banner137
banner25

Dozvola sorunu yine baş gösterdi!

Geçmiş yıllarda yaşanan dozvola sıkıntısı yine baş gösterdi.

Uluslar arası nakliye şirketleri tarafından kullanılan ve Avrupa’da geçerliliği olan tır geçiş belgelerinin (Dozvola) yeterli sayıda olmamasından dolayı kara sınır kapılarında geçişlerde sorun yaşandığı belirtildi.

Özellikle Bulgaristan’ın Türkiye’ye anlaşma gereği 2014 yılı için vermesi gereken 250 bin adet dozvola geçiş belgesinin sayısını 125 bin olarak belirlemesi ve ardından 5 bin adet vermesi ile baş gösteren sıkıntı Türkiye’nin Bulgaristan’a açılan en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında işlemleri neredeyse durma noktasına getirdi.

Yaşanan bu sıkıntı üzerine ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bulgar plakalı tırların Türkiye'ye girişleri için verilen aynı belgeyi sistem üzerinden tek taraflı olarak iptal edince belgesi olmayan araçların Bulgaristan’a giriş ve çıkışları durmuş durumda.Sadece belgesi olan firmaların geçiş yaptığı sınır kapılarında ise sorunun ne zaman çözüleceği konusunda her hangi bir bilgi bulunmazken,sorunun iki ülkenin ithalat ve ihracatına darbe vuracağı ve karşılıklı misillemelerle sıkıntının aşılmayacağı ifade ediliyor.

Hafta sonları 8 ila 10 km tır kuyruğu olması beklenen Kapıkule ve Hamzebeyli sınır kapısında ise yaşanan sorundan dolayı tır kuyruğu bulunmuyor.

Tır sürücüleri ihracat malını Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı İpsala üzerinden sevk ederek Makedonya’yı takiben Avrupa’ya götürürken, dönüşünde aynı güzergah üzerinden yapıldığı belirtiliyor.

Tır sürücüleri ise yaşanan sorunlardan dolayı bir hayli rahatsız.Türkiye ile Bulgaristan arasında yaşanan sorununu ilk olmadığına dikkat çeken tır sürücüleri “Perşembe gününden buyana dozvola belgesi olmadığı için bekliyoruz.Buradan sadece defteri olanları alıyorlar.Bizde bekliyoruz.Ne olur bilemiyoruz”dediler.

Yaşanan sorunun sadece Türkiye'yi değil AB ülkeleri ile olan ithalat ve ihracatı da etkileyeceğini düşünen tır sürücüleri bundan ticaretinde zarar göreceğini ifade ettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30