2006 yılında Edirne Valiliği bünyesinde kurulan ve daha sonra Edirne Ticaret ve Sanayi Odası bünyesine geçen AB Bilgi Merkezi Edirne için önemli projelere destek olduğu gibi yol gösterici bir rol oynuyor.
Avrupa Birliği’nden yararlanılması söz konusu olan projeler için çalışmalar yapan ve taraf partnerleri buluşturarak maddi finansmandan tutun,yapıcı tüm modellerde geleceğe ışık tutan ve yatırımlara ön ayak olan bir tutum içerisinde olan Edirne AB Bilgi Merkezi son olarak Edirne Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında gerçekleştirilen “Antakya Medeniyetler Korosu”buluşmasında adından söz ettirdi.
Edirne’de bulunan AB Bilgi Merkezi çalışmaları hakkında bilgisine başvurduğumuz AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı, Edirne Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nin Türkiye’deki 20 bilgi merkezinden biri olduğunu kaydetti.
2016 yılından buyana Edirne Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında faaliyet sürdüren AB Bilgi Merkezi’ni anlatan Elif Yardımcı; Avrupa Birliği’nin politik ve siyasi bir süreç olmadığından,halka indirgenen bir süreç olmasından bahsederek, “merkezimiz çeşitli hedef gruplara yönelik etkinlikler gerçekleştirir. Ve bu sürece halkı da dahil etmeyi hedefler.Neler için çalışır? Demokrasi, insan hakları, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim, çevre gibi evrensel değerler gibi halkı bilgilendirmeyi hedefler”diyerek Avrupa Birliği’nin gündeminde Küresel salgın ve afetler ile iklim olduğunu aktardı.
Avrupa Birliği’nin küresel politikalar geliştirdiğini anlatan Yardımcı “şu anda küresel politikalar geliştirerek taraflara da iş birliği çağrısı yaparak somut adımlar atmak istiyor.Avrupa Parlamentosu bu yıl Nisan ayında iklim yasasında anlaştı. İklim konusunu artık yasalaştırmak istiyor. Avrupa Yeşil Mutabakatıyla da 2050 yılına kadar kıtayı iklime zarar vermeyen bir hale getirmeye çalışıyor. Bu konuda da destekler var. Bunlara stk, yerel yönetimler, kamu kurumları da dahil. Şu anda Türkiye’de İklim Bakanlığı oluşturuluyor”dedi.
Edirne Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nin bugüne kadar yaptıklarını da özetleyen Yardımcı, “2016 yılında ETSO bünyesine alındıktan sonra çok çeşitli guruplara çok çeşitli etkinlikler düzenledik. AB Bilgi Merkezi, ETSO’nun dışarıya açılan sosyal sorumluluk yüklendiği bir yapı. Ne yaptık mesela? Kadına karşı şiddetin kayıt altına alındığı dezavantajlı mahallelerde tır aracımız gezdi. Kadınları bilgilendirdi. Pandemiden öncede bisiklet festivali yapıldı. Akıllı hareketliliğe dikkat çekmek için. AB Bilgi Merkezi ETSO çatısı altında faaliyet gösterirken diğer taraftan da ETSO’nun halka açılan yüzü olmuş oluyor”dedi.