banner137
banner25

AB'li gazeteciler barınma evine hayran kaldı!

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan ulusal yazılı ve görsel yayın kuruluşlarının Türkiye temsilcilerinden oluşan bir heyet göçmenlerin yaşadıkları sorunları yerinde görmek ve Türkiye’de bulunan barınma evleri ile geçiş noktalarında incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye geldi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu ile gerçekleşen iki günlük ziyaret kapsamında Kapıkule başta olmak üzere diğer sınır kapıları ile kara hudut birliklerini ziyaret eden gazeteciler son olarak Edirne’de bulunan 400 kişi kapasiteli geri gönderme merkezini ziyaret ederek burada incelemelerde bulundu.

Edirne merkez ve ilçeleri kapsayan iki günlük ziyaretin ardından geri gönderme merkezine gelen heyet barınma evindeki şartları ve yapılan çalışmaları yerinde inceledi.Edirne Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi Müdürü Selçuk Öztürk tarafından barınma evinde yapılan bilgilendirmede yabancı basın mensupları barınma evini ilgi ile dolaşarak tatminkar bilgiler aldılar.Öztürk barınma evinin kapasitesinden bahsederek zaman zaman sayının değiştiğini ancak günlük ortalama 20-30 kadar mültecinin barınma evine geldiğini ve şu anki sayının 300 civarında olduğunu belirtti.

Ülkelerinde yaşadıkları sorunlardan dolayı Avrupa’ya daha iyi bir yaşam sürebilmenin hayali ile başlayan yolculuklarında Edirne son nokta olan yabancılar için kısa süreli barınma anlamını taşıyan merkezin durumundan bir hayli memnun olduklarını ifade eden yabancı gazeteciler Türkiye’nin yasa dışı göçte anlatılanın aksine oldukça başarılı ve azimli olduğunu kaydettiler.

AB’nin üyesi olmadığı halde maddi bir destek almaksızın kendi imkanları ile yabancılara her türlü yardımı yapan ve onların sağlık başta olmak üzere yeme içme ve konaklama gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye’nin diğer AB üyesi ülkelere örnek olması gerektiğini kaydeden gazeteciler İstanbul’a döndüklerinde haber merkezlerin geçecekleri önemli haberler olduğunu ifade ettiler.

Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Edirne Basın-Yayın Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişlioğlu ise Edirne’de ilk defa yasadışı göç ile ilgili bir faaliyet yaptıklarını belirterek “Genel müdürlüğümüzün diğer yerlerde yaptığı faaliyetler oldu, Suriye’den gelen kişilerle ilgili bir benzer çalışmamız olmuştu. Edirne’de daha önce kültürel faaliyetler yaptık. Yerli ve yabancı medya mensuplarını sık sık davet ediyoruz, etkinliklerimiz oluyor. Görevlerimizden bir tanesi de ilimizi ve bölgemizi bu anlamda tanıtmak. Bu kapsamda Kırkpınar, Kakava Hıdrellez şenlikleri gibi uluslar arası etkinliklerde yabancı medya gruplarını ağırladık ama bu kapsamda ilk olduğunu söyleyebilirim. Şu anda 8 ülkeden 17 yabancı gazeteciyi burada ağırlıyoruz. Ülkemizden katılımlarla birlikte toplamda 22 gazeteciyi etkinlik çerçevesinde Edirne’de misafir ettik. Yaptığımız etkinliğin büyük oranda amacına ulaştığını umuyorum. Temel çıkış noktamız zaten ülkemizin yaptığı mücadeleyi Türk ve dünya kamuoyunun gözleri önüne sermekti. Katılım itibariyle baktığımızda ya da gelen gazeteci arkadaşlarımızın temsil ettiği basın organlarının etki alanını düşündüğümüzde ben açıkçası amacımıza ulaştığımızı değerlendiriyorum. Ama bunun sonuçlarını ben uzun vadede görmek mümkün olacak diye düşünüyorum” dedi.

Heyet gezi ve incelemenin ardından ziyaretini tamamlayarak yenilen akşam yemeği sonrasında Edirne’ye veda etti.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30