banner137
banner25

Ata'nın evi gün sayıyor!
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu ev olarak bilinen Yunanistan’ın Selanik kentindeki tarihi evin onarımının tamamlanması ve hizmete açılmasına sayılı günler kaldı.

Yaklaşık 1 yıldan buyana onarımı yapıldığı gerekçesi ile kapalı bulunan ve sadece bahçe kısmı gelen ziyaretçilere açılan Atatürk evi 16 Ağustos 2013 günü resmi olarak yeniden açılacak ve Turizme kazandırılacak.

Yunan yetkililer ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlanan ortak bir proje ile restore edilen evin onarımının bu kadar uzun sürmesi çeşitli eleştirilere neden olurken, yapılan onarımı görenler “beklemeyen değecek bir onarımmış”fikrinde birleşiyorlar.

Evin dış cephesi başta olmak üzere ilk yapıldığı günkü şekline yani orijinaline iç kısmının döndürüldüğünü ve kapsamlı bir onlarımla evin eskisinden daha iyi olduğunu belirten yetkililerin ziyaretçilere ve Atatürk evi sevdalılarına birde sürprizi var.

Türkiye Cumhuriyeti Selanik Konsolosu Tuğrul Biltekin’in kontrolü altında süren onarım çalışmalarında evde bulunan eşyalar özel olarak kargo yapılıp Türkiye’ye gönderilerek onarımdan geçirilirken evin içinde yapılan tefrişatın evin ilk günkü yapısına dönüştürüldüğü, çıkartılan röleve ve restorasyon projesine sadık kalınarak yapıldığı görülüyor.

Ev içerisinde yapılan restorasyon sonrasına çok ciddi değişiklikler yapıldığı, Atatürk’ün o yıllardaki hayatını anlatan fotoğrafların kronolojik bir sırayla duvarlarda yer aldığı ve en önemlisi ise hazırlanan bir sinevizyon sayesinde üç boyutlu olarak Ata’nın hayatının da yansıtılarak gelen ziyaretçilere sunulduğu görülüyor.Atatürk’ün balmumunundan yapılan bir heykelinin canlıymışçasına odanın ortasında bulunması ise ziyarete gelenleri ayrı bir heyecana sürüklüyor.Gelen ziyaretçilere “hoş geldin”dercesine odanın ortasında oturtulan balmumu heykel yenilen Atatürk Evi müzesi için şimdiden büyük bir fark yaratmış gibi.

Evin restorasyonu Yunanlı bir firma ile Bilgili Holding tarafından yapıldı.140 yıllık bir geçmişe sahip olan ev şu anki görüntüsü ile ve çevresinde yapılacak düzenleme ile şimdiden ziyaretçilerini karşılamaya hazır.

Evin açılışı ise 16 Ağustos 2013 günü Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yapılacak.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30