Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, geçen hafta Ankara’da TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu, Enformasyon Basın Yayın Genel Müdürü ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüştüklerinin ve bu kuruluşların tamamı Balkan Basın Birliğine destek olacaklarını kaydettiğini bildirdi.
Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, Yaşar Atlı Plaza’daki dernek binasında düzenlediği basın toplantısında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Edirne’de Trakya Gazeteciler Derneği, Edirne Gazeteciler Derneği, Güney Doğu Avrupa Gazeteciler Derneği ve Avrupalı Türk Gazeteciler Derneği olduğunu ifade eden Soydan, Adem Özsoy’un başkanlığının yaptığı Avrupalı Türk Gazeteciler Derneği’nin genel kurulda isim değişikliğine giderek Balkan Gazeteciler Derneği adını aldığını, kendisinin de başkan olduğunu söyledi.
Dernek yönetiminde kendisinden hariç Murat Top, Kerim Yurk, Rahmi Cinokur ile Mehmet Kerman’ın da bulunduğunu ifade eden Soydan, Edirne’de kişisel kavgaların yaşandığını ve bu kavgaların içinde olmak istemediklerini belirtti.
HERKESE AYNI UZAKLIKTAYIZ
Herkese aynı uzaklıkta olduklarını vurgulayan Soydan, şöyle devam etti:
“Bizim bir temel projemiz var. 10 Ocak’ta 10 ülkeden 50 gazeteci bir araya gelmiştik. Orada Aldığımız kararlar var. O kararlardan birisi Balkan Basın Birliği’nin kurulmasıydı. Bu kapsamda Türkiye’de derneğimiz var. Kosova’da derneğimiz kuruldu. Karadağ’da derneğin müracaatı yapıldı. Romanya’da bugün derneğin müracaatı yapılıyor. İnşallah bu uluslararası 7 dernek bir araya geldiğinde Bakanlar Kuruluna başvuracağız ve uluslararası birlik, teşekkül olma yolunda ilk adımımızı atacağız.”
BALKAN BASIN BİRLİĞİNE BÜYÜK DESTEK
Geçen hafta Ankara’da TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu, Enformasyon Basın Yayın Genel Müdürü ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüştüklerinin anlatan Soydan, bu kuruluşların tamamı Balkan Basın Birliğine destek olacaklarını söylediğini kaydetti.
Balkan Basın Birliğinin amacı hakkında da bilgi veren Soydan, şunları kaydetti:
“Balkan coğrafyasında yaşayan tüm soydaş ve akraba toplulukları birbirleri ile olabilecek kültürel ilişkilerin devamını sağlamak. Ne yazık ki Köstence’deki Türklerden, Kosova’daki Türkler haberdar değil. Ne yazık ki Yunanistan’daki Türklerden Kosova’daki Türkler haberdar değil. Bu anlamda kültürel gelişimi sağlamak. Çok yakında 7 dilde tüm balkanlara hitaben bir internet gazetesi çıkacak. Gazete Balkan adında. Trakya Üniversitesi’nden bu anlamda çok ciddi katkı alıyoruz. Derneklerin kurulmasının ardından Bakanlar Kuruluna başvurarak uluslararası bir teşekkül olacağız. Uluslararası teşekkül olmanın avantajı şu. Balkan coğrafyasında oluşabilecek olumsuzluklara karşı Brüksel ve Newyork’ta Dışişleri’nin desteğiyle büro açma şansına sahip olacağız. Bu olumsuzluklarda dünya kamuoyuna duyurulacak.
Bu kapsamda Edirne’de gazetecilik yapan herkesi bu projenin içinde yer almasını, elini taşın altına koymasını istiyoruz. Bütün gazetecileri derneğimize davet ediyoruz. Derneğimiz hiçbir şekilde isimlerle endeksli, kavgaların içinde olmak istemiyor. Biz 10 Ocak’tan sonra Avrupa’da çok ciddi yol aldık. Bu kapsamda 8 ülke dolaştım. Her ülkede ofis kuruyoruz. Asgari 15 tane Türk, Müslüman gazeteciyi bir araya getirerek dernek kuruyoruz. Bunların tamamı Dışişleri’nin süzgecinden geçiyor. Devlet bu projeye çok ciddi katkı ve destek veriyor. Tekrar söylüyorum herkesi egolarından uzaklaşmış bir şekilde bunun içinde görmekten ve onur ve gurur duyarız.”