banner137
banner25

Edirne savaş kapısı değil Ticaret Kapısı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ETSO heyeti Bulgaristan’daki temaslarının ardından akşam saatlerinde Edirne’de döndü.İki günlük bir gezi kapsamında Bulgaristan’ın Haskovo,Yambol,Burgas ve Stara Zagora şehirlerine giderek burada Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile görüşmeler yapan heyet yatırımlar konusunda bilgiler aldı.Özellikle 2014 yılı başlarında açılacak olan AB projelerinin yeni dilimlerinden Bulgaristan’a önemli bir pay ayrılacağını ve bu payı almak için sınır ötesi işbirlikleri kapsamında projeler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Bulgaristan’daki Ticaret Odası Başkanları Türk yatırımcılarla işbirliğine hazır oldukları mesajını verdiler.

İş adamlarına uygulanan vize konusundaki sıkıntıların da her görüşmede dile geldiği temaslarda komşu ülke oda başkanları sıkıntının aşılması için girişimlerde bulunacaklarını ifade ettiler.

Özelikle Haskovo Ticaret Odası Başkanının, Bulgaristan Başbakan yardımcısının şehirlerine yapacağı ziyaret esnasında bunu söyleyecek olması ve sonuç alacaklarından emin bir şekilde konuşması Edirne Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Odalara yapılan ziyaretlerde kalabalık bir şekilde gelinmesinin çok farklı bir imaj yarattığını yapılan yorumlarda da gören Oda Başkanları Edirne Ticaret ve Sanayi Odasının büyüklüğünün açıkça görüldüğünü ifade ettiler.

Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odalarının çok küçük odalarda faaliyet gösterdiğini ancak işlevsel olarak büyük işlere imza attıklarını belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, “AB projeleri konusunda oluşturulan özel birimleri var.Sadece ve sadece işleri bu.Avrupa Birliğinin fonlarından ürettikleri projelerle inanılmaz paralar alarak bunları yatırıma dönüştürmüşler”dedi.

Bulgaristan’ın Burgas şehrinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Burgas Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol’u da ziyaret eden heyet burada yaptıkları görüşmede komşu ülke oda başkanlarının düşüncelerini aktardılar.

Gerçekleşen ziyarette Türkiye’den bu tür heyetlerin gelmesinin çok önemli olduğunu belirten Başkonsolos Akyol özellikle Edirne’nin yakın ve komşu il olmasından dolayı temaslarının daha iyi neticeler verdiğine dikkat çekti.

Bulgaristan’ın komünist sistemden çıkmasının ardından ülkede bir çok alanda gelişmeler sağlandığını ancak yatırıma aç bir durumda olduğunu belirten Akyol “yıllar önce Edirne savaşlar zamanında bir geçiş noktasıydı.Bütün ordu buradan geçerdi.Savaş hazırlıkları burada yapılırdı.Şimdi ise Edirne bir savaş kapısı değil bir ticaret kapısı olarak büyük rol oynuyor.Geçmişte bazı sıkıntılar yaşanmış olabilir.belli bir jenerasyon bunun etkisi ile büyümüş,okullarda verilen eğitimler hep bu yönde verilmiş.Ancak şimdi bu etkiden yavaş yavaş uzaklaşılıyor.Yeni jenerasyon bunlarla pek ilgilenmiyor.Türkiye’nin gücü burada çok iyi hissediliyor.Özellikle burada yaşayan soydaşlarımız için bu çok önemli.İş alanlarının geliştirilmesi için  burada yatırımlar yapmak lazım”dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ise vize konusunda yapılan görüşmelerden dolayı son derece olumlu sonuçlar aldıklarına inandıklarını belirterek “bizim amacımız burada öncelikle Bulgaristan’ın katı vize tutumunu biraz yumuşatmak.Bunun öncelikle iş adamlarımız için istiyoruz.”şeklinde konuştu.

3200 üyesi bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu Başkanı daha sonra Başkonsolos Niyazi Evren Akyol’a plaket takdiminde bulundu ve yeni görevinde başarılar dileyerek Edirne olarak her zaman yanlarında olduğunu kaydetti.

Heyet daha sonra günün anısına bir hatıra fotoğraf çektirerek buradan ayrıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30