banner137
banner25

Çay tiryakileri dikkat!

Türk Nefroloji Derneği Trakya Sorumlusu Doç. Dr. Sedat Üstündağ, sıcak içilen çayın mide hasarına ve kansızlığa yol açtığını belirterek, kıtlama yöntemiyle içilen çayın daha sıcak içildiğini, bunun da yemek borusu lezyonlarına zarar verdiğini kaydetti…
 
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Nefroloji Derneği Trakya Sorumlusu Doç. Dr. Sedat Üstündağ, 8 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle bazı dernek üyeleriyle birlikte Trakya Birlik İlköğretim Okulu’ndaki öğrencileri ziyaret etti. Sınıfları gezerek bilgiler veren Üstündağ, böbrek hastalarının her geçen gün arttığını ifade ederek öğrencilere fazla tuz kullanmamalarını öğütledi.
Üstündağ, milli içecek haline gelen çayla ilgili olarak da birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çayın, kanser riskini azaltmasına karşın sıcak içildiğinde mide ve kansızlığa neden olabileceğini ifade eden Üstündağ, koyu içilen çayların vücuttaki demiri bağlayarak kansızlığa neden olduğunu belirtti.
Çayın olumlu olduğu kadar olumsuz yanları olduğuna da dikkat çeken Üstündağ, çayın damarları, solunum yollarını, böbrek ve idrar yollarını genişletici etkiye sahip olduğunu, günde içilen 3 bardak çayın, kanser oluşumunu yavaşlattığını kaydetti.
Sıcak içilen çayın yemek borusunda ve midede hasara yol açtığını kaydeden Üstündağ, Erzurumluları üzecek açıklamalarda bulundu. Başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu’da sıkça içilen ve ‘kıtlama’ diye tabir edilen, şekerin ağızda bekletilerek çayın içilmesi sisteminin zararlı olduğunu belirten Üstündağ, “Kıtlama şekerle çay içenler, normal içenlere oranla çayı çok daha sıcak içmek zorunda kalıyor. Oysa kaşık bile şeker karıştırılırken çayın ısısını bir nebze alıyor. Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının çay kaşığı yoluyla çayı karıştıranlarda daha az olduğu belirlendi. Birincisi sıcak çay içmeyle ilgili bir tehlike, ikincisi ise çayın içerisinde demiri bağlayan bir takım maddeler var. Koyu çay çok içilirse mide bağırsak sistemindeki demiri bağlar. Dolayısıyla anemi dediğimiz kansızlık hastalığının gelişmesini kolaylaştırır” diye konuştu.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30