banner78
banner12

Araya pandemi falan girdi derken, Edirne Cumhuriyet coşkusunu en üst seviyede yaşayan ve yaşatan illerden biri oldu.

81 İl’de düzenlenen kutlamalarda ülkemizin batısındaki şehir Edirne Cumhuriyet değerlerine, Cumhuriyetine nasıl sahip çıktığını açıkça gösterdi.Talatpaşa caddesi üzerinde gerçekleşen törenlere öğrenciler,kamu kurum ve kuruluşlarındaki araçlar,askeri personel katılınca,onları izlemeye gelen aileleri ve çocukları da o kalabalık bayram coşkusunun yaşanmasına sebep oldu.Ellerine aldıkları ay yıldızlı bayrağımızı sallayan çocuklar ve aileleri inanın özlediğimiz tablonun yaşanmasına neden oldu.Edirne Valisi Ekrem Canalp’in üzerinde titizlikle durduğu törenler öncesinde 98 yıllık coşkuya yakışır bir tören olması talimatı ise sahaya yansımış gibiydi.Kürsüye çıkarak yaptığı konuşmasında o coşkuyu yaşayanlardan biriydi ve Cumhuriyet evladı olmanın şerefi ile güzel bir konuşma gerçekleştirdi.

Öğrenci kardeşlerimizin geçişi her ne kadar uyumu aratsa da; yinede alınları öpülecek kadar başarılı olduklarını görmek, bayramlarına sarıldıklarını bilmek bizlere yetti arttı bile.

Uyum içinde olmayan kişiler bile uyumlu oldular bu bayramda….AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile Belediye Başkanı Recep Gürkan bile o kadar çok atışmasına rağmen bayramı bayram gibi kutlayabildiler ve samimi görüntüler verdiler.

Edirne Belediye Bandomuz 2 saate yakın enstrümanlarını çalarak coşkumuza coşku kattılar.Çaldıkları o güzel marşlar Cumhuriyet’in nasıl kazanıldığını bizlere hatırlattı.Hele yine Mehmetçiğimizin o geçişi yok mu!...Aman Allah’ım yer gök inliyor….Uygun adımda yürümeleri,postal sesinin yankısında gür sesleri ile “Her Türk Asker Doğar”, “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez”, “Vatan Sana Canım Feda”, “Vatan,Şeref ,Vazife,Dürüstlük”diyerek haykırmaları “hey aslanlar be!” dedirtti bu millete….Ve Cumhuriyet’in nasıl korunduğunu,kollandığını bizlere gösterdi.

Protokol tribünlerine bir göz gezdirdiğimde ise ortak bir payede buluşulduğunu gördüm.Ayrıştırma olmadan,görüşü ne olursa olsun, herkes Cumhuriyet coşkusunu kalpten en yoğun şekilde hissediyor ve alkışlıyordu geçen küçük büyük herkesi….

Saat 10:00’da başlayan törenler konuşmalar,selamlamalar derken 1 saat 15 dakika sürdü ve bu sürede yüzündeki gülümsemeyi,içindeki Cumhuriyet sevgisini gösteren bir protokol mensubu gözüme takıldı.Hadi az biraz alkışlarısın ama ellerin patlarcasına,hiç durmaksızın,ara vermeksizin alkışlamazsın dedirtti bana.Ve her okul geçişinde,her öğrenci ile göz göze gelişinde,her STK aracının geçişinde coşkusu katlanarak artan bir isim vardı.Siyasi kimliğine bakmadım,bakamadım. Bir anne veya bir abla veya bir bayan olarak gördüm ve bayrama öyle katılıyordu ki; görmenizi isterdim. AK Parti İl Başkanı Belgin İba yalnız başına bayram sevincini yaşayanlardan biriydi.

Edirne Belediyesi ise şovunu yaptı.Yeni alınan iş makineleri ile adeta şov yaptı.Kamyonlar ardı ardına sıralandı.

Ama bizi üzen bir durum vardı. Onuda demeden geçemeyeceğim….Yıllar önce hatırlar mısınız? Vatandaş otursun diye ahşap sandalyeler konurdu.Sonra bunlar plastik oldu .Ama sonunda hepsi yok oldu.Yaşlılar otursun diye konulan sandalyeler falan yoktu.Güvenlik için konulan bariyerler ve arkasından törenleri izlemeye çalışan minik bedenler ve önlerine park eden olmazsa olmaz makam araçları…Yahu arkadaş! Her birinizin şoförü var.Bıraksın şoför sizi gitsin bir yerde beklesin.Bir alana çeksin.Orduevi otoparkı boş.Çeksin oraya.Ne o öyle görmemiş gibi vatandaşın önüne araç dizmek ve görüşünü kapatmak.Koymayın kardeşim o bariyerleri.İzletmeyin o masum minik gözlere demirlerin arkasından bayramlarımızı…Psikolojilerini bozmayın,bayramlardan soğutmayın.Sevdirin bayramları…

Her şeye rağmen güzel bir bayramın olması bizleri mutlu etti.Cumhuriyete sahip çıkıldığını görmek,Atamızın bize bıraktığı mirasın korunup kollandığını görmek,hiç değilse sahiplenen olduğunu bilmek ve var olduğunu görmek bize yeter artar bile…Ne Mutlu Bizlere Bu Bayramları Yaşatanlara,Ne Mutlu Sonsuza Dek Cumhuriyet Diyenlere. Ne Mutlu Türküm Diyene….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.