Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’teki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev yeniden ziyarete açılıyor. Atatürk Evi’nin (müze) 2010 yılından bu yana devam eden restorasyon ve düzenleme çalışmalarında dış cephe, iç avlu, iç dekorasyon ve tasarımda çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir konsept tercih edildi. Müzenin açılışı yarın TC. Turizm ve Kültür Bakanı Ömer Çelik tarafından gerçekleştirilecek.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1881 yılında, Selanik’te doğduğu evi yeniden restore etti. Müzenin açılışı yarın TC. Turizm ve Kültür Bakanı Ömer Çelik tarafından gerçekleştirilecek. Yunanistan hükümetini ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Akis Gerontopulos temsil edecek.
2010 yılından bu yana devam eden ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yenilenen evde Atatürk’ün silikondan yapılmış heykeli dikkat çekiyor. Atatürk’ün yaşamına ait kesitlerin güçlü bir görsellik ve bilgilendirme ile ziyaretçilere sunulduğu mekânda, arşivlerden elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan panolar ve belgesel filmlerle misafirlerin ilgisinin en üst düzeyde tutulması için etkileyici bir ortama imza atılmış. Üç kattan oluşan binanın zemin katında yer alan “Atatürk ve Çocuk Odası” ile başlayan tarihi yolculuk, ziyaret edilen her odada Atatürk’ün yaşamını ziyaretçilere tüm canlılığıyla aktarmayı hedefliyor.
Binanın üst katlarındaki sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken; 1. katta; “Selanik Odası”, “Manastır Odası”, 2. katta “İstanbul Odası” ve “Ankara Odası”olarak isimlendirilen odalar yer alıyor. Atatürk’ün hayatını anlatan ve ömrünün geçtiği şehirleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen mekânın 2. katındaki Ankara Odası’nda ise ziyaretçiler Atatürk’ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış gerçekçi bir heykelle karşılaşıyor.
Atatürk Evi olarak ilk kez 10 Kasım 1953 yılında ziyarete açılan mekân, 60 yıl aradan sonra köklü bir düzenlemeden geçirilerek yarın öğlen saatlerinde kapılarını yeniden ziyaretçilere açacak. Yeni baştan ele alınan müzede daha öncekinin aksine bazı önemli düzenlemeler dikkat çekiyor. T.C. Selanik Başkonsolosluğu ile aynı avluda bulunan Atatürk Evi’ne giriş bu defa Apostolou Pavlu Caddesi 17 numaradaki Başkonsolosluk bahçesinden değil, arka sokaktan sağlanacak. Ziyaretçi, dış kapıdan sonra bahçe girişine konulan güvenlik noktasından geçecek.
SELANİK’E REKOR SAYIDA TURİST BEKLENİYOR
THY’nin 2011 yılında İstanbul Selanik arasında başlattığı uçuşlar şehri ziyaret eden Türk turist sayısında ciddi artışa katkı sağlamıştı. Atatürk Evi’nin yeniden ziyarete açılmasıyla birlikte Türkiye ve Balkan ülkelerinden şehre gelecek turist sayısında rekor artış bekleniyor. Türkiye, Rusya’dan sonra Selanik’e en çok turist gönderen ikinci ülke konumunda. Ancak turizm sektörü, Atatürk Evi’nin yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte, Selanik’e en çok turistin Türkiye’den geleceğine inanıyor.
Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, 2011’de 36 bin 629 Türk turistin Selanik’i ziyaret ettiğini, 2012’de ise bu sayının 46 bin 790’a yükseldiğini (yüzde 27, 74 artış) açıklamıştı. 2013 yılının Ocak-Haziran döneminde ise 28 bin 556 Türk turist Selanik’i gezerken, yıl sonuna kadar Türkiyeli turist sayısında yüzde 40’lık bir artışla rekor kırılması bekleniyor.
Atatürk Evi, pazartesi günleri hariç, resmi ve dini bayramlar dahil her gün saat 10:00-17:00 arası ziyaretçilere açık tutulacak.
Yunan basın-yayın organları, yenilenen Atatürk Evi’ne ilişkin geniş haberlere yer verirken, yarından itibaren Selanik’in kalbinde mükemmel bir müzenin hizmet vermeyi sürdüreceği yorumu yapıldı.
143 YILLIK TARİH
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Selanik’teki Atatürk Evi, Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı’nca 1870 yılında yaptırıldı. Ev, önce İbrahim Zühdü Efendi’nin, daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm’ün mülkiyetine geçti. Ali Rıza Efendi ise bu evi Atatürk’ün doğumundan birkaç yıl önce kiraladı. Mustafa Kemal Atatürk ise bu evin ikinci katında, güney taraftaki odada dünyaya geldi.
Aile, Ali Rıza Efendi’nin 1888 yılında vefatına kadar bu evde ikamet etti. Ancak Ali Rıza Efendi’nin vefatından sonra, Zübeyde Hanım çocuklarıyla birlikte Atatürk’ün doğduğu evin bitişiğindeki daha küçük bir eve taşındı.
II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Selanik’te görevlendirilen Atatürk, bu dönemde, annesi ve kız kardeşiyle birlikte burada kaldı. O, Selanik’ten ayrıldıktan sonra annesi ve kız kardeşi bir süre daha bu evde yaşadı. 1912 yılında Selanik kenti Yunanistan’ın yönetimine geçince Atatürk’ün annesi ve kız kardeşi de İstanbul’a gelmek durumunda kaldı.
Bundan sonraki süreçte ev, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan Hükümeti’ne bırakıldı ve sonrasında da bir Yunan aile tarafından satın alındı.
Evi daha sonra, Atatürk’e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi satın aldı. Anahtar ise 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu’na teslim edildi.
Binada 1950 yılında başlatılan çalışmalar tamamlanarak, Atatürk’ün ölümünün 15. yıldönümü olan 10 Kasım 1953 tarihinde yapı “Atatürk Evi ” olarak ziyarete açıldı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu Selanik’in Apostolou Pavlu Caddesi 17 numaradaki yapı günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu ile birlikte aynı yerleşkenin parçası olarak müze kimliğiyle hizmet veriyor.
Ata'nın evi yarın açılıyor!
Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katılıyor
15 Ağustos 2013 Perşembe 15:56