banner137
banner25

Yağ ve sakatat sıkıntısı ciğercileri düşündürüyor!

Edirne’nin vazgeçilmez tescilli yiyeceği tava (dana) ciğeri yağ ve sakatat sıkıntısından dolayı sürekli fiyat artışına maruz kalıyor.Edirneli ciğerciler en önemli maddeleri olan yağ ve sakatat sıkıntısının fiyatlara yansıdığını ancak bunu fiyatlara olumsuz yansımalarının olduğunu belirttiler.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz gün tava ciğerinin fiyat tarifesini açıklamasının ardından Edirneli ciğerciler 150 gram Edirne Tava Ciğerini 55 TL’den satmaya başladılar.Fiyatların 55 TL olmasının altında yatan ana nedenlerin başında girdi maliyetlerinin artması olduğunu belirten ciğerci esnafı “55 lira değil 75 TL’de kurtarmaz”dediler.

Yıllardır ciğercilik yapan Tava ciğer ustalarından Nusret Demir, “Sadece yağa değil, tüpe de zam geldi. Yağ fiyatlarına son gelen zam yüzde 40 gibi. Una zam geldi. Böyle devam ederse 55 liranın da kurtaracağını sanmıyorum. İlerde yağ fiyatları belli olursa, ciğer bir yerde durursa ki duracağını sanmıyorum. Akaryakıta her gelen zam bizim ciğere de işliyor ne alakası varsa biz de anlamadık ama mutlaka işliyor”dedi.

Tava ciğerin pişirilmesinde olmazsa olmaz olan ayçiçeği yağının ise Ukrayna ve Rusya savaşı ile sıkıntıya girmesinin fiyatları alt üst ettiğini belirten Nusret Demir “Ben 430 liraya yağ aldım, bir hafta sonra 630 lira dediler. Bu hafta ne diyecekler bilmiyorum. 55 değil 75 kurtarmaz”ifadelerini kullandı.

Günde ortalama 360 kilogram yağ kullanan tava ciğer esnafı Aydın Doğan ise ciğer fiyatlarının sürekli artış gösterdiğini,bununda müşteriyi rahatsız ettiğini belirterek nedenlerini sıraladı. Doğan “bundan 2 ay önce ciğer 45 liraydı ama ham maddemiz 43 lira civarındaydı. Bugün ciğer olmuş 75 lira, arkadan gelen korku dedikodusu var. Deniyor ki Temmuz Ağustos gibi hayvan kesimleri bile ağırlaşacak, mal bulamayacaksınız. Bu durumda tava ciğer 55 değil 100 lira olsa ne olur. Mal bulamadıktan sonra, yağ alıp yerine koyamadıktan sonra nasıl olacak. Bir kaygı yaşanıyor, bu kaygı yaşandıktan sonra tarifenin çok da öneminin kaldığına inanmıyorum. Bu tarife ile zaten şu an potansiyel müşteri durumundaki müşterilerimiz de artık kaygılı. Bugün 60 lira hesap ödüyor yarın 70 lira ödeyecek. Oda tarife veriyor ama müşteri olmadıktan sonra tarifeyi kimle uygulayacaksın. Malı yerine koyamadıktan sonra tarife olsa ne olacak.”dedi ve müşterinin fiyata tepkisini şu sözlerle özetledi. “Müşteri fiyata tepkili tabi. Müşteri zannediyor ki biz keyfe keder bu zammı yapıyoruz. Bizi de en çok üzen bu. Edirne’de ciğerci esnafının talep oldukta zam yaptığını düşünüyor. Aslında böyle bir şey söz konusu bile değil. Sezonu geldi, ciğerciler kafasına göre zam yapıyor deniyor. Eskiden ciğer ayran 35 liraydı, şimdi 60 oldu. Suç hep bize kalıyor. Günah keçisi hep küçük esnaf oluyor. Ben isterim ciğeri 30 liradan 20 liradan yesin, ben de ciğeri gidip 80 liradan değil de 40 liradan alayım. Dün aldığım ürünü yarın kaça alacağımı kestiremiyorum” dedi.

Yaşanan sıvı yağ sıkıntısının fiyatlara anında yansıdığını belirten Doğan “ben sıvı yağı 345 TL’den almışım.Şimdi ise 750 TL’den alacağım. Şimdi 750 TL’den alınan yağın mantık var.Bugün ilkokul çocuğunada sorun 4 ten 2 çıkınca kaç kaldı ortada her şey zaten. Eskiden geliyordu büyük para 200 liraya 6-7 kişi hesap ödeyebiliyordu.Şimdi öyle tahmin ediyorum 200 lira yetmeyecek bu hesaplar için.Belki 500 lira gibi banknot çıkacak piyasaya”dedi.

Ciğerci esnafı Erdal Akgün ise işlerinin pandemi süresinde sekteye uğradığını ancak toparlanma sürecine girerken zamların arkası arkasına gelmesinin sıkıntıları yarattığını belirterek “fiyatların bu kadar ok artması ne yaparsak yapalım bizi karlı duruma geçirmiyor.Çünkü yağ ile mücadele ederken enerji ile karşılaşıyoruz. Onunla mücadele ederken unla karşılaşıyoruz. Genellikle Edirnemiz köfte ve ciğer üzerine anıldığı için günde iki defa ciğere, (ham maddeye) iki defa kıymaya zam geliyor. İnanın ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Daha çok müşterimiz için üzülüyoruz. Onlarda bizim için üzülüyor.İnşallah güzel ülkemiz bir an önce bu durumlardan kurutulur hepimiz aydınlığa çıkarız diye düşünüyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30