banner78
banner25

Batı Trakyalılar liderini unutmadı!
Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'nce Sadık Ahmet'in Gümülcine'nin Kahveci Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, Türkiye'den Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli,Recep Gürkan,CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü,CHP  Çanakkale Milletvekili Mustafa Serdar Soydan,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı,Batı Trakyalılar Derneği temsilcileri ve Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener ile Batı Tarkya eski milletvekilleri katıldı.
 Merhum Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent ve kızı Funda Ahmet'in yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İsmet Kadı, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Çavuşoğlu ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk'ün de izlediği törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesajlar okundu.
Gümülcine Müftüsü'nün sala ve Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan törende, Sadık Ahmet'in yaşamı boyunca verdiği mücadelelerle ilgili konuşmalar yapıldı ve dualar okundu.
 BBP Genel Başkanı Destici, yaptığı konuşmada, Türk dünyasında mücadeleleriyle bilinen Sadık Ahmet'i bir önder olarak gördüklerini söyledi.
 Merhum Sadık Ahmet'in, BBP'nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile büyük dostluğu bulunduğunu, her ikisinin de erken yaşta yaşamlarını yitirdiğini bildiren Destici, şöyle konuştu:
 "Nedense, büyük Türk dünyasının varlığı için, Türk birliğinin kurulması için, İslam'ın bayrağının çok yükseklerde dalgalanması için mücadele etmiş büyük dava adamları maalesef genç yaşta hayatlarını kaybediyor. Bunların hepsi bir dava arkadaşı, can yoldaşıydı. İster öldürülmüş olsunlar, ister takdiriilahi sonucu hakkın rahmetine kavuşmuş olsunlar onlar birer şehittir. İster, Türkiye'de, ister Kıbrıs'ta, isterse Batı Trakya'da yaşamış olsun, onlar bizim önderlerimizdir. Bu nedenle Sadık Ahmet'i bir kez daha rahmetle anıyorum."
 AK Parti'yi temsilen törene katılan Köksal Toptan da merhum sadık Ahmet'in, Türk dünyasında mücadeleleriyle öne çıkan bir lider olduğunu söyledi.
 Sadık Ahmet ile derin bir dostluğu bulunduğunu ve bu nedenle onun hakkında konuşmanın kendisi için çok zor olduğunu ifade eden Toptan, "Sadık Ahmet, ömrünü boşa geçirmedi. Kısacık ömrüne çok şey sığdırdı. Tarihe sığmayacak isimlerden biriydi Sadık Ahmet. Sadık Ahmet, gösterdiği istikametle onu takip edenlerin de tarihe sığmayacağının işaretini verdi" dedi.
Toptan, Türk-Yunan ilişkilerine de değindiği konuşmasında, Türkiye'nin, komşu ülke Yunanistan ile ilişkileri daha da ileriye taşıyarak dostluk ve barış içinde yaşamak istediğini söyledi.
Türkiye'den sürekli uzanan barış elinin özellikle son yıllarda Yunanistan'ı yönetenler tarafından da karşılanıyor oluşunun ilişkilerin geleceği açısından ümit verici olduğunu ifade eden Toptan, şunları belirtti:
"Bu coğrafyadan başka bir coğrafyaya gidemeyeceğimize göre, barış en doğru, en akıllı tercihtir. Ancak şu da çok iyi bilinmelidir ki ilişkilerin güçlendirilmesi kalıcı hale getirilmesi ve her iki ülkenin de yararına geliştirilmesinin yolu Batı Trakya'dan geçer. Batı Trakya'da yaşayan soydaşlarımızın huzurundan, mutluluğundan yüzlerinin gülmesinden geçer. Yok, değilse, hiçbir şey olmuyor, hiçbir şey beceremiyoruz demektir."
Toptan, Türkiye'nin bu konuda kırmızı çizgileri bulunduğunu, hangi hükümet gelirse gelsin, hangi parlamento olursa olsun, bunların değişmeyeceğini ifade ederek, bunun sadece hükümetlerin ya da parlamentoların meselesi değil, milletin meselesi olduğunu ve bu nedenle çok iyi bilinmesi ve çok iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Batı Trakya'da Müslüman Türk azınlığın yasal haklarının güvence altına alınıp, güven duygusunun yerleşmesinin, bölgeye Türk yatırımcıların da gelmesine yol açarak Yunan ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Toptan, "Bunu yapabilirsek, burası Yunanistan'ın en huzurlu bölgelerinden biri olur. Sıkıntıların aşılması için çok önemli rol üstlenir. Umuyorum, önümüzdeki dönemde bu güzellikleri hep beraber yaşama imkanı bulacağız" diye konuştu.
CHP adına törene katılan Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli de Batı Trakya Türk azınlığını, ulusal bilincini yitirmemiş bir toplum olarak gördüğünü ve bu nedenle mutluluk duyduğunu söyledi.
Sadık Ahmet'in, "varlığında boşluğu dolduran değil yokluğunda boşluğu hissedilen bir dava adamı olduğunu" ifade eden Değirmendereli, "Bugün Sadık Ahmet'in eksikliğini duyuyoruz. Ancak o bizim yüreklerimizde yaşıyor" dedi.
 Değirmendereli ayrıca, Türkiye ve Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Türk varlığını ortak bir zenginlik olarak görüp, Ege'de halklar arasında her boyutta ilişkilerin gelişmesi için daha fazla gayret göstermeleri gerektiğini kaydetti.
 Mezarlıktaki törenin ardından akşam saatlerinde de Gümülcine'deki tarihi Eski Cami'de Sadık Ahmet için mevlit okutuldu.
Gece ise iftar yemeği düzenlendi.Düzenlenen iftar yemeğine yaklaşık bin kişi katıldı.Yemekte yapılan konuşmaların ardından günün anlam ve önemine binaen plaket ve hediyeler karşılıklı olarak verildi.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30