilere iletilmek üzere rapor haline getirilecek.

Toplantıda ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren,"6'ncı olağan meclis toplantısını ve aynı zamanda bölgemizdeki ilimizdeki diğer oda ve borsa başkanları, yönetim kurullarıyla beraber ortak yapacağımız ilimizin sorunları ve çözüm önerileri adlı toplantımıza hoş geldiniz diyorum. Bugünkü toplantıda basın mensuplarıyla beraber ilimizin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili değerli oda ve borsa başkanlarımızın görüş ve önerilerini alacağız" dedi. Meclis gündemi daha sonraya bırakıldı ve öncelikli konu olan sorunları ve çözüm önerileri için Eren ilk sözü açılış konuşmasıyla görüş ve önerilerini belirtmesi için ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt'a verdi.Zıpkınkurt konuşmasında şunlara yer verdi:

Zıpkınkurt konuşmasında "7 aydır görevdeyiz ve ilçe odalarımız ve borsamızla birlikte Edirne Merkez ve ilçelerimizin gelişimi anlamında neler yapabileceğimizi, ortak toplantılarla ortak gündemle toplanacağımızı dile getirmiştik. Yılın son günlerinde bugüne kısmet oldu ve sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. İlimiz sorunları, çözüm önerileri ve tavsiyeler konulu sunum yapmak istiyoruz. Bunlar kendi çalışmalarımız ve hedefe ulaşacağımız kolay çalışmalar. Sizlerin önerilerinizi de alarak ortak bir çalıştayla bu önümüzdeki seçim döneminde siyasilere Edirne ili ve ilçelerinin ortak problemleri konusunda bilgilendirme yapalım istiyoruz. Çıkacak ortak kararların ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum”dedi.

İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ışığında üyelerini uyaran Zıpkınkurt “Toplu konut projeleri ve inşaat sektörü tüm Türkiye'de olduğu gibi Edirne'de de bir kanayan yara olarak görüyoruz. Yaklaşık Edirne ve ilçelerinde 5176 adet konut toplamda düşünülüyor. Bunların büyük bir bölümü yapılmış vaziyette ve bir kısmıda bildiğim kadarıyla boş ve hala yapılmaya çalışılan bölgede bir kaç tane proje var. Bu hem işadamlarımızı hem bu sektörde faaliyet gösteren inşaatçılarımızı ciddi anlamda zorlamakta olduğunu düşünüyorum. Bu 5176 konuttan 3570'i tamamlanmış, 1526'sı sürmekte, 80 konutun yapımına ise henüz başlanmamıştır. İlimizdeki inşaat sektörü bu durumdan olumsuz etkilenmekte. Önerimiz, hiç değilse tedariğin ilimiz işletmelerinden sağlanması, bu noktada el ele vererek, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na bir talep dosyası gönderilebilir”dedi.

Edirne havaalanının Başbakanın talimatıyla hızlandırılmasının mümkün olduğunu hatırlatan ETSO Başkanı Zıpkınkurt “Edirne'ye 14 km mesafedeki bir havaalanı projemiz vardı daha önceki yıllarda gündemde olan. 2105 metrekarelik pistin betonu bitmiş vaziyette. Üzerine bir tek asfalt kaplaması kaldı. Yapıldığı anda 100 kişilik pervaneli uçakların inip kalkabileceği Özel İdare tarafından fizibilitesi yaptırıldı. Bu havaalanının hayata geçirilmesi için bir terminale ihtiyaç var. Yaklaşık rakamsal maliyeti 350 - 400 Bin TL civarında bir masrafla o havaalanı hayata geçebilecek”şeklinde konuştu.

Havaalanı konusunda Merkezi Hükümetten bir şey beklemediklerini aktaran Zıpkınkurt  Özel İdare bütçesi ile bu işin olabileceğini ifade etti.

Toplantıda konuşan Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk ise arazi toplulaştırılması konusunun önemli olduğunu belirterek “Arazi toplulaştırılması bölgemizde bildiğiniz gibi, miras Hukuku'ndan kaynaklı.Yıllar içinde araziler ciddi anlamda bölündü. Bu arazilerin küçük olmasından dolayı kaynaklarla ilgili ciddi anlamda kayıplar var. Bu kayıpların ortadan kaldırılması gerekiyor. Örneğin 20-25 bin dekar arazisi olan bir köyde 300 haneyse aşağı yukarı 200 tane traktöre sahip. 25 bin dekar araziyi 25 tane traktör rahat bir şekilde işleyebilir. Bu traktörlerin ufak parçaları olduğundan dolayı yolda gidip gelmesi, diğer taraftan sınırlarla ilgili kayıplar, orada tarlanın işlenmesiyle ilgili zorlukları da üst üste koyduğumuzda ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Bununla ilgili en son Başbakanımızın Edirne ziyaretinde Tarım Bakanımızla bu konuyu konuşma fırsatı bulduk ve destek istedik. Tarım İl Müdürlüğümüz arazilerin toplulaştırılmasıyla ilgili çalışmaları yapıyor. Bu konuya bizler de eğilirsek hızlı bir şekilde bölgemizdeki arazi toplulaştırılmasını sonuçlandırmış oluruz”dedi.

         Daha sonra ilçe borsa ve ticaret odası başkanları söz alıp sorunları gündeme taşıdı ve görüş önerilerini dile getirdi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30