banner137
banner25

Zamlı tarifeye esnafın yüzde 90’ı uymuyor!

Edirne’de çay ve kahveye yapılan zam sonrasında bazı esnafların satışını yeni tarifeden yaptığı,bazılarının ise tarifeye uymadığı görüldü.

Yaklaşık 2 yıldır zamsız fiyattan satış yapan ve pandeminin de etkisi ile kapalı olan iş yerlerinde zor günler yaşayan çay ocağı işletmecilerinin bazıları bağlı oldukları odanın zamlı tarifesini şu an için uygulamamayı düşünüyorlar.

Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası’na kayıtlı olan 350 esnafın sadece 20’sinin zamlı fiyattan satış yaptığı diğer esnafın eski tarife üzerinden satış yaptığı belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay; zam konusunda esnaftan gelen talep üzerine güncelleme yaptıklarını belirterek 1,5 lira olan çay tarifesini 2 liraya güncellediklerini belirterek,yüzde dolayında esnafın güncelemeye uymadığını belirtti.

Gönay açıklamasında “yaklaşık 350 esnaf bu güncellemeden faydalanacak ama uygulayan esnaf sayısı 20-30 civarında. Yılsonuna kadar belki güncelleme tamamlanabilir diye düşüncemiz var.Çünkü gelirle alakalı bir durum bu”diyerek en son fiyat güncellemesini 2019 Ekim ayı’nda yaptıklarını yeni güncellemeyi ise 2021 Mart ayı’nda uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Kahvelerin vazgeçilmezi olan Türk kahvesinin keyfinin eskisi gibi olmadığını yeni gelen zamla beraber 4 liradan 7 liraya yükseldiğini belirten Gönay, 33 yıllık işletmeci olduğunu,1 ay’da 20 kahve satamadığını,1 Haziran gününden bu yana ise kahve yapmadığını belirterek talep olmadığını ifade etti.

14 yıllık kahve işletmecisi Aziz Korkmaz ise zamlı tarifeden satış yaptığını müşterilerinin ise tarifeye itirazı olmadığını kaydetti.

Yapılan zammın artan fiyatlarla alakalı olduğunu belirten Aziz Korkmaz “insanlar her şeye zam geldiğini biliyor görüyor ve anlayışla karşılıyor. Şu anda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Şu anda müşteri sıkıntımız var. Oyun oynanmadığı için birçok insan gelmiyor. İnsanlar pandemiden dolayı kalabalık ortamlara da sokulmuyor”diyerek 1 Haziran’dan buyana Türk kahvesi hiç yapmadığını,fiyatın insanlara yüksek geldiğini kaydetti.

Vatandaşlar ise yapılan zammın yüksek olduğunu ifade ediyorlar.2 TL çaya çok diyen Rıfat Algın isimli vatandaş “1.5 TL idealdi aslında.50 kuruş birden zam olmaz.Çok”ifadelerini kullandı.

Kentin büyük bir bölümünde faaliyet gösteren işletmeciler çayı 1.5 TL’den satarken bir esnafın çay fiyatını 1 TL olarak belirlemesi ve buna rağmen para kazandığını söylemesi vatandaşın durumunu gözler önüne serdi. Çay için “sonuçta su “diyen esnaf Polat Baltepe,

“çayı 1 liradan veriyoruz. Bu piyasada 2 lira biraz pahalı geliyor. 1 lira yine bereket versin kazanıyoruz.Üç tane çocuk bakıyorum. Burası kira, ev kira, elektrik, su her şeyi tek başıma karşılıyorum sıkıntı yok. Milletin cebinde ekmek almaya para yok, 1 liraya çayı zor içiyor.Millete çayı 2 liradan nasıl satalım? Böyle de kazanıyorum. Kazanmasam nasıl duracağım burada. Bereket versin yetiyor bana” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30