banner78
banner25

Akademi Edirne açıldı!
Edirne Valiliği'nce kurulan, üstün yetenekli öğrencileri sanatçılarla buluşturacak olan ''Akademi Edirne'' törenle açıldı.
Edirne Valisi Hasan Duruer, Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Akademi Edirne'nin öğrencilere sunulmuş büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Fikrin danışmanı ve Akademi Edirne Genel Sekreteri Fahri Tuna'dan çıktığını, benzer bir uygulamayı daha önce Mardin'de de yaptıklarını ifade eden Duruer, akademinin öğrencilerde büyük bir farkındalık oluşturacağını vurguladı.
Gençlerin birer cevher olduğunu belirten Duruer, ''Önemli olan bu cevheri ortaya çıkarabilmektir. Akademiyi de bu amaçla yapıyoruz. Selimiye gibi muhteşem bir eserin gölgesi altındayız. Oradaki zevk-i selim-i eğer gençlerimize aktarabilirsek kendimizi mutlu hissedeceğiz'' diye konuştu.
''Bu kadar sanatçıyı bir arada görebilmek, onlarla çalışabilmek, öğrenciler için büyük bir fırsattır'' diyen Duruer, öğrencilere şöyle seslendi:
''İnşallah bunu çok iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Sizlere niye merak ettiğiniz her şeyi sorun diyoruz- Çünkü gençlikte öğrenilenler mermer üzerine yazılan yazı gibidir. İhtiyarlıkta öğrenilenler de su üzerine yazılan yazıya benzer çünkü öğrendikleriniz ileride sizin ufkunuzu açacaktır. İnanıyorum ki içinizden ileride çok sayıda sağlıkçı, edebiyatçı, şair, hattat ve ressam çıkacak.
Dünyada ileriye gitmiş toplumlarda kitaba ve sanata büyük emek ve değer verildiğini görüyoruz. Kendinize güzel fobiler edinin. Bir insanın bir tane işi, bin tane fobisi olmalıdır. İleri ki yaşlarda spor, sanat, edebiyat gibi birçok alanla uğraşacaksınız ki çevreniz genişlesin, dostlarınız çoğalsın. Akademi de Edirne'nin fırsatlarından biridir. Bilgilerini, kültürlerini, görgülerini bizimle paylaşan herkese teşekkür ediyor, akademinin hayırlı olmasını diliyorum.''
Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise Edirne'nin kültür ve medeniyetin başkenti olduğunu ifade ederek, akademinin kente yakıştığını söyledi.
Edirne'deki akademi çalışmalarının geciktiğini ama çok anlamlı olduğunu dile getiren Yörük, şöyle konuştu:
''Bilim, biraz geç ilerliyor, ispatlamak, doğrulamak için ilerliyor. Bugün ileri teknolojiyle bütün dünya kütüphanelerini evimize getiriyoruz. Bilim sayesinde yapıyoruz bunu. Sanat ise daha özneldir. Biraz önce yasaklar vurgulandı. Ortam yasakları önemli, hepimiz anne babamızdan, çalıştığımız yerden yasaklar, baskılar gördük.
Bir sürü dış baskılarla büyüdük ama sanat hiçbir zaman baskıya izin vermiyor. Endülüs'teki eserler de baskılar sonucu ortaya çıktı. Bu anlama sanatçıların özgür olması gerekir ama sanatçının kendi beynine kurduğu baskı en korkutucu olanıdır. Ayrıca sanat, toplumu birbirine kenetleyecek en büyük araçtır. Acılar çekiyoruz, çektiğimiz acıları yazacak yazarlarımız yok. Akademi Edirne'de yetişecek öğrencilere bu anlamda başarılar diliyorum.''
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu Onursal Başkanı Mehmet Doğan da muhteşem eserler ve köklü tarihi dolayısıyla kente her gelişinde nutkunun tutulduğunu, Edirne'nin kardeşi Endülüs'ten geldiğini anlatan Doğan, orada da Edirne'deki gibi muhteşem eserler gördüğünü ifade etti.
Akademiyi muhteşem eserleri ve tarihi derinliği olan Edirne'de eğitime atılmış önemli bir adım olarak gördüğünü vurgulayan Doğan, ''Neredeyse 100 yıl seçkinlerin ve kabiliyetlerin eğitimini ihmal ettik. İlköğretime çok ağırlık verdik. Halbuki Osmanlı Devleti, geçmişinde sadece üstün yeteneklerin eğitimiyle uğraşırdı. Şimdi üstün yeteneklerin eğitimi gündemimize giriyor. Akademi Edirne, bunu daha da güçlü şekilde gündemimize sokuyor'' ifadelerini kullandı.
Doğan, akademinin beyin fırtınası estirecek ciddi bir başlangıç olduğunu sözlerine ekledi.
Açılış törenine Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, çeşitli kurumların temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
 
-Akademi Edirne-
 
Akademide 288 üstün yetenekli öğrenciye 6 ay boyunca sanat eğitimi verilecek. Öğrenciler, edebiyat, düşünce, iletişim, güzel sanatlar, tiyatro ve sinema atölyelerinde her ay karikatüristler, şairler, yazarlar, ressamlar, gazeteciler ve oyuncularla bir araya gelecek.
Atölye çalışmalarıyla başlayan akademi, gelecek yıl 25 Nisan'da tamamlanacak.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30