banner137
banner25

DSİ’den 2012 değerlendirmesi!
Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın,düzenlediği basın toplantısı ile 2012 yılını ve yapılan yatırımları değerlendirdi.
Edirne’de görev yapan basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya gelen ve sonrasında yapılan çalışmaları gazetecilerle paylaşan Algın,başta Ergene eylem planı, arıtma tesisleri ve taşkınların önlenmesi konusundan, dere yataklarının ıslahına kadar birçok konuda bilgi paylaşımında bulundu.
2012 yılı içerisinde öngörülen yatırımın 112.131.272 TLolduğunu ancak bununrevize ödeneği olarak % 26 artışla 141.018.536 TLolduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Algın cari bütçe ile birlikte 2012 yılı ödeneklerinin 185.661.906 TLolarak gerçekleştiğini ifade etti.
Nehir taşkınlarının önlenmesi için çalışmaların yapıldığını ve güçlendirme çalışmalarına hız verildiğini aktaran Yunus Algın ''Sedde çalışmaları 2-3 yılda tamamladığında artık Edirne ve ilçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecek'' dedi.Seddelerin güçlendirme ve yükseltme zorunluluğunun gündeme geldiğini ifade eden Algın, şunları kaydetti:
''Seddeler 1960 yılından itibaren bölüm bölüm ve o günün şartlarıyla yapıldı. Edirne'deki sedde ve drenaj kanallarının 23 bin 779 metrelik bölümü hem yükseltme hem güçlendirme projesi olarak 2008 yılında ihale edildi ve 2011 yılında tamamlandı.
İpsala, Ergene ve Küplü kışlık seddeleri başta olmak üzere, 239 kilometre yazlık ve kışlık seddenin yükseltme ve güçlendirmesiyle, 15 kilometrelik yeni sedde çalışmaları 2-3 yılda tamamlandığında artık Edirne ve ilçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecek”dedi.
Türkiye’de birçok belediyenin arıtma tesislerini yaptığını ancak Trakya Bölgesindeki belediyelerin arıtma tesislerini yapmadığını bu nedenle Bakan Veysel Eroğlu’nun talimatıyla DSİ olarak belediyelerin arıtma tesislerini kuracaklarını ve geri ödemesini belediyelerden 30 yıl vade ile alacaklarını kaydetti.Algın “Maalesef Türkiye'de atık su arıtma tesislerinin yapılmasıyla ilgili Trakya kırmızı, doğu illerinden bazıları kırmızı, arası yem yeşil. Yani herkes yapmış maalesef Trakya'da atık su arıtma tesisleri ihmal edilmiş. Bunun üzerine sayın Bakanımız 1053 sayılı kanunda DSİ'nin bir protokol dahilinde yapabileceğinden bahisle bizi görevlendirdi. Biz burada 12 adet ki 2'si Edirne, 6'sı Tekirdağ'da 4'ü de Kırklareli'nde olmak üzere 12 adet atık su arıtma tesisi için belediye ile protokol yaptık. Şimdiye kadar yapılması gereken ama belediyelerin yapamadığı işlerdi. Bunlar genel bütçeden tamamı DSİ tarafından yapılacak tesisler. Belediyeler geri ödeyecek ama 30 yılda ödeyecekler. Şimdiye kadar belediyelerin yapmadığı aşikar. Bunu DSİ yapacak daha sonra faizsiz veya çok düşük faizli suya yapılacak zam oranında. Belediye suya zam yapmazsa faizsiz 30 yıl ödeyecek”dedi.
Bir gazetecinin, "Yunanistan AB'ye müracaat ederek sınırdaki kaçak geçişleri önlemek adına tel örgüyü çekti. Arda Nehri'nden su kanalını suyu aktararak kendine kanal yarattı. Sınırı boydan boya ayrı bir nehri baştan yarattı.Meriç Nehri'ni önümüzdeki yıllarda büyük kuraklıkla karşı karşıya kalacak. DSİ veya hükümet nezdinde bir girişim olacak mı?" sorusuna da Algın şu yanıtı verdi:
"Üç nehir uluslararası nehir. Arda Nehri'nin sadece 300 metrelik kısmı Türkiye sınırları içinde. Gerek Yunanistan gerek Türkiye tabi ki bu havzaların büyük çoğunluğu da Bulgaristan'da. Her ülke kendi sınırları içinde milli projelerini geliştiriyor. Arda Nehri'nde Yunanistan'a müdahale gibi şansımız yok. Ancak bizim dışımızda özellikle Dışişleri'nin ve uluslararası sınırı aşan sular konusunu ilgilendirdiğinden Dışişleri Bakanlığı'nı ilgilendiriyor. Arda Nehri'nden zaman zaman su almalarının ileride büyük kuraklığa neden olacağı veya sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. Neticede o kanal bir sefer dolacak o kanalın doldurulması da Arda Nehri'nin belki debisinin binde birini depoladığında dolabilir. Bir sıkıntı olsa bile komşularımızla görüşülerek aşılacağına inancımız tam”dedi.
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında uygulanan 15 eylem planından 5'inin DSİ tarafından yürütüldüğünü anımsatan Algın, eylem planlarında 73 proje bulunduğunu, projelerin maliyetinin 2 milyar 403 milyon 306 bin lira olduğunu söyledi.
Eylem planının açıklandığı 2011 yılından itibaren Ergene Nehri ve kollarında 54 kilometrelik ıslah çalışması yapıldığını vurgulayan Algın, yürütülen projelerin 2002 yılına kadar yapılmış olan ıslah çalışmalarına eşit olduğunu, 2003-2011 yılları arasında Ergene'de 208 kilometrelik ıslah çalışması yapıldığını sözlerine ekledi.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30