banner137
banner25

Edirne’de Batı Trakya gecesi düzenledi!

Edirne Valiliği ile Batı Trakya Gümülcine Türk Gençler Birliği tarafından organize edilen “Edirne’de Batı Trakya Gecesi”Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirildi.

Çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen geceye Edirne Valisi Hasan Duruer ve eşi,İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ ve eşi,bazı daire müdürleri ile Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif ve Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan katıldılar.Batı Trakya’dan gelen konukların yanı sıra Edirne’de eğitim ve öğretim gören çok sayıda Batı Trakya öğrencisi ile velililerinin de katıldığı gecede ilk olarak sergi gezildi.El sanatları konusunda açılan sergiyi dolaşan Edirne Valisi Hasan Duruer sergi hakkında bilgi aldı.

Düzenlenen gecede konuşma yapan ve Batı Trakya’da bulunan Gümülcine Türk Gençler Birliği hakkında bilgiler veren dernek başkanı Koray Hasan; 549 Osmanlı toprağı olarak kalan Batı Trakya’yı ve sonrasında yaşananları hazırlanan bir slayt eşliğinde anlattı.

Hasan derneğin kuruluş amacından bahsederek “derneğimiz Atatürk ilke ve inkılaplarının yaşatılması, bölge halkının geride kalmaması amacı kurulmuş bir dernektir.Derneğimiz 1928 yılından 1950 yılına kadar yoğun bir şekilde faaliyetlerde bulunmuş.1960 lı yıllarda Batı Trakya’dan öğrenciler Türkiye Cumhuriyetine eğitim almak amaçlı geldiklerinde ve bunun sonunda öğretmen olup Batı Trakya’ya öğretmen olup döndüklerinde çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar.1970 li yıllarda Türk-Yunan ilişkilerinin bozulması ile derneğimizde olumsuz yönde etkileniyor.1974 Kıbrıs harekatı sonrasında ise ilişkilerin iyice bozulması ile dernek faaliyetleri de bir hayli uzun süre yapılamıyor”şeklinde konuştu.

Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif ise konuşmasında 549 yıl Osmanlı İmparatorluğunun himayesinde olan bu toprakların 1912 Balkan savaşında adeta hediye edildiğini,o günden buyana da bu konuda bir suçlu aradığını ancak bir türlü gerçek suçluyu bulamadığını belirterek  o günkü sürece dikkat çekti.

Edirne’de göreve geldiği günden buyana Balkanlar’a olan özel ilgisi ve Devlet politikasından dolayı bu bölgeyi ve orada yaşayan soydaşları önemsediklerini her fırsatta söyleyen Edirne Valisi Hasan Duruer konuşmasına başlamadan önce kendisinden önce konuşanlara “dert söyletir aşk ağlatır”diyerek bu konuşmaları dertli odlukları için yaptıklarını belirtti.Vali Duruer “bizde dertliyiz.Ne zaman Balkanlar ,Gümülcine,Kosova,Üsküp,Şumnu ne zaman dile getirilse içimizde bir sızı bizi perişan ediyor.Biz tabii ki sürekli olarak Balkanlardayız.Sürekli olarak ta Balkanlar bizde.Balkanlarda olmaktan dolayı da memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum.Biz Valilik ve devlet olarak sürekli bir şekilde sizlerin yanınızdayız.Sizlerin ayağınıza bir diken batsa inanın ki acısını biz Türkiye’de hissediyoruz”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gümülcine Türk gençler Birliği Halk oyunları ekibi sahne alarak izleyenlere gösterilerini sundular.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30