banner137
banner25

Vali Kürşat Kırbıyık, 2024-2028 Trakya Bölge Planı Vizyon Çalıştayına Katıldı

Edirne Valisi Kırbıyık, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen ve ilimizdeki paydaşların katıldığı Trakya Bölge Planı Vizyon Çalıştayına Katıldı.

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Vali H Kürşat Kırbıyık, “Yaptığımız bu toplantıyla Edirne’nin önceliklerinin neler olduğunu belirlemek 2024 ve 2028 yıllarını kapsayacak beş yıllık dönem için yeni bir bakış açısı ortaya koymak istiyoruz. Buradaki katkılarınız, sunacağınız fikirler, önerilen her bir kriter, şehrin geleceğini planlama açısından bölgenin geleceğini planlama açısından son derece önemlidir. Tabii birinci başlığımızın her toplantıda ifade ettiğim gibi tarım olacağını değerlendiriyoruz. Burada önümüzdeki dönemde sulanabilir tarım arazilerinin arttırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması, 2. Ürün ekiminin artırılmasıyla ne gibi faydalar sağlanabilir hep birlikte buna bakmamız lazım. Yine turizm şehrimiz açısından son derece önemli bir başlık. Bu noktada bugüne kadar gerçekleştirilen önemli çalışmalar var. Bundan sonra da yapılacak olan tarihi eserlerin restorasyonu, ihya projelerinin yanı sıra yine şehrin önemli dinamiklerinden birisi olan Saros'un, deniz turizminin nasıl daha etkin kullanılabileceği, sezonun nasıl daha geniş bir dilime yayılabileceği yönünde de çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine turizmde önemli hususlardan bir tanesi kültür rotalarını oluşturmasıdır. Güncelde de ulusal basının Türkiye'nin kamuoyunda çok fazla yer eden hususlardan bir tanesi şehrimize Bulgaristan'dan gelenlerin yaptıkları alışveriş. Tabii bizim ticaret hacmimiz açısından son derece olumlu bir etkiyi oluşturuyor ama hepimizin malumu bu konjonktürel bir durum. Burada bize düşen bu durumun konjonktürel de olsa şehre nasıl kalıcı bir etki bırakabileceği, nasıl bir seviye atlatabileceği konusunda projeler üretmektir. Yine bu canlılıkta Türkiye'nin ya da dünyanın değişik yerlerinde üretilen ürünlerin işte Balkan coğrafyasından ilimize gelen kişilere satışından daha ziyade, şehrimizde üretilen doğrudan bu şehrin kaynaklarında yetiştirilen ürünlerin pazarlanması anlamında da büyük bir fırsat olduğunu değerlendiriyoruz. Bu kalıcı başarı açısından son derece önemlidir. İlimiz için diğer önemli bir başlığın Trakya Üniversitesi olduğunu ifade eden Edirne Valisi Sn. H. Kürşat Kırbıyık, Üniversitedeki 14 fakültede yaklaşık kırk binin üzerinde öğrencimiz var. Bunun içerisinde Balkan coğrafyası başta olmak üzere yaklaşık 5000’e yakın uluslararası öğrencimiz bulunmakta. Son dönemde bu planlama 2024 - 2028 döneminde ele almamız gereken konulardan bir tanesi de 2. üniversite konusu olabilir. Balkan coğrafyasındaki öğrencilerin şehrimize daha fazla nasıl kazandırılabileceği yönünde de bir çalışma olabilir.

Aslında Trakya'da diğer şehirlerde bu toplantılar yapılırken tahmin ediyorum sanayi bu kadar geriye bırakılmıyor. Bizim şehrimizde bu planlamalar yapılırken sanayi başlığını biraz daha geride söylüyoruz. Aslında bu şehrin bir açıdan vizyonunu da ortaya koyuyor. Yani bu şehir sanayiyle büyümeyi birinci sırada hedefine koymuş bir şehir değil. Şahsi kanaatim de bu yönde. Ama sanayisiz bir büyümenin de mümkün olmadığını hep birlikte görüyoruz. Dolayısıyla buradaki dengeyi de sağlayacak şekilde, yani ne tarımdan vazgeçecek şekilde, ne hayvancılık için kullanılan meralarımızdan vazgeçecek şekilde bir politika belirlememize gerek yok. Ancak sanayiye tamamen kapısını kapamış bir şehrin de büyümesinin mümkün olmadığını ya da pozisyonunu korumasının mümkün olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla uygun arazilerde tarım ve hayvancılık açısından elverişli olmayan arazilerde sanayi bizim için bir alternatif. Özellikle çevreci sanayi başlığında nasıl çalışmalar yapabileceğimizi yeni dönemde ciddi anlamda tartışmalı ve ortaya bir vizyon koymalıyız diye düşünüyorum. Kalkınma ajansımız bu programı 3 İl’de birleştirdikten sonra bir bölgesel planlamaya dönüşecek ve ilgili bakanlıklara, üst yönetime de arz edilecek bir plan haline gelecek. Dolayısıyla bu çalışmayı son derece önemli buluyorum. Organizasyon için arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından, Trakya Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Ertuğ Güney, ilimizin sosyoekonomik durum analizi ile ilgili bir sunum yaparak katılımcılara bilgilendirme bulundu.

Çalıştayın vizyon görüşleri kısmında, katılımcılar fikir ve görüşlerini ifade ederek yeni dönemde desteklenecek projelere katkı sunacak öneri ve değerlendirmelerde bulundu.

Çalıştaya Edirne Valisi Sn. H. Kürşat Kırbıyık ile birlikte, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Ünv. Rektör Yrd. Murat Türkyılmaz, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Vali Yardımcısı ve Özel İdare Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Md. Mustafa Alçalar, İl Jandarma Kmt. Albay Taşkın Keleş, Oda ve Borsa Başkanları ve Belediye Başkanları katıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30