banner78
banner25

Baba'dan selam var!

Türk Demokrasi tarihinin gelmiş geçmiş en büyük siyasetçilerinden olan Türkiye’nin 9 ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Güniz sokakta bulunan evinde ziyaret ettik.

Edirneli bir gazeteci olarak gerçekleştirdiğim ziyarette her zamanki gibi mütevazi kişiliği ile dikkat çeken ve yaşın verdiği tüm olumsuzluklara rağmen tam bir beyefendi edası ile bizi karşılayan 9 cu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel “ne zaman bir Edirneli görsem ve beni ziyarete geldiği duysam benim hemşerilerim gelmiş derim ve sevinirim”dedi.

Edirne hakkında yaptığımız kısa söyleşide Edirne için kendisinin ayrı bir yerinin olduğunu ifade eden Demirel “Edirne için Güzel şeyler yaptık,yapabildik.Tek başına Edirne Trakya üniversitesi bir hizmet abidesidir,Türkiye’nin gururudur.Her şeyi teker teker elimizle yaptık.Hastane ve onun yanı sıra adımın yazılı olduğu Fen Lisesi.Edirne’nin benim için ayrı bir yeri ve önemi vardır.Biraz daha vaktimiz olsaydı çok şeyler yapacaktık”dedi.

Her türlü bulaşıcı hastalık tedbirine karı sıkı korunan ve ilk olarak doktorları tarafından kontrolden geçtikten sonra görüşme odasına alınan konuklarla konuşan Demirel, takım elbiseleri üzerinde, koltuğunda kendisine verilecek olan bir göreve hala hazırmışçasına bekleyerek eski günleri yad ediyor.

Eşi Nazmiye Demirel’in vefatı sonrasında evinde sadece hizmetinde bulunanlar,korumalar ve sağlık görevlileri ile hayatını devam ettiren Demirel kendisini ziyarete gelenleri tam bir ev sahibi edası ile karşılıyor.Odasına girer girmez gözümüze çarpan ve masasının üzerinde duran "kırmız dipli mum" ise Edirne'ye olan sevgisini açıkça anlatıyor.
“Edirne” deyince gözleri dolan ve Demirel “olmadı.Yetmedi.Edirne’ye yapabileceğimiz çok şey vardı.Ama yetmedi.Meriç nehri kenarında olan seddeleri biraz daha düzeltebilseydik.Bulgarlarla anlaştık.Barajlar yapılacak ve arkalarında su tutulacaktı,toplanan su kontrollü olarak salınacak ve seddeler o suyu alacaktı.Hem ova perişan olmayacaktı.Sonra adamlar vazgeçtiler.Orada yönetimde değişince kaldı.Aslında yine bu tip anlaşmalar yaparak bunları hayata geçirmek lazım”diyerek Edirne’yi ve Edirne insanını çalışkan,akıllı ve eğitim düzeyi yüksek olan bir kent olarak nitelendirdi.

Kendisinin adının verildiği Karaağaç Fen Lisesini soran Demirel “Bir fen Lisesi yaptık.Bugün buradan mezun olan çocuklar çok iddialı yerlerde üniversitelere girmekte”dedi ve yanan Alipaşa çarşısının yapımı için verdikleri mücadeleyi anlattı.Demirel “Alipaşa çarşısı ne güzel çarşıdır.Yangın sonrası kaç defa geldim.Onu ayağa kaldırabilmek, eski haline döndürmek için çok uğraştık” dedi ve “Hamdi birde o Belediye Binasını yapabilseydi çok güzel olacaktı ama maalesef yapamadı”ifadesinde bulundu.

“Selimiye camini biz tamir ettirdik”derken halılarını özenerek Isparta da yaptırdığını söyleyen Demirel “Edirne için ne yapsak azdır.Orada bir gurur abidesi Selimiye var” dedi.

Kentin sanayisin gelişmediğini ve geliştirilemediği yönündeki yorumumuz üzerine “Biraz daha Avrupalı olmamız lazım.Edirne civarında sanayi yapmamız lazım.Edirne’ye bugün olmazsa yarın mutlaka sanayi gelecek.Türkiye sanayisinin İstanbul’a sığması mümkün değil.Şimdi yolları,suları var.Bunlar yeni baştan elden geçiyor ve arkasından sanayi gelecektir”şeklinde konuştu.

Edirne’yi çok özlediğini ve gelmek istediğini aktaran Demirel “Çok özledim Edirne’yi.Havaların düzgün olduğu bir zamanda mutlaka gelmek istiyorum.Hareket kabiliyetim fazla yok ama yinede gelmek isterim”dedi.

Yerel siyaset başta olmak üzere ülke siyaseti ile ilgilide konuştuğum 9 cu Cumhurbaşkanımız Demirel “Yerel seçimler Türkiye’de çok karışıktır ve sürprizlidir.Bakarsın çok güçlü olduğun bir yerde kaybedersin.Bakarsın o kadar zayıf olduğun bir yerde kazanırsın.Yerel seçimlerde seçmen daha çok kendisine hizmet edecek adamı arar.Çok önemsenmemesi lazım yerel seçimlerin neticelerinin.Ancak yerel seçimlerden sonra yapılacak Genel seçim çok önemli ve onada çok zaman yok.1, 1.5 sene sonra yapılacak.Belki ona bile kalmaz.Ben öyle tahmin ediyorum.Gün doğmadan neler doğar….”dedi.

Böylesi önemli ve siyasi gücü olan bir partinin bu kadar çabuk çöküşü ile ilgili sorumuza ise “Eski defterleri açma geride kaldı onlar.Bir Anadolu tabiri var.Yanmış harmanın öşürü alınmaz”şeklinde cevap verdi.

“Edirne’ye çok selam götür.Edirnelileri ne zaman görsem sevinirim ve benim hemşerilerim gelmiş derim, kucaklarım”diyerek bizleri uğurlayan Türkiye’nin 9 cu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel sağlığı elverirse mutlaka Edirne’ye geleceğinin sözünü verdi.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30