banner137
banner25

24 saatte 46 bin yolcu!

Gurbetçi vatandaşların, Avrupa ülkelerine doğru yolculuğu çile yolculuğuna dönüştü. Avrupa'nın farklı ülkelerinden Türkiye'ye rahat giriş yapan gurbetçiler, tatillerini tamamladıktan sonra dönüş yapmaya başladı.Gurbetçilerin dönüş zamanının aynı süreye denk gelmesi ise uzun araç kuyruklarının yaşanmasına neden oldu.

Çok sayıda gurbetçi sıcak havaya rağmen saatlerce gümrük kapıları ve yol güzergahlarında bekleme yaparken zaman zaman tıkanan araç trafiğinde rahatsızlanan gurbetçilere sağlık ekiplerinin ulaşması da zor oldu.

Gümrük kapılarında yaşanan yoğunluktan dolayı polis ekipleri zaman zaman Kapıkule yolunu araç trafiğine kapatarak araçları başka sınır kapılarına yönlenmesine yardımcı oldular.

Bulgaristan sınırındaki inşaat çalışmaları ve gurbetçilere yönelik sıkı denetim uygulaması, gümrük kapılarına giden uluslararası yollarda geçmiş yıllarda yaşanan manzaraların yeniden yaşanmasına neden olurken bu sene yaşanan kuyrukların geçmiş yılların aksine daha fazla olması dikkat çekti.

Özelikle Bulgaristan’a açılan kara sınır kapısı olan Kapıkule'ye giden yol üzerinde 14 km ye varan araç kuyruğu oluşurken,Yunanistan’a açılan sınır kapısı Pazarkule sınır kapısında ise araç kuyruğu 12 km ye çıkarak araçların şehir içinde parklanmasına neden oldu.

Hafta sonu olması sebebiyle tır araçlarınında aynı güzergahı kullanmak istemeleri ile tıkanan trafiği açmak ise yine görevli polis ve jandarma ekiplerine düştü.Kapıkule sınır kapında oluşan 6 km lik tır kuyruğundan dolayı Kapıkule güzergahında işlerine ve evlerine gitmek isteyen vatandaşlar büyük sıkıntı yaşandı ve zaman zaman ulaşımda aksamalar meydana geldi.

Türkiye'yi Yunanistan'a bağlayan bir başka sınır kapısı İpsala’da ise 17 km lik araç kuyruğu oluştu.Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Gümrük kapısında 4, Dereköy sınır kapısında ise 2 km araç kuyruğu oluştu.

Alternatif olarak görülen Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı Pazarkule’nin karşısında bulunan Kastanies Yunan gümrüğünün küçük olmasında dolayıda yoğunluğu kaldıramayan Yunan gümrük görevlilerinin iş yavaşlatma çalışması ise gurbetçilerin tepkisi sonarsında yeniden hızlandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise tweetır hesabından attığı tweete “ilgili ülkelerin geçişi hızlandırması konusunda temas içinde oldukları bilgisini vererek mağduriyetin giderilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini ve oluşan kuyrukların tamamen komşu ülkelerin kapılarının kapasitelerinin küçük ve düşük, personellerinin ise az olmasından kaynaklı olduğunu belirtti.

Trakya Gümrükleri Başmüdürlüğü yetkilileri ise son yılların en yoğun yolcu çıkışının yaşandığını belirterek 13.08.2009 da 11 bin 150 araçla en yüksek çıkışın yaşandığını ancak son 24 saat ibari ile 14 bin araç ve 46 bin yolcu ile yeni bir rekor olarak kayıtlara geçtiğini belirttiler.

Yoğunluğun hafta sonuna kadar devam etmesi beklenirken Eylül’ün ilk haftasında okulların Avrupa’da açılacak olmasının yaşanan yoğunluğun sebebi olduğu ve tüm gurbetçilerim aynı zamanda dönmek istemelerinin de gümrük kapılarında yığılmalara sebep olduğu belirtildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30