banner137
banner25

50 yıldır o çayıra salıyor!
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin olmazsa olmazlarından olan ve güreşlerin baş cazgırı olarak erlerin meydanında güreşçileri 50 yıldan buyana çayıra salan Şükrü Kayabaş 652 nci Kırkpınar’da 50 nci yılını doldurmanın haklı gururunu yaşayacak.

2011 yılında yaptığı açıklama ile jübile yapacağını ve yapılacak yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına yaşadığı beldesinden aday olacağını açıklayan 70 yaşındaki Baş cazgır Şükrü Kayabaş beldesinin kapatılması ile adaylık hayalinin suya düştüğünü ve jübile yapmaktan vazgeçtiğini belirtti.

Pehlivanların peşrev çekmelerini ve çayıra salınmalarını sağlayarak güreş tutmalarına söylediği manilerle ön ayak olan cazgırlığın bir yetenek olduğunu söyleyen Kayabaş bu yıl Kırkpınarlarda 13 kişilik ekip ile görev alacaklarını ifade etti.

Sağlığı el verdiği sürece bu işe devam edeceğini söyleyen Kayabaş hem çırak yetiştireceğini hemde işini yapacağını belirterek “bunu iyi yaptığıma inanıyorum.Altın kemerli pehlivanlarımızı hep halkıma ben takdim ettim.Bu senede Ali Gürbüz’ü favori olarak görüyorum ve kendisini destekliyorum”dedi.

Yağlı güreşin dualı bir spor olduğunu ve İslami öğeleri taşıyan bir spor dalı olduğunu aktaran baş cazgır Kayabaş “bunların başında peşrev çekmek var.Peşrev pehlivanlar için ısınma hareketidir.Tokalaşmakta hakkını helal et demektir.Burada ölmekte var yenilmekte var.Sonra birbirlerini yoklarlar.İyi hazırlanıp hazırlanmadıklarını kontrol ederler.Sonra kıbleye doğru dönerek temenni ederler ve topraktan geldik toprağa gideceğiz derler.Bunlarda İslami öğelerdir”dedi.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30