banner78
banner25

Belirsizlik sürüyor!

Bulgaristan ile Türkiye arasında baş gösteren tır geçiş belgesi sorunu 13 cü gününe girerken sınırın tek taraflı olarak tır araç trafiğine kapalı tutulması iki ülke arasında ciddi boyutta ekonomik sıkıntıya yol açıyor.

Önceki gün saat 10:00 itibari ile Kapıkule karşısında bulunan Bulgaristan’ın Kapitan Andreovo sınır kapısını bir tır aracı ile kapatarak geçişleri tek taraflı durdurması iki ülke arasındaki ithalat ve ihracata sekte vururken, Avrupa’da bulunan bazı ülkelerinde yaşanan bu sıkıntıdan etkilenmeye başladığı belirtildi.

Özelikle Avrupa’da bulunan çok sayıda fabrikanın Türkiye’de imal edilen parçaları beklediği, parçaların gelmemesinden dolayı gerek otomotiv gerekse sanayide büyük bir duraksama yaşandığı ifade edildi.

Öte yandan gıda,yiyecek ve diğer maddelerinde sınırlarda beklemesi çok sayıda üreticinin mağdur olmasına neden oldu.

Edirne’de bulunan Modovizyon fabrikasında çalışan yaklaşık 1500 kişi ise yurt dışından kumaş gelmemesi ve işlenen malların yurt dışına gönderilememesi konusunda ciddi sıkıntı yaşıyor.Yetkililer işçilerin iş beklediğini ifade ederken, yeni sezon malların yurt dışına gitmek üzere gümrüklerde beklediğini, ancak ihracatın yapılamamasından dolayı ithalatçı firmanın sezon mallarını vitrine koyamadığını ve bununda ekonomik anlamda ciddi soruna yol açtığını ifade ediyorlar.

 Bulgaristan ise yaşanan sıkıntıdan son derece rahatsız olurken,çözüm aşamasında Türkiye ile masaya oturmaya hazır olduğunu ancak Türk tarafının bu işe sıcak bakmadığını ifade ediyor.

Bulgaristan Ulaştırma Bakanının Çin’de temaslarda olması ise iki ülke arasında Bakanlık düzeyinde görüşmelerin uzamasına neden olurken, Türk yetkililerin 21 Şubat tarihine görüşme günü verdiği ve bu tarihe kadar yük sevkiyatının Yunanistan karayolu üzerinden veya Ro-Ro gemileri ile Tekirdağ veya Haydarpaşa garından yapılmasına devam edileceği belirtiliyor.

Bulgaristan parlamentosuna bugün bilgi vermesi beklenen Bulgaristan Başbakan yardımcısının konu hakkında henüz bir açıklama yapmadığı ancak çözümden yana bir tavır sergilediği ifade ediliyor.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30