banner137
banner25

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Edirne’de!
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bölgedeki enerji konusundaki değerlendirmeleri yapmak üzere bugün Edirne’ye geldi.Karayolu ile Edirne’ye gelen Bakan Yıldız ilk olarak Edirne Valisi Gökhan Sözer’i makamında ziyaret etti ve ardından Ak Parti il binasına giderek burada bir süre partililerle görüştü.
Edirne Valiliği ziyaretinde Vali Sözer’den Edirne hakkında brifing alan Bakan Yıldız brifingin ardından İl Koordinasyon toplantısının yapılacağı Deveci Han Kültür merkezine geçerek burada enerji sektörünün temsilcileri ve beraberinde gelen ilgililerle soru cevap şeklinde toplantı yaptı.
Burada gazetecilerin sorunlarını cevaplayan Bakan Yıldız Kuzey Irak petrol boru hattının önemine değinerek Kuzey Irak’ta bulunan ham petrolün alınarak işleneceğini ve tekrar Kuzey Irka bölgesine gönderilmesi yönünde gerekli görüşmelerin yapılarak sonuca bağlandığını belirtti.Bakan Yıldız Türkiye’nin 1 milyon kilometrelik iletim ve dağıtım hattı ile birlikte atmosfere açık olan bir işletme olduğunu ifade ederek yaz ve kış aylarında zaman zaman yaşanan problemlere dikkat çekti ve Avrupa’nın ikinci büyük şebeksini yönettiklerini kaydetti.
Irak’taki petrol ürünlerinin ihtiyacının karşılanması anlamında yapılan görüşmeler neticesinde Kuzey Irak yönetimin ihtiyaçlarının karşılanmadığının iletildiğini belirten Bakan Yıldız “özel sektör marifeti ile bunum önünü açıyoruz.Bu bizim her zaman olduğu gibi merkezi Irak hükümetinin hassasiyet ve önceliklerini dikkate alarak yaptığımız bir işlemdir.En son Rusya’da yaptığımız görüşmede Basra’dan gelecek olan ham petrolün yalnızca Hürmüz boğazı ve denize açık bir bölge tarafından Dünyaya sunulması yanında aynı zamanda Ceyhan üzerinden de kapasitelerinin arttırılmasına yönelik bir çalışmadan bahsedildi.Biz bu çalışmaya olumlu katkılar koyabileceğimizi söyledik.Kerkük yumurtalık boru hattının ham petrol kapasitesinin arttırılmasına dönük ön çalışmayı beraber yaptık.”dedi.
Öncelikli hedeflerinin 15 yıllığına anlaşmasını uzattıkları Kerkük Yumurtalık boru hattının kapasitesinin arttırılması olduğunu ifade eden Bakan Yıldız “Bu kapasitenin tam olarak kullanılmasından sonra eğer varsa talep bunu arttırmak yönünde olacaktır. Aynı zamanda 1200 km'lik Irak içindeki boru hattının kapasitesinin arttırılmasına dönük bir çalışmaya da Türkiye sıcak bakmaktadır. Türkiye böyle bir çalışmanın içinde bulunabileceğini böyle bir iradeyi belirtmiştir. Bu çalışma Türkiye'nin stratejik boru hatlarıyla alakalı önemini daha da güçlendirmektedir. Dost ve kardeş ülke Irak'la beraber yapacağımız projelerin geliştirilecek olması bizim için faydalı olacaktır diye ümit ediyorum. Irak'ın normalleşmesine daha önemlisi Irak'ın normalleşmesine konacak katkıyı daha da arttıracaktır.”dedi
Suriye konusunda da açıklama yapan Bakan Yıldız “Ham petrol fiyatlarını çok iyi takip etmek lazım. Ham petrol fiyatları artış ve azalışları arz talep dengesizliğinden kaynaklanmamakta. Hürmüz Boğazı ile tehditlerin artması spekülatif olarak ham petrol fiyatlarını artırmıştır. Biz bunu çok doğru bulmuyoruz. Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin bir kısım istikrarsızlıklarından kaynaklanan sebeplerin faturasını Türkiye ödemek durumunda değildir. O yüzden ben gerçek fiyatlarına yani 91 milyon varil civarındaki dünya tüketiminin tüketim noktaları artmadan tüketimleri artmadan yapılacak fiyat artışını doğru olmadığını spekülütif olduğuna inanıyorum”diyerek Suriye’de bir enerji kesintisinin söz konusu olmayacağını ve suyun kontrolü konusunda da sıkıntı olmadığını ifade ederek “ Suriye ile alakalı gelişmelerde bizim bilindiği gibi su bunun istisnadır. Irak'a Suriye üzerinden giden suyun tasarrufuyla alakalı Türkiye Hükümeti her hangi bir farklı uygulama yapmayı düşünmüyor. Su normal mecranda akıp gidecek bu her hangi bir Suriye olan ilişkilerimizi bu konu onun haricinde tutuyoruz. Elektrikle alakalı konu dediğim gibi Bakanlar Kurulu'na sunduk. Her hangi bir farklı gelişme yok. Elektrikle alakalı kullanılacak tasarrufu Bakanlar Kurulu değerlendirecektir.”dedi.
            Kuzey Irak'ta ki ham petrolün alınarak Türkiye'de işlenmesi, iç piyasamıza olumlu yansıması olacak mı?" sorusuna da Bakan Yıldız, "Türkiye kapasitelerini gerek Tüpraş'ın gerekse yurtdışı piyasalarının kapasitesi bunu belirleyecek olandır. Bizim her hangi bir ölümsüzlük Türkiye'de yaşanmaz bununla alakalı tam tersi özellikle bir kısım ticaretin resmi ticaretin artmasında altını çizerek söylüyorum, resmi ticaretin artmasında olumlu bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Zaman zaman istismar edilen kaçakçılığın önü mutlaka alınan tedbirlerle beraber kesilmiş olacaktır. Tüm işlemler resmi olarak sürecektir. Tanker ticaretinin artmış olması Türkiye açısından da bir kazanç olacaktır. Ama bunların her birinin resmi işlemlerle beraber yürüyor olması ve hükümetimiz tarafından bunun takip edilecek olması önemlidir. Her hangi bir kaçakçılığa meydan verecek işleme müsama göstermemiz söz konusu değildir.”dedi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30