banner137
banner25

Yatırımlar durdu mu?

Edirne gerçekleşen bazı kamu yatırımları yaşanan fiyat farklarına takıldı.İnşaat maliyetlerinde yaşanan yüzde 200-300 dolayındaki artış bazı kamu yatırımlarını Edirne’de durma noktasına getirdi.

Yapılan resmi ihalelere girerek fiyat kırımı yapan ve işi almaya hak kazanan çok sayıda yüklenici, artan maliyetler karşısında zarar ettikleri gerekçesi ile taahhüt ettikleri işi belirlenen fiyattan yapamayacaklarını belirterek işleri yavaşlatma hatta durma noktasına getirdi.

Özelikle 1 Ekim 2021 tarihinde temeli atılan 200 kişi kapasiteli Edirne Huzurevi bunlardan bir tanesi.

Eski TOKİ Fırınlar sırtı mevkiinde gerçekleşen temel atma töreni sonrasında 17 bin metre kare alanın sadece hafriyat ve zemin kat temelini atarak demirleri bağlayabilen yüklenici firma son 1 aydır işi ağırdan alarak hak ediş bedeli dahilinde iş yapabiliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile 52 milyon 253 bin TL bedelle gerçekleşen projede ise 2022 yılı yatırım programında ödenek ayrılmaması işin durma noktasına gelebileceğini, taahhüt edilen 800 günlük sürede tamamlamasının söz konusu olmayacağı belirtildi.

Yüklenici firma yetkilisinin kendi imkanları dahilinde işi yaptığı 2021 yılında yapılan ihale ile işi 52 milyon 253 bin TL bedelle aldığı ancak maliyet girdilerinin (demir,beton) yüzde 200-300 dolayında artması ile zarar edecekleri belirtilirken yüklenici firmanın TBMM’de görüşülecek olan ve Cumhurbaşkanı kararnamesi ile devreye girmesi beklenen Fiyat Farkı Kararnamesini bekledikleri öğrenildi.

Konu hakkında açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise bütçenin dolar kuru 8.5 lirayken yapıldığını ve AKP’nin ekonomik politikalarını iflas ettiğini belirterek “Türkiye Cumhuriyetinin neredeyse tüm ödemeleri durdu.Bütçeden ayrılan paylar kurumlara yeterince gönderilmiyor. Özel şirketlere gönderilmiyor. Müteahhitlerin ödemeleri yapılmıyor özelikle. Bazı müteahhit işlemleri devletten iş almış örneğin huzur evi ihalesini 85 bin liraya almış fakat şu an kömür 120 bin lira olmuş,ihaleden vazgeçmek istiyor,caymak istiyor yapamıyor.Bu AKP’nin ekonomik politikasının iflas ettiğinin bir göstergesidir.AKP bu açıkları maalesef vahşi bir şekilde kapatmaya çalışıyor. AKP bu politikadan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor,gerçeği görerek seçime gitmesi gerekiyor. Bütçe dolar kuru 8.5 liradan yapılmıştı, dolar bugün 13.5 liralarda. Dolayısıyla hiçbir yatırımın harcanan parayla karşılanamayacağını uzun süre uzayacağını biliyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30