banner137
banner25

40 bin öğrencinin EKG'si çekilecek!

Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından ortak yürütülen bir proje ile Edirne merkez ve ilçelerde eğitim ve öğretim gören ilk, orta ve lise çağında öğrenim gören okul çağı çocuklarının elektrokardiyografi (EKG) si çekilecek.

İstanbul Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından ilk olarak İstanbul’da başlatılan sonarsında ise bölgelere yayılan çalışma ile ilköğretim çağındaki çocukların kalp sağlığı taraması yapılarak oluşturulacak veri bankasında kayıtları tutulacak.

Edirne merkez ve ilçelerdeki ilk, orta ve lise tüm okullardaki öğrencilerin okullarında uygun olarak hazırlanan mekanlarda çekilen EKG leri daha sonra yine aynı yerde bulunan görevliler tarafından veri kaydı tutulmak üzere bilgisayar ortamında veri bankasına atılıyor ve Bakırköy merkezde tutuluyor.

Edirne’de ilk olarak İnönü İlköğretim okulundan başlanılan tarama ile okul çağındaki çocuklar hayatlarında ilk defa EKG cihazı ile tanışarak vücutlarına takılan kablo ve vakumlu alıcılarla tanışarak muayenelerini oldular.Heyecanlı oldukları gözlenen çocukların okulun bir odasında oluşturulan bölümlerde aynı anda üç çocuğa EKG çekilecek şekilde uygulama yapıldı.Çocukların aynı anda kilo ve boy bilgilerinin yanında bazı bilgilerde veri tabanına girildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İlhan Açıkgöz öğretim çağındaki çocukların okulda maç ederken veya oyun oynarken fenalaştığı ve yaşamını yitirdiği haberlerinin sıkça yer aldığını, buradan yola çıkarak böyle bir taramanın yapılmasının uygun olduğunu ifade etti.Açıkgöz “Çalışmada, Edirne merkez ve ilçelerdeki ilk, orta ve lise tüm okullardaki öğrencilerimizin EKG'leri okullarda çekilecek, çekilen EKG'lerin verileri internet üzerinden İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi data bankasına yüklenecek ve bu hastanede çalışan çocuk kardiyoloji uzmanları tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme sonrasında muayene edilmesi gereken çocuklar ileri tetkik ve tedavi için Edirne Devlet Hastanesi'ne davet edilecek”dedi.

Edirne'de 297 okulda 59 bin öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü ifade eden il Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da, projenin il genelinde ki ilk, orta ve liselerin tamamına uygulanacağını belirterek “Biz öğrenci başarısında sağlığın önemli olduğunu biliyoruz ve öğrencilerimizin sağlık durumlarını da bilmeliyiz. Bu proje önleyici hizmetler olarak yapılan bir çalışma. Çok faydalı olacağına inanıyorum”şeklinde konuştu.

Tarama kapsamında Edirne’deki yaklaşık 40.000 öğrencinin EKG’sinin çekilmesi ve değerlendirilmesi planlanmakta.Bu bağlamda, yaklaşık 7.000 – 7.500 öğrencinin muayene için davet edileceği ve yaklaşık 200 –250 çocuğun tedavi edileceği öngörülüyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30