banner78
banner25

Algın

DSİ 11 Bölge Müdürü Yunus Algın son günlerde konuşulan kuraklık tehdidine ilişkin Trakya Bölgesinde bir sıkıntı olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz yıllarla kıyaslama yapıldığında Trakya Bölgesinde ki barajlarda ki doluluk oranlarının yüzde 10 seviyelerinde bir düşüklük gösterdiğini ancak bunun sıkıntı yaşatacak bir seviyede olmadığını kaydetti.

Algın hafta sonu beklenen yağışlarla bu açığın kapanmasını beklediklerini belirterek Trakya’daki baraj ve göletlerin doluluk oranlarının yüzde 45 seviyelerinde olduğunu önümüzdeki bir yıllık süre içinde bir sıkıntının yaşanmasının söz konusu olamayacağını ifade etti.

DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, geçen yıl bu oranların yüzde 57 seviyelerinde olduğunu ancak yağış miktarlarının azlığı ve mevsimsel dağılımına bakıldığında bu yıl bir düşüş gözlendiğini, son aylarda sıkça konuşulan kuraklık tehdidinin ise bununla ilişkilendirilmemesi gerektiğini hatırlatarak “Trakya'da 1 yıl süre ile su sıkıntısı olmayacağını söyleyebiliriz. Cuma gününden itibaren başlayacak ve geçen hafta alınan yağışlar birlikte değerlendirildiğinde bu farkın kısa zamanda kapanacağını temenni ediyoruz. Özellikle Edirne ilinde içme suyunu temin eden Süloğlu Barajı'na bakıldığında geçen yılın başında seviye yüzde 66 iken şu anda yüzde 63 civarında. Yani yüzde 3 gibi bir düşüşlük söz konusudur" şeklinde yorumladı.

Trakya'da yağışları değerlendiren Algın, "Yağışlarla ilgili Edirne'nin uzun yıllar ortalaması 592 mm iken 2013 yılı ortalaması 614 mm'dir. Yani geçen yıl, geçmiş uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 4 daha fazla yağış almışız. Özellikle Kasım ayında Edirne ili 90 kilogram gibi ciddi bir yağış aldı. Aynı şekilde Kırklareli'nde uzun yıllar ortalaması 563 mm iken 2013 yılında 574 mm olarak yağış aldık. Kırklareli'nde alınan yağış 81 kilogram. Sadece Tekirdağ'da geçmiş yıllara göre yüzde 20-25 civarında bir yağış azlığı söz konusudur" ifadelerini kullandı.

Nehir debilerine değinen Algın, "Meriç Nehri'nde uzun yıllar ortalamaları günlük 125-126 metreküp/saniyedir. Şu andaki günlük geçen miktar ise 80-90 metreküp/saniye seviyesinde bir debi geçmektedir. Yani şu aşamada nehir debilerinde yüzde 40 civarında bir düşüklük söz konusudur. Ancak Kasım ayında ciddi yağışlar dikkate alındığında bölgemizde bir kuraklıktan söz etmenin gerçekten imkanı yoktur" diye konuştu.

 

Trakya'da beklenen yağışlarla normal olan durumun daha da normalleşeceğini ifade eden Algın, meteorolojik verilerin de kendi verilerini desteklediğini söyledi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30