banner137
banner25

Balkan savaşı şehitleri anıldı!
26 Mart Balkan Savaşları’nın yüzüncü yıldönümü dolayısıyla Edirne’de tören düzenlendi. Sarayiçi’ndeki Balkan Şehitliği ve Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törenlerde Balkan Savaşları sırasında şehit düşenler özlemle anıldı.
Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılında şehitler için düzenlenen anma etkinliklerine Edirne Valisi Hasan Duruer, 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İl Jandarma Alay Komutanı Selman Kömürcü, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Vardar ile çok sayıda sivil ve askeri erkân katıldı.
Şehitliğe çelenklerin konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu. Askerler tarafından saygı atışının yapılmasının ardından İl Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından şehitler için dua edildi. Daha sonra Balkan Savaşları’nda şehit düşen 100 subay ve 400 erin adının yazılı olduğu mermer taşlara kırmızı karanfiller bırakıldı.
Programın ikinci bölümü, Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından Edirne Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri tarafından müzik gösterisi sunuldu.
BALKAN SAVAŞI SIRASINDA OSMANLI DEVLETİ’NE KARŞI BİRLEŞTİLER
Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ krallıkları; Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki varlığına son vermek amacıyla Rusya ile anlaşarak 8 Ekim 1912 yılında saldırıya geçti. Çatalca’ya kadar ilerleyerek İstanbul yakınlarına ulaşan Bulgaristan’ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve 1’inci Balkan Savaşı'nda yer almayan Romanya Krallığı, Bulgaristan'a karşı savaş açtı. Balkan devletlerinin ortak saldırısı sonucu üst üste yenilgiler alan Bulgaristan, doğudaki birliklerini batı cephesine çekmek zorunda kaldı. Bulgaristan’ın düştüğü durumdan faydalanan Osmanlı ordusu, Edirne ve Kırklareli dâhil olmak üzere, kaybettiği topraklarının bir bölümünü geri almayı başardı.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30