banner137
banner25

Zıpkınkurt “PCR maliyetlerini düşürmenin arayışındayız!”

Son yıllarda ekonomik umudunu Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turistlere bağlayan, ancak Kovid-19 pandemisi nedeniyle 1 yıldır büyük sıkıntılar yaşayan Edirne esnafının umuduna bir nebze katkı sağlayacak çalışmanın açıklaması (ETSO) Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’tan geldi.

Yunanistan’ın göçmen krizi sonrasında sınır kapılarını Türkiye’ye kapatması ve pandeminin de etkilerini bahane ederek bazı uygulamaları Türk vatandaşlarına yönelik arttırması sonrasında umudunu Bulgaristan’dan gelen turistlere yoğunlaştıran Edirne esnafı pandeminin yükünü taşıyamayacak hale geldi.

Bulgaristan tarafının PCR testi zorunluluğu getirmesi ve rakamın 450 TL olması Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelmek isteyenlerin belini bükerken,aynı testi Türk tarafının da uygulaması ve fiyatının 250 TL olması geliş gidişleri 4 aydır durma noktasına getirdi.

Bulgaristan hükümetinin AB baskısı üzerine PCR testini Mayıs ayı sonuna kadar uygulayacağı ve sonrasında kaldıracağı yeni yılın ilk başlarında netleşirken,Edirne Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda esnaf mağduriyetini önlemek ve Bulgaristan vatandaşlarının yüksek meblağlar ödemekten kurtarmak için kolları sıvadı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt yaptığı açıklamada PCR testi için her iki ülkenin yetkililerinin bir araya gelerek bir şeyler yapabileceğini düşündüklerini ancak kendilerinin de bu sürece destek olmak adına bir çalışma içinde olduklarını açıkladı.Zıpkınkurt açıklamasında; “Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaklaşık bir aydır PCR testi ile ilgili bir çalışma içerisindeyiz.Bulgaristan’daki test ücretinin 450 TL olduğu bizim Türk tarafında ise 250 TL civarında bir rakam olduğu ve bu rakamların gelen turistlere, yüksek geldiği için bir çalışma içine girdik. Bununla beraber bir PCR kiti elimize geldi. Yaklaşık maliyeti 40 TL civarında. Bu kitin testleri yapılmış, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa’ya gönderilmiş.Binlerce kişi üzerinde denenmiş bir kit. Sağlık Bakanlığı’ndan izinleri beklenen bir kit. Bu kit Sabiha Gökçen Havalimanı, Millet Meclisi, büyük holdinglerin girişinde kullanılan bir kit. Yine sürüntü ile test yapılıyor. 10 dakikada sonucu alabiliyorsunuz. Dolayısıyla bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Bunun maliyeti 40 TL civarında. Personel gideri veya sağlık elemanı gideri ile beraber yaklaşık 80-90 liraya mal olacak bir iş”diyerek konuyu Edirne Valisi Ekrem Canalp ile paylaştıklarını ve Vali Canalp’in konuyu incelemek için araştırdığını ifade etti.

Zıpkınkurt esnafın umudunun turistlerde olduğunu da ifade ederek “Biz bu maliyetleri aşağıya çekerek turistlerin gelmesini sağlamamız lazım. Edirne hizmet sektörü ağırlıklı bir il. Turistlerden beklentimiz yüksek. Edirne’nin ekonomisini turistlerin gelmesiyle toparlayabiliriz. Bununla ilgili Bulgar tarafıyla da girişimlerde bulunduk. Onlar içinde PCR testi temin edeceğimizi söyledik”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30