banner137
banner25

75 yıl sonra doğduğu topraklarda!

Kırcaali’nin Kobilyane köyünde 1926 yılında dünyaya gelen Türkiye’de özgün baskı konusunda önder isimlerden birisi olan Prof. Dr. Mustafa Aslıer Edirne Mimar Sinan Rotary kulübünün desteği ile Bulgaristan’ın Kırcaali şehrindeki GRIG Sanat Galerisi’nde Barış adlı sergisini açtı. Sergide sanatçının Avrupa ve Asya’daki en ünlü galerilerde sergilenen 30x40 cm boyutlarında 42 eseri yer alıyor. Sergi, Edirne Mimar Sinan Rotary ve Kırcaali Rotary kulüplerinin girişimiyle ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’in ev sahipliğinde ART Sanat Hareketi ile ortaklaşa düzenlendi.

75 yıl önce doğduğu köyünden 12 yaşında ayrılan ve aradan geçen zamana rağmen köyüne gidemeyen Prf.Dr. Mustafa Aslıer Edirne Mimar Sinan Rotary kulübünün desteği ile hem doğup büyüdüğü topraklarda sergi açtı, hemde 12 yaşına kadar yaşadığı köyüne giderek buradaki evinin olduğu yeri gördü.

Yaklaşık 70 kişiden oluşan bir ekiple uzun bir süreden buyana böylesi bir serginin açılması için alt yapı çalışmalarını hazırlayan Edirne Mimar Sinan Rotary Kulübü dönem Başkanı Güzin Ciravoğlu, “Barış” temalı sergi için yoğun bir uğraş verdiklerini ifade etti.

Serginin Kırcaali’de bulunan ART Sanat Galerisindeki açılışını 2420.Bölge Guvernörü Haluk Ulusoy, Bulgaristan 2482 Bölge Guvernörü Dr. Valentin Stoyanov ve Kırcaali Rotary Kulübü Başkanı Gavrail Gavrailov gerçekleştirdiler.

Açılış sonrasında sanatçı hakkında bilgi veren KRIG Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolaeva Prof. Dr. Aslıer’in 1939 yılında 12 yaşındayken Kobilyane’nin Çatak Mahallesi’nden ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç ettiğini ve aradan geçen bu zaman zarfında dünyaca ünlü bir sanatçı olarak adını özgün baskı konusunda dünyaya duyurduğunu aktardı.

Dünya çapında düzenlenen 50'den fazla sergide yer alan sanatçı medya ve dünya ansiklopedilerinin de belirtildiği gibi, sanatında ve yaptığı incelemelerinde yüzyıllar öncesine dayanan teknikleri analiz edip, tanıtarak modern yorumlar şeklinde sunması ile biliniyor.Özgün baskı sanatı konusunda yazdığı kitapları da bulunan sanatçının 75 yıl sonra doğduğu topraklara geri dönerek “barış”temalı sergisini açması ise oldukça büyük bir anlam ifade ediyor.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ise Kırcaali’de böylesi önemli bir serginin açılmış olmasının kendileri için büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek “Kırcaali’de doğup büyüyen dünyaca ünlü bir sanatçının 75 yıl sonra tekrar memleketine gelmesi büyük bir olay.Kırcaali’de biz her zaman hoş görüyü göstermeye çalışıyoruz.Biz şu ana kadar Kırcaali Belediyesi olarak burada beşinci sergimizi açıyoruz.Kırcaali bölgesi ve Rodoplar sanat çok büyük isimler kazandırmıştır.Buradan çok önemli bir ders çıkmaktadır.Hocamız bize şu dersi vermektedir.Gittiğiniz toprakları unutmamak, gittiğiniz topraklara tekrar ve tekrar dönmek,gittiğiniz topraklara her zaman için destek vermek.Hocamız 75 yıldır gidipte dönmeyen bir kişi ama bize hayatın geçtiğinin ve öğrendiğinin felsefesini anlatmaya çalışıyor”dedi.

68 yıl resim sanatı, 50 yıl da resim hocalığı yapan Prf.Dr.Mustafa Aslıer “resimlerimde Bulgaristan’da ve Türkiye’de yaşayan insanların birbirinden hiçbir farkı olmadığını göreceksiniz. İnsanların acı ve tatlı duygularını biçim ve renk şeklinde ifade ettiğimi görmeye çalışın ve bu resimlerimi böyle bir hayırlı törene getirdiğim çiçek demeti olarak kabul edin”dedi.

2420. Bölge Guvernörü Haluk Ulusoy, Belediye Başkanı Hasan Azis’e bu yılki sloganlarının “Rotary Kulüp ile Yaşamları Değiştirin” olduğunu paylaşarak ileride işbirliğin devam etmesi dileğiyle bir plaket sundu. Ayrıca Bölge Guvernörü Dr. Valentin Stoyanov adına da insanların yaşamlarını değiştirmek üzere desteğini esirgememesi nedeniyle Başkan Hasan Azis’e Rotary rozeti taktı.

Yoğun bir çalışma sonrasında başarısının meyvelerini insanların yüzlerinde gören Edirne Mimar Sinan Rotary Kulübü Dönem Başkanı Güzin Ciravoğlu ise dünya çapında 1milyon 200 bin üyesi bulunan böylesi büyük ve güçlü bir kulübün barış anlamında çok şey yaptığını ifade ederek “sanatçılar toplumun bir aynasıdır ve bizlerinde sanatçılara karşı sorumluluğumuz çok büyük.Ben Mustafa Aslıer hocamızla 2011 yılında tanıştım ve daha sonra kendisinin Bulgaristan’ın Kırcaali ili Çataklar mahallesinde 1926 yılında doğduğunu

Araştırmalarım sonucunda öğrendim.75 yıl önce ayrıldığı bu topraklara bir türlü kavuşamadığını da anlayınca böyle bir etkinlik yapmaya karar verdik.Ve bunu Barış temalı bir sergi ile uygulamaya koyalım istedik”diyerek bu etkinliği yapmaktaki amaçlarının sanatçılara vefa borcunu ödemek değil evrensel tüm değerlerin başında olan barışa hizmet etmek olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Sanat Ödülü ve Devlet Sanat Ödülü sahibi Prof. Dr. Aslıer'in, Kırcaali'deki ART Sanat Galerisi'ndeki "Barış" adlı kişisel resim sergisi 26 Ocak tarihine kadar açık kalacak. 50'den fazla kişisel sergi açan Prof. Dr. Aslıer, 1989 yılında profesörlük unvanını aldıktan sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına atandı. Aslıer, 1992 yılında emekli oldu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30