Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır; yaptığı açıklamada hükümetin büyükbaş hayvan konusunda gerekli tedbiri almaması durumunda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ve 2023-2024 yıllarında dünyada ciddi bir gıda krizi olacağını kaydetti.
695 üyesi bulunan ve hayvancılığın gelişmesi noktasında olmazsa olmazlarından olan Veteriner Hekimler; sağmal inek besiciliğinde sıkıntıların baş göstereceğini ve kesime giden hayvan sayısında artış gözlendiğini belirtti.
Özelikle çiğ süt fiyatının beklentileri karşılamadığı ve üreticin bu noktada hayvancılıktan soğutulduğuna dikkat çeken Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır; açıklanan çiğ süt fiyatının tatminkar bir fiyat olmadığını belirtti.
Çakır yaptığı açıklamada “Bu yetiştiricileri zaten tatmin etmeyen bir fiyat. Ama buradaki yani en önemli konu yani bu sektörün idarecileri bunu farkında değiller hala ve önümüzde 2023-2024 yıllarında dünyada ciddi bir gıda krizi olacak. Ve bunlara ülke olarak hiçbir hazırlığımız yok. Bununla ilgili hiçbir proje, bir eylem planımız yok. Aksi halde üreten insanı daha çok körleştirmeye, soğutmaya yönelik hareketler bunlar”ifadelerini kullandı.
Veterinerlerin çiftlik hayvanları üzerinde çalıştığına dikkat çeken Çakır “biz veteriner hekimler olarak özellikle çiftlik hayvanları üzerine çalışan veteriner hekimler devamlı sahada oldukları için yani asıl alt tabakadaki tepkilerin birinci sıradan biz alıyoruz . Şuan işletmelerini kapatan ve zaten şu an işletmelerin sahiplerini yani hayvancılıkla uğraşan kitlenin yaş ortalamasına baktığınız zaman son işte 4 yılı 5 yıl olan işletmeler var yani. Beş yıl sonrasında emekliliğe ayrılacak veya sağlık problemleriyle bırakacak. Bu da Trakya bölgesi için ciddi anlamda hayvan sayısı düşüşe gidecek. Ama bu tarz kararlar işte süt fiyatlarındaki güncellememeler, yetersiz kalması, yem maliyetlerinin, girdi maliyetlerinin ciddi artması, bu süreci daha da hızlandırıyor. Yani kişiler bir iki yıl daha sabretmek yerine bu son haberlerle birlikte, son duyumlarla birlikte tamamen umutsuz bir ortama giriyorla”dedi.
Trakya’da ciddi süt üretim merkezleri olduğunu, fiyatlarda yaşanan tatminkarsızlıklar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını belirten Çakır “Şu an Trakya'da çok ciddi süt merkezi olarak yani çiftliklerin yoğun popülasyonu olan Lüleburgaz diye bir bölgemizde bile şu an büyük baş çiftliklerinde kapanmalar, hayvan sayılarını azaltmalar var. Şu an zaten Türkiye gündeminde en büyük mesela, Sencer Solakoğlu diye biri vardır medyatiktir bayağı da, o kişinin bile süt ortalaması 44-45 litre olan bir işletme. Yüzde 10 hayvan sayısını azaltma yönüne gitti. Yani bu ne demek? Yani en düşük 25-30 litre süt veren hayvanlarını bile kesime sevk ediyor demek. Yani bu aslında milli servet, milli gelir. Yani bu hepimizin, çoluğunun, çocuğunun içeceği sütun kaybı demek. Bu kayıpla birlikte biz kışın yani önümüzdeki 2023 kışında bu süt fiyatlarını marketten bizim vatandaşımız afaki rakamlarda alacağını öngörüyoruz. Dünyada da aynı şekil. Sadece Türkiye için değil ama biz bu dünyada bunu en rahat atlatabilecek ülkelerken bu yanlış politikalar yüzünden en zor şekilde atlatacak ülke olacağız bizim öngörümüz bu yönde”diyerek “yetkililer bununla ilgili bir an önce toplanıp mantıklı bir karar alırlar”şeklinde konuştu.
Kendi sektörlerinde daralma yaşandığını, büyük baş hayvan hekimliğinden ziyade petshop konusunda eğilim gözlendiğini aktaran Çakır; 1 yıldır yüzde 40 civarında kendi sektörlerinde azalma olduğunu kaydetti ve “son bir yıldan beri yüzde 30-40 arasında bir azalma var. Bizde sadece Lüleburgaz'da. Üyelerimizden de sahada da gezdiğimiz için. Meslektaşlarla da aynı eğilim var. Bu tabii ki bize de yansıyor. Şu an biz veteriner hekimler odası olarak son iki yıldan beri biz görevdeyiz. İki yıldan beri 5 tane büyükbaş klinik açılışı var bizde. Onun dışında 20-30 arası da pet kliniği açılış var. Bizde de yani meslektaşlarımızın mesleki sektör yönünde, mesleki faaliyet yönünde tercih etmedikleri gözüküyor. Sebebi de tabii ki herhangi bir gelir ve aileyi geçindirme işini yapma kaygısından dolayı tercih edilmiyor büyükbaş sektörü. Şimdi bizi de etkiliyor. Yani aslında bizde sektörün bir parçasıyız. Aynı gemideyiz diye bir tabir var ya. Biz de aynı gemideyiz açıkçası”dedi.